Wpis z mikrobloga

Zamówiłem sobie drukarkę 3d Anycubic Kobra 2 Neo. Dopiero zaczynam tą przygodę i jestem zielony. Jaki kupić filament na początek, żeby podrukować sobie jakieś mniejsze elemnty typu figurki, gadżety? w opisie napisane, że współpracuje z materiałami PLA/ABS/PETG/TPU.
#pytanie #druk3d #drukarki3d #anycubic
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@roszej: Od niedawna mam Kobra Neo (bez 2). To też moja pierwsza. Sprawdza się ale ciągle się uczę. Drukowałem z PLA i ABS i zdecydowanie PLA jest łatwiejszy do ogarnięcia. Jeśli kupiłeś drukarkę do figurek to źle wybrałeś technologię. Zdecydowanie żywiczne drukarki nadają się do tego lepiej.
  • Odpowiedz
  • 0
@S0Cool: nie kupiłem drukarki do figurek. Kupiłem zwyczajnie pierwszą drukarkę za za nieduże pieniądze - myślę że ten model to taki kompromis .
  • Odpowiedz
@roszej: OK, ja wyrwałem swoją za 482PLN, a Kobrę 2 widziałem niedawno na pepperze za bodajże 520. Za te pieniądze zawsze warto się czegoś nowego nauczyć. Ja na razie drukuję proste geometryczne kształty - obudowy do elektroniki, klosz do lampy czy koszyk na sztućce. Figurkę Yody wydrukowałem na drukarce żywicznej kumpla i wyszła rewelacyjnie - ze szczegółami nieosiągalnymi dla drukarek FDM.
  • Odpowiedz
  • 0
@S0Cool: ja generalnie zajmuję się utrzymaniem ruchu w firmie i czasem potrzeba nietypowych elementów więc w dalszej przyszłości widzę pewną możliwość w takim druku :) oczywiście na początku chce się trochę pobawić, podrukować różne gotowe rzeczy no generalnie wejść w temat :) A jak z tym filamentem ? kupić jakiś markowy? takie najtańsze mają kiepskie opinie. Nie chciałbym się zniechęcić już na początku.
  • Odpowiedz
@roszej: Ja mam na razie zaczęte dwie rolki: przezroczysty PLA i czarny ABS. Oba marki ROSA i to jest raczej polecana marka - jedna z kilku. Z tego przezroczystego wydruki wychodzą takie półprzezroczyste z widocznymi przejściami głowicy także wewnątrz - klosz do lampki właśnie taki miał być. Niestety, jeśli jakiś szczegół wydruku nie wychodzi, trudno mi ocenić czy to wina filamentu czy raczej ustawień drukarki. Są na tagu lepsi specjaliści
  • Odpowiedz
  • 0
@S0Cool: dzięki za info właśnie tej firmy rosa oglądałem na allegro. Jest nieco droższy ale chyba lepiej dołożyć. A mógłbyś mi jeszcze takie ogólne info napisać gdzie szukać porad dotyczących ustawień samego drukowania? temperatur itp?
  • Odpowiedz
@roszej: Każdy ma swoje ulubione miejsca skąd czerpie wiedzę. Zacznij od wujka Google. Ja po prostu jadę na standardowych ustawieniach Cury, a jak coś nie wyjdzie - szukam rozwiązania konkretnego problemu. Czyli klasyczne rozpoznanie bojem.
  • Odpowiedz
@roszej: ja mogę podpowiedzieć, że znajomy na starcie polecił mi film nebula i problemów z drukowaniem nie ma, ale nieprzyjemnie pachnie. Drukując z próbek z Spectrum, nie było żadnego zapachu, co w moim przypadku ma ogromne znaczenie. Niestety kupując filament, przy małym przebiegu, to ten zły filament wystarczy na długo.
  • Odpowiedz