Wpis z mikrobloga

Wie ktoś może czy są jacyś spoko producenci access pointów spoza Chin których urządzenia mają stabilne WiFi 6, dobry soft z mnogością konfiguracji i nie wymagają połączenia z chmurą? Mikrotik nie ogarnia WiFi a Ubiquiti wymaga połączenia chmurowego dla pełni funkcjonalności.

#siecikomputerowe #informatyka #komputery
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@supra107 unifi nie wymaga chmury ale jak chcesz więcej opcji to kontroler jest potrzebny. To samo omada tplink tylko tańsze. Ja zrezygnowałem z unifi na rzecz omady i nie żałuję, sprzęt bardzo ok
  • Odpowiedz
  • 0
spoza Chin

@Gooma: Omada = TP-Link = Chiny. I tak, ma to znaczenie bo prawnie wszystkie chińskie firmy mają działać pod dyktando KPCh, nie tylko Huawei, absolutnie każda.

A OpenWRT to kulawa zabaweczka a nie poprawne oprogramowanie, więc też nie ma co sugerować ratowania się tym.
  • Odpowiedz
  • 0
@Gooma: Tu nie chodzi tyle o podzespoły co o samo oprogramowanie któremu nie można ufać, a tak jak wspomniałem OpenWRT to zabaweczka więc kupienie Omady i wgranie OpenWRT to żadne rozwiązanie, bo może i jest spoko sprzęt ale za to jest mizerne oprogramowanie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Gooma: Szczerze mówiąc to ja jestem dupą wołową która więcej potrafi gadać jak zrobić, a potrafi zrobić, tylko musi najpierw ogarnąć jak.

Przerobiłem na nowo konfigurację OpenWRT i RouterOS tak żeby WiFi było realizowane po VLANach i nagle się okazuje że teraz da się robić oddzielne SSID na oddzielne VLANy które idą na oddzielne podsieci.

Problem polegał na tym że trzeba było zrobić podział pod WiFi po VLANach a nie
  • Odpowiedz
  • 0
@supra107 zawodowo siedzę w sieciach WiFi enterprise, głównie Aruba, HP Enterprise i Extreme i tam faktycznie ogarnięcie pewnych rzexzy jest dosyć trudne przez ilość ustawień i miejsc dla potencjalnego błędu. Unifi, Omada to takie plug and Play, dobre do domu, hotelu czy małej firmy. Ale całego Uniwersytetu bym na tym nie postawił. Open WRT kojarzę tylko z czasów Linsysa WRT54GL i podobnych, wtedy ten soft miał problem ze sterownikami do radia,
  • Odpowiedz
  • 0
Open WRT kojarzę tylko z czasów Linsysa WRT54GL i podobnych

@Gooma: No to obecnie raczej jest to na tyle dojrzały projekt że pod tym względem nie ma większych problemów. Za tamtych czasów Linksys zapewne jeszcze należał do Cisco, a nie jak dziś do Foxconnu.

W każdym razie patrzę właśnie na takie półprofesjonalne opcje do domu, i moje zrażenia do Mikrotika wynikają po części z doświadczen z moim hAP ac2, po
  • Odpowiedz
  • 0
@supra107 przy kontrolerze lokalnym, Unifi i omada, masz wszystko bez chmurki, jak nie chcesz kontrolera sprzętowe go to możesz postawić to na jakiejś wirtualce i przyciąć na firewallu dla pewność ruch tylko do lokalnego. Unifi dla mnie ostatnio niestety błądzi, dużo dziwnych problemów dlatego wolę omade, tutaj produkty się jakby szybciej rozwijają i są bardziej pod moje oczekiwania. Np fajny produkt ER7212PC, router, kontroler, i switch Poe w jednym urządzeniu.
  • Odpowiedz