Aktywne Wpisy
Zoriuszka +116
Ciekawe czy za mojego życia wejdzie 4 dniowy dzień pracy. Rozwiązanie to ma same plusy dla społeczeństwa w sumie wedle badań, nie tylko pod względem zdrowia psychicznego pracowników, ale także ich wydajności w pracy.
3 dni wolnego w tygodniu to idealna liczba na wyczilowanie :3
#przemyslenia #przemysleniazdupy #pracbaza
3 dni wolnego w tygodniu to idealna liczba na wyczilowanie :3
#przemyslenia #przemysleniazdupy #pracbaza
Retsew +9
Pytanie do #psychiatra #psycholog na gruncie czysto teoretycznym.
Wywołać euforię można za pomocą różnych neuroprzekazników (dopamina, serotonina, noradrenalina, gaba) i mimetyków receptorów.
Przyjmowanie ciągle jednego środka wywołującego euforię prowadzi do neuroplastycnzosci i w wyniku tego uzależnienia.
Ale tak czysto teoretycznie - czy można chociąby na papierze wymyślić schemat rotacji przyjmowanych środków by wywoływać euforie ale innymi szlakami by ograniczyć przyzwyaczjenie się mózgu do nowych warunków?
Schemat idealny byłby taki gdybyśmy podawali raz środek dzialajacy np na dopamine a nie na serotonie, a kolejnego dnia dna serotoninę a nie na dopaminę, kolejnego na noradrenalinę itd dając "odpoczynek" i wyrównując te pobudzone dzień wcześniej. Ba gdyby środek jeszcze tłumił poziomy podniesione dzień wcześniej by następowało pozniej odbicie...
Co o tym myślicie?
#psychiatria #psychologia #neurobiologia
"Po prostu żyj zdrowym życiem"
Wtedy dostaniesz dokładnie taka rotacje jak opisałeś, czas na wchłonięcie neuroprzekaźników, wygaszenie emocji. Pojawienie się nowych itd
Twoja odpowiedź to uniknięcie odpowiedzi choć wiadomo że zdrowy tryb życia jest zdrowy dla stanu psychicznego.
I funkcjonowania w takim schemacie?
Wydaje mi się to możliwe, jednak jednocześnie obstawiam że sztuczne dostarczanie substancji psychoaktywnych nawet w rotacji prowadziłoby do tolerancji i rutyny w mózgu. Więc trzeba było by rotować rotacje. Z kolei taki kalejdoskop może prowadzić do wyniszczenia.
To już może lepiej szukać pod hasłem
Microdosing i ewentualnie to rotować w dużych odstępach czasu, bo
@vealen0: cpanie jest mocno pejoratywne i sugerujace odloty i skrajne stany umysłu i mózgu. Bardziej mi chodzi by żyć na poziomie odczuwania szczęśćia na 110% tak by móc prowadzić życie, ale domyślny stan nie był stanem obojętności tylko lekkim szcześćiem. Myśle że taki biohacking to dobra nazwa.
Tyle że nootropy nie są od tego, aby odczuwać szczęście. Jednak jest inaczej i może tyle ci wystarczy.