Wpis z mikrobloga

Co jest mniej szkodliwe na flaki/wątrobę? potrzebuję wziąć coś na gorączkę/stan zapalny a chlałem wino (1 litr). Paracetamol odpada przez to że alko było grane? Można wziąć 400mg ibuprofenu zamiast paracetamolu? mam refluks i tez boje sie że pojawi sie jakieś krwawienie z górnego odcinka po zażyciu NLPZ jak ibuprofen. Do wyboru w domowej apteczce mam Ibuprofen, paracetamol, kwas acetylosalicylowy i ketoprofen.

#medycyna #zdrowie #leki #farmacja #kiciochpyta #apteka
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Widur zdecydowanie nie paracetamol bo się może bardzo źle skończyć dla wątroby. Już lepiej ibuprofen, mniejsza szansa na kłopoty, a jak już to jak trochę pokrwawi ze śluzówki żołądka to jest to znacznie mniejszy problem niż potencjalny przeszczep wątroby w 72h i zgon jak przy łączeniu paracetamolu z alko.
  • Odpowiedz
  • 0
@Noniusz: Lekkie owrzodzdenia(nadżerki) na śluzówce w przełyku mam. Dlatego ciężki wybór (kompromis) pomiędzy ibuprofenem a czyms innym. Co by nie obciązyło i tak juz zmeczonej alkoholem wątroby. I nie doprowadziło do krwawień w obrebie żołądka i przełyku.
  • Odpowiedz
@Widur: te owrzodzenia przełyku, refluks to wszystko dzieki piciu w twkiej ilości, a rozumiem uzależnienie...
ibuprofen będzie chyba najbezpieczniejszy z tego zestawu, chociaż nie przesadzaj
  • Odpowiedz