Wpis z mikrobloga

#kosmos #fizyka #nauka Taka rozkmina,
Co jeśli c w E=mc2 nie jest wcale stałe mimo że na takie wygląda, tylko się zmniejsza i dlatego sądzimy że kosmos się rozszerza, galaktyki oddalają od siebie itd?

Z góry mówię że się nie znam, nie moja dziedzina, co najwyżej z ciekawością oglądam różne filmy itp, a naszła mnie taka myśl przy okazji kolejnego filmu o rozszerzaniu kosmosu, jego przyszłości itp., a nie słyszałem nigdy o takim pomyśle. Czy są znane jakieś przemyślenia czy badania pod tym kątem?

A jeśli jakimś cudem wpadłem na coś nowego i ktoś to pociągnie dalej to proszę tam o mnie pamiętać w podpisach ;)
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Obruni: Ciekawe, efekt podobny, ale mi bardziej chodzi o zwalnianie tempa przyczynowości - podobnie jak inaczej postrzegają upływ czasu ludzie z wiekiem - inaczej trwa godzina dla dziecka, a inaczej dla dorosłego, mimo że obiektywnie to ta sama godzina :).
  • Odpowiedz
@atehxx: Hej Mieku. Jestem natąbamh jak szpadel i nie kminie wogoóle teraz p czym mowa, sle dam plusa bo lubie dobre rozzkimy a po drugie przecyztam sobie jutro gdy wytrzezwiej. Pozdro mordeczko
  • Odpowiedz
@Obruni: Szukają ciemnej materii, ciemnej energii, ciemnego czasu, wszystko czego nie wiedzą jest dla nich teraz "ciemne". Postępów żadnych nie ma, wiemy, że się wszechświat rozszerza, ale nie wiemy czemu.
  • Odpowiedz
  • 0
@Djuk94: I tu wchodzę ja, cały na biało, z myślą że wcale się nie rozszerza, tylko tak się nam wydaje z naszej perspektywy :D
  • Odpowiedz
@atehxx: Ja mam nadzieje, że wszechświat jest nieskończenie cykliczny, a wielki wybuch był początkiem naszego wszechświata i końcem starego, jeżeli wszechświat byłby cykliczny i nieskończony to my byśmy byli nieśmiertelni i nawet w nieświadomości moglibyśmy przeżywać swoje życie cały czas na nowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Ja mam nadzieje, że wszechświat jest nieskończenie cykliczny, a wielki wybuch był początkiem naszego wszechświata i końcem starego, jeżeli wszechświat byłby cykliczny i nieskończony to my byśmy byli nieśmiertelni i nawet w nieświadomości moglibyśmy przeżywać swoje życie cały czas na nowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Djuk94: Problem jest taki, że ślad poprzedniego wszechświata może tworzyć inne ziarno dla kolejnego wszechświata (koniec jednego wszechświata zostawia ślad w
  • Odpowiedz
@Pabick: Czyli zgodnie z tą teorią mając do dyspozycji nieskończoną ilość czasu i wszechświatów następujących po sobie, nie będziemy mogli się narodzić na nowo?
  • Odpowiedz
@atehxx jeśli c się zmienia to inne stałe też muszą się zmieniać (stała Plancka, ładunek elektronu), żeby materia trzymała się w kupie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sta%C5%82a_struktury_subtelnej

Przy czym może zainteresuje Cię ten fragment

Mimo jej fundamentalnego charakteru niektórzy teoretycy sugerują, że nieznacznie zmienia się ona w miarę ewolucji Wszechświata. Przeprowadzone w ciągu kilku ostatnich lat przez grupę australijskich astronomów obserwacje odległych obiektów wskazywały, że stała struktury subtelnej zmieniła swoją wartość o około jedną stutysięczną
  • Odpowiedz