Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak wygląda proces kupna mieszkania na kredyt hipoteczny przy założeniu:
-Mam wkład własny w jednym z mieszkań odziedziczonych (270k)zł (nie chce go sprzedawać dopóki na 100% nie dostane tego kredytu)

Planuje kupić deweloperskie za około 340-350 tys, chce dobrać te 100 tys kredytu hipotecznego, czy to wygląda tak:?

1. Szukam dewelopera i rezerwuje z nim umowę
2. Ide do banku po kredyt hipoteczny, bank daje mi zielone swiatło.
3. Muszę sprzedać dopiero wtedy moje mieszkanie które jest wkłądem wlasnym (260-270k) po czym wpłacam je do banku i bank wtedy wypłaca mi pieniądze? Ale ile będzie czekał aż sprzedam mieszkanie?

Czy najpierw musze mieć gotówkę na wkład (czyli sprzedać mieszkanie) i ryzykować że mogę nie dostać kredytu?

#bank #kredythipoteczny #nieruchomosci #kiciochpyta #pomocy

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

3. Muszę sprzedać dopiero wtedy moje mieszkanie które jest wkłądem wlasnym (260-270k) po czym wpłacam je do banku i bank wtedy wypłaca mi pieniądze? Ale ile będzie czekał aż sprzedam mieszkanie?

@mirko_anonim: Wkład własny nie jest wpłacany do banku, ale do sprzedającego lub dewelopera. Wkład własny w zdecydowanej większości banków jest deklarowany, bank nie weryfikuje jego posiadania. Warunkiem wypłaty kredytu będzie jednak potwierdzenie wpłaty wkładu własnego.

Ograniczeniem mogą być terminy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: standardowy case na rynku. Najpierw idziesz i liczysz zdolność u dobrego doradcy. Następnie szukasz klienta najlepiej gotówkowego i w akcie notarialnym dajesz termin wydania mieszkania za x czasu. A ten czas powinien Ci wystarczyć na zakup nowego mieszkania. W przypadku gdy kupujący twoje mieszkanie też będzie brał kredyt to mogą wyjść jaja jak się terminy nie zgraja albo nie dostanie kredo.
  • Odpowiedz