Co z tą opalaną cebulą? Komentarz chemika
Tu i ówdzie można poczytać o tym, jak opalanie cebuli jest groźne dla zdrowia. A jaka jest prawda? Poczytajcie, co pisze o tym chemik zainteresowany sprawami kuchennymi. Życzę smacznego!
Sceptyk2023 z- #
- 117
- Odpowiedz
Komentarze (117)
najlepsze
Nie wiem czym sobie zasłużyła u nas, że jest jednocześnie tak negatywnym synonimem ☹️
Nigdy takiej bzury nigdzie nie "poczytałem". Serio ktoś kiedykolwiek trafił na takie info?
https://www.medexpress.pl/zdrowie-uroda/ekspert-przestrzega-rosol-moze-zabic/
https://kuchnia.fakt.pl/opalasz-tak-cebule-do-rosolu-to-blad-ekspert-radzi-jak-robic-to-prawidlowo/rhejte6
@conamirko: Ja nie wpadłem bo nie czytam tych stron, ale wiem jakie g---o potrafi się na tych portalach przewijać. Jak ktoś czyta Fakt albo inny Onet to mógł trafić.
Tu dawka jest naprawdę znikoma. Japońskie badania mówią o poziomie nanogramowym. Przypominam, że 1 ng = 0,001 μg = 0,000001 mg. Wniosek jest prosty: nie należy się specjalnie bać.