Aktywne Wpisy

Wrrronika +126
Pluję z całego serca na h----d
Reklamy totolotka powinny być zakazane
Szczególnie, że próbują złapać ludzi na taką tanią obietnicę, karmiąc nadzieję.
Polegać to można na działaniu, a nie na szczęściu. W życiu zdarzają się lepsze i gorsze okazje i mamy je wtedy złapać sami.
Ugh
Reklamy totolotka powinny być zakazane
Szczególnie, że próbują złapać ludzi na taką tanią obietnicę, karmiąc nadzieję.
Polegać to można na działaniu, a nie na szczęściu. W życiu zdarzają się lepsze i gorsze okazje i mamy je wtedy złapać sami.
Ugh
źródło: 1000060386
Pobierz
PorkaTurbo +88
#turboobrazki #portugalia #madera Fanal, położony na północno-zachodnim krańcu maderskiego płaskowyżu Paul da Serra, to jedno z najbardziej niezwykłych miejsc Atlantyku.
Gęsta mgła, powykręcane pnie i drzewa porośnięte mchem. Ten las jest częścią maderskiej Laurisilvy - reliktu dawnych lasów wawrzynolistnych, które w trzeciorzędzie porastały znaczną część Europy oraz rejony wokół Morza Śródziemnego. Do naszych czasów przetrwały jedynie na Maderze, Azorach i Wyspach Kanaryjskich.
Spacer tu daje poczucie
Gęsta mgła, powykręcane pnie i drzewa porośnięte mchem. Ten las jest częścią maderskiej Laurisilvy - reliktu dawnych lasów wawrzynolistnych, które w trzeciorzędzie porastały znaczną część Europy oraz rejony wokół Morza Śródziemnego. Do naszych czasów przetrwały jedynie na Maderze, Azorach i Wyspach Kanaryjskich.
Spacer tu daje poczucie
źródło: madera (4)
Pobierz

Cześć! :)
Mam dylemat odnośnie swoich aktualnych decyzji finansowych, może będziecie potrafili mi pomóc :)
Całych oszczędności mam około 120k zł i zastanawiam się co najlepiej zrobić z taką kwotą. Posiadam też kredyt hipoteczny (kapitał do spłaty: 254k) - rata 1921zł/mc.
Zastanawiam się nad kilkoma opcjami (70k do dyspozycji, 50k zostawiam na "czarną godzinę" czy nieplanowane wydatki). Zarobki 10k/mc.
1. Nadpłata kredytu kwotą 70 tys zł - co pozwala mi na obniżenie raty o około 500-600zł.
2. Założenie konta oszczędnościowego na 7% na 3mc, które da mi miesięcznie (z 70k) +- 300zł "zarobku".
3. Zakup akcji typu ETF na najbliższe lata i zapomnienie o tym, albo jakieś inne akcje?
4. Zakup BTC/innych krypto.
5. Inwestycja w coś innego? Na nieruchomość za mało. Garaż - nieopłacalne. Zakup klasyka - nie mam gdzie go trzymać, a na 911 za mało :D
Z góry dzięki za doradzenie czegoś sensownego :) Wydaje mi się, że opcja nr 1 - czyli nadpłata kredytu to najlepsze rozwiazanie, ponieważ długów należy się pozbywać, a nie je generować :)
#finanse #pieniadze #kredythipoteczny #inwestowanie #gielda #biznes #kiciochpyta
Dzięki Mirki! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Ponieważ tak jak byś przeliczył to 7% na lokacie nie nadrabia strat związanych z kredytem.
Reszta to ryzyko
Co do tych 50k na czarną godzinę - poczytaj o obligacjach skarbowych - Edo byłoby idealne na trzymanie tego.
@yhbgrobdoivbvwamsv - oprocentowanie - 8,07%, marża 2,29%. Na 99% nie będę potrzebować tej kasy za rok, ani za dwa lata. Wszystkie wielkie wydatki poczynione - mieszkanie, auto itp. Brak kaszojadów.
@Mikazek - dzięki! :D No właśnie też tak liczę i lokata/konto oszczędnościowe nie nadrobi strat z kredytem :D
──────────
@mirko_anonim: jezu to masz taki beznadziejny kredyt, takie warunki i jeszcze pytasz? ja myslalem ze ty masz cos kolo 2% stalych i 1.5 prowizji
@mirko_anonim: nie no to jasne, ze nadplacac. Sadzilem ze masz np. 5% i bedzie dyskusja czy zysk z lokaty po odjeciu belki i uwzglednieniu procentow skladanych ma sens czy nie - ale w takim wypadku jasne, ze nadplata.
@mirko_anonim: Ja bym szedł w btc, ale ja ryzykantem jestem.