Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Do końca roku dobiję do ~300 tys. oszczędności (no dobra, 296k głównie w gotówce i w drobnym procencie w akcjach + 4k w PPK), zarobione i oszczędzone od zera własną pracą, zarobki 15k netto miesięcznie, 25 lvl. Niestety nic oprócz tych oszczędności nie mam, ani mieszkania, ani auta. Jak byście ocenili moją sytuację? Słabo, przeciętnie, dobrze? Bo jak widzę po ludziach dookoła na żywo i na wykopie to mam wrażenie że wszyscy są co najmniej 2-3 razy bogatsi.
#kiciochpyta #finanse #oszczednosci #zalesie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Kup sobie bluzę Balenciaga i sweter Gucci, wrzuć w nich kilka fotek na Insta -> gratulacje, teraz ludzie patrzą na Ciebie i też myślą, że jesteś co najmniej 2-3 razy bogatszy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim no nie jest to mało ale życia nie zmienisz. Spokojnie jakieś mieszkanko kupisz na dobrych warunkach jak dasz wyższy wkład własny. Teraz jest dobry czas na hipo bo marże są niskie a RRSO spadnie z czasem wraz ze spadkiem stóp. Resztę kasy zainwestuj w obligacje antyinflacja i dalej leveluj zarobki.
  • Odpowiedz
Bo jak widzę po ludziach dookoła na żywo i na wykopie to mam wrażenie że wszyscy są co najmniej 2-3 razy bogatsi.

@mirko_anonim: Naprawdę nie warto porównywać się do innych :)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim dobra baza żeby kupić mieszkanko na bk2%. Robisz maksymalny wkład własny i kupujesz mieszanie za 700k. Zostaje ci 100k na wykończenie. W międzyczasie bym kupił jakies auto za 30-40k bo w sumie nie mając auta dużo cię omija: marnuejsz czas na chodzenie do sklepu codziennie, nie zrobisz większych zakupów, nie pojedziesz w góry. Fure warto mieć. A część zarobków zainwestować w IKE i IKZE bo jeśli klepiesz to na b2b
  • Odpowiedz