Aktywne Wpisy

qlimax3 +271

#kanalzero
Co by nie mówić Duda zjada na śniadanie każdego kandydata w wyborach 2025. Gdyby mógł to mialby trzecia kadencję.
Co by nie mówić Duda zjada na śniadanie każdego kandydata w wyborach 2025. Gdyby mógł to mialby trzecia kadencję.

Pytanie do różowych pasków (niebieskich tez w sumie). Czy są jakieś plusy małżeństwa, jeżeli para nie będzie miała dzieci i nie zamierza dzielić się wspólnie majątkiem (każde płaci za siebie, pieniądze są na oddzielnych kontach)? Czy ślub bylby wyrzuceniem pieniędzy w bloto w takim wypadku (koszty podpisu intercyzy przedmałżeńskiej u prawnika)? Jako różowa nie potrzebuję ślubu, żeby coś udowodnić bo miłość będzie taka sama przed i po, więc ślub wydaje mi się bez sensu, plus niebieski musialby wywalić kasę na pierścionek zaręczynowy a potem razem na obrączki, co jest niepotrzebnym kosztem.
#zwiazki #niebieskiepaski #rozowepaski #slub #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: grap32
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
A ślub w usc można bez pompy i zaręczyn
Koszty ślubu w USC to grosze, pierścionek nie jest obowiązkowy, srebrne obrączki to znowu kilkadziesiąt PLN.
Nie piszę tego jako szczególna zwolenniczka instytucji małżeństwa, ale podejmowanie mimo wszystko ważnej decyzji zmieniającej wasz stan prawny na bazie argumentów "bo pierścionek drogi" jest dosyć zabawne.
Plusy to na przykład:
- wspólne rozliczanie podatków
- informacje/decyzje medyczne
- dziedziczenie
Nie bedzie dzieci wiec dziedziczenie w ogole odpada, a jak cos sie stanie to nie mam prawa do jego pieniedzy (moralnie przede wszystkim), nie moglabym przyjac cos na co nie zapracowalam sama.
Szkoda ze nie mozna wyslac wniosku do jakiegos urzedu upowazniajacego do wgladu zdrowia partnera. Bez sensu slub dla jednej takiej
Czym rozni sie pelna rozdzielnosc od intercyzy? Bo mam na mysli, ze ja nie mam prawa do jego pieniedzy przed slubem, po ślubie i po ewentualnym wypadku.
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
https://www.prawo.pl/prawnicy-sady/rozdzielnosc-majatkowa-a-intercyza,517234.html
I pozwolę sobie jeszcze raz podkreślić. Nie warto ustawiać swojego życia "pod pieniądze", a już w szczególności pod niechęć do potencjalnego dysponowania jakimiś których się samodzielnie nie zarobiło.
Chcecie ślubu - weźcie ślub, nie chcecie - nie bierzcie. Ani jedna ani druga decyzja nie wymaga szukania dodatkowych argumentów za i przeciw.
pytanie też czy nie chcesz tego, na co zapracowałaś sama, przekazać partnerowi. Pamiętaj, że to działa w dwie strony. I jedno to kwestia darowizn i zerowej grupy podatkowej, a druga to właśnie automatyczne przekazanie tego, co się ma, partnerowi w razie jakiegoś nieszczęścia. I tak, możesz to ogarnąć testamentami itp., ale znów- kwestie podatkowe.
Pytanie też czy
Jednakowoż uważam, że podział majątku jest przez pospólstwo nadużywany i w większości przypadków służy jako pomocnik w razie ewentualnego rozwodu.
Wracając do tematu przy założeniach, że ani @mirko_anonim ani jej niebieski nie będą kręcić poważnych interesów (bo przecież nawet pierścionek to niepotrzebny koszt (╭☞σ ͜ʖσ)╭☞ ) , to
Szczerze mówiąc zupełnie nie patrzę na intercyzę pod kątem rozwodu tylko zabezpieczenia drugiej osoby. Nie wiem co robi reszta społeczeństwa.
A obrządek kościelno-rodzinny nie jest konieczny, można sobie zrobić małą uroczystość
Ja tu nic nie insynuuję, po prostu przędę tu sobie z wami ciekawą rozkminkę, OPka i tak zrobi co będzie chciała.