Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć! :)
Mam dylemat odnośnie swoich aktualnych decyzji finansowych, może będziecie potrafili mi pomóc :)

Całych oszczędności mam około 120k zł i zastanawiam się co najlepiej zrobić z taką kwotą. Posiadam też kredyt hipoteczny (kapitał do spłaty: 254k) - rata 1921zł/mc.

Zastanawiam się nad kilkoma opcjami (70k do dyspozycji, 50k zostawiam na "czarną godzinę" czy nieplanowane wydatki). Zarobki 10k/mc.

1. Nadpłata kredytu kwotą 70 tys zł - co pozwala mi na obniżenie raty o około 500-600zł.
2. Założenie konta oszczędnościowego na 7% na 3mc, które da mi miesięcznie (z 70k) +- 300zł "zarobku".
3. Zakup akcji typu ETF na najbliższe lata i zapomnienie o tym, albo jakieś inne akcje?
4. Zakup BTC/innych krypto.
5. Inwestycja w coś innego? Na nieruchomość za mało. Garaż - nieopłacalne. Zakup klasyka - nie mam gdzie go trzymać, a na 911 za mało :D

Z góry dzięki za doradzenie czegoś sensownego :) Wydaje mi się, że opcja nr 1 - czyli nadpłata kredytu to najlepsze rozwiazanie, ponieważ długów należy się pozbywać, a nie je generować :)

#finanse #pieniadze #kredythipoteczny #inwestowanie #gielda #biznes #kiciochpyta

Dzięki Mirki! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Na początek pomyśl o emeryturze i załóż jakiś emerytalny rachunek typu IKZE i kup sobie etf za tegoroczny limit (8322 zł) a resztę 60k na nadpłatę. Dzięki temu w przyszłym roku będziesz dysponował większą kasą i będziesz mógł szybciej sobie nadpłacać.

Co do tych 50k na czarną godzinę - poczytaj o obligacjach skarbowych - Edo byłoby idealne na trzymanie tego.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @programista15cm - chyba tak zrobię... :)
@yhbgrobdoivbvwamsv - oprocentowanie - 8,07%, marża 2,29%. Na 99% nie będę potrzebować tej kasy za rok, ani za dwa lata. Wszystkie wielkie wydatki poczynione - mieszkanie, auto itp. Brak kaszojadów.
@Mikazek - dzięki! :D No właśnie też tak liczę i lokata/konto oszczędnościowe nie nadrobi strat z kredytem :D

• Odpowiedz