Wpis z mikrobloga

Cześć, czy dobrą opcją jest kupno jakiegoś pakietu antywirusowego typu Eset Smart Security przy użytku MB? Głównie korzystamy z niego do większych transakcji bankowych (bo te mniejsze spokojnie obsługują aplikacje na telefon). Google podpowiada same sponsorowane artykuły więc tym nie chcę się sugerować. MB Air M1, stale aktualizowany.
#macos #apple #macbook
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@johnq: mordo jak mają Cię zrobić na hajs to czy Ty będziesz prezerwatywę naciągał na tego makbuka czy tarczę antyrakietową to i tak Cię zrobią, taka jest prawda, a im bardziej będziesz się chciał przed tym uchronić tym większa szansa, że zostaniesz zrobiony
ja wiem co mówię
z fartem
  • Odpowiedz
@johnq: nie polecam antywirusa. macOS nie zrobi nic bez twojej zgody, a za ochronę plików systemowych odpowiada System Integrity Protection (uniemożliwia jakiekolwiek zmiany). Same programy nie mają dostępu do poszczególnych komponentów, jeśli im nie udzielisz zgody. Jeżeli masz jakieś obawy (np. związane z piratami), to ściągnij sobie darmową wersję Malwarebytes Anti-Malware, przeskanuj i później usuń. Co do piratów (bo tylko w takim wypadku możesz mieć obawy), zobacz czy są
  • Odpowiedz
  • 0
@Korda: dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Z samymi zgodami dla jakichkolwiek aplikacji mocno uważam, a piratów w ogóle nie używam i nie zamierzam używać. Odpuszczam zatem zakup czegokolwiek i korzystam nadal tak jak korzystałem.
  • Odpowiedz