Wpis z mikrobloga

Czy w związku z rekordowymi marżami deweloperów oraz innych firm @haha123 widzi stagflację na horyzoncie?
A może drugą rundę inflacji Panie Cyferka? @151346136
Czy deflacja jest niemożliwa jak twierdzi @JC97 ?

Pierwsze desperackie walki o zachowanie marży widać na granicy polsko-ukraińskiej, ale proces rozszerzy się na inne sektory.

Proszę kupić popcorn, zasiąść wygodnie. Zaczynamy kompresję marż.

Komu kibicuję?
Niższym cenom.

#gielda #nieruchomosci #inwestowanie #inwestycje #finanse #gospodarka #ekonomia #spoleczenstwo #polityka #polska #ukraina
TeslaPrawdziwy - Czy w związku z rekordowymi marżami deweloperów oraz innych firm @ha...

źródło: kompresja marż

Pobierz
  • 11
Czy deflacja jest niemożliwa jak twierdzi @JC97 ?

@TeslaPrawdziwy: Widzę, że nie tylko z ekonomią masz problem, ale też z czytaniem ze zrozumieniem. Deflacja jest możliwa, niemożliwe jest utrzymywanie przy deflacji stóp procentowych na poziomie 5% czy więcej.
@haha123: zaraz zaraz, co ten gościu mówi. Przecież BK2% to musisz jak pamietam do 10mc od wzięcia kredytu zameldować się w mieszkaniu. Więc głównie gotowe lub zaraz gotowe mieszkania łapią się na Bk2%. A nie jakieś mieszkania z 2025?
Jak dla mnie jest jeden kierunek w tym kraju: będzie gorzej, drożej i trudniej - we wszystkim, czego tykają się politycy.

Gdyby ci ludzie się wreszcie odj*bali, raz a dobrze, to może jakoś sytuacja byłaby ustabilizowana i człowiek by wiedział, czego się spodziewać, zamiast żyć w strachu, że zaraz wyjdzie TA JEDNA JEDYNA NA KOLEJNĄ DEKADĘ OKAZJA BY Z KASY PODATNIKA SFINANSOWAĆ SOBIE PREZENT.
nie ma żadnej kompresji marż, a zwłaszcza w budowlance.

@haha123: zgodzę się z tą częścią wpisu kolegi, ale reszta to już sprowadzenie całego sektora jakby mieszkaniówka była creme dela creme całej branży. Poważne budownictwo to zobowiązania długoterminowe i po stronie Inwestora i Wykonawców. Wysokie marże to niestety odpowiedź na inflację, bo o ile kiedyś ryzyka można było wyceniać poniżej 5% to teraz nikt normalny poniżej 15% nie zejdzie jako bufor w
Wysokie marże to niestety odpowiedź na inflację, bo o ile kiedyś ryzyka można było wyceniać poniżej 5% to teraz nikt normalny poniżej 15% nie zejdzie jako bufor w razie "W".

@bdg-bro: a to bardzo ciekawe, ale to tylko potwierdza smutną przyszłość, która jest przed nami - uporczywa inflacja, dekada stagflacji itd. Inflacja jest głównie w głowie i jak widać już bardzo mocno zdążyła się zakorzenić - teraz ekstremalnie ciężko będzie wypędzić
@haha123: zapomniałem też o kolejnym czynniku podnoszącym ceny, czyli byle jakości. Rynek urósł w Polsce ogromnie, coraz trudniej o pożądane kompetencje u pracowników (niższego i wyższego szczebla) i właśnie w ryzyka wrzucane są błędy ludzkie o które w coraz łatwiej. W okolicach 2012r. dobre firmy dodawały sobie 3% na niespodziewane sytuacje i to zazwyczaj starczało.
@Warrior_97: muszę trochę głowę posypać sobie popiołem znalazłem takie coś:

Deweloper dopiero buduje blok, w którym chce kupić mieszkanie. Czy mogę zaciągnąć bezpieczny kredyt 2% na zakup tego mieszkania? Ile mam czasu na wprowadzenie się?

Tak, istnieje możliwość zaciągnięcia kredytu na taki cel, jeśli zostaną spełnione warunki określone w ustawie. Na wprowadzenie się ustawodawca przewidział 24 miesięcy od momentu oddania budynku do użytkowania.

Czyli możesz kupić dziurę w ziemi na BK2%.