Wpis z mikrobloga

Jak zebrać koci mocz do badań? () Taka niby prosta rzecz a sprawia mi taką trudność. Kot ma problem z oddawaniem moczu, coś go boli. Z paneli trudno, bo kot za mało wysikuje żeby się te 2-3ml uzbierało, w kuwecie też lipa z tym specjalnym żwirkiem do pobierania moczu. Weterynarz mówił żeby samemu zebrać i przynieść do badań max 2 godziny po zebraniu, ale z racji tego, że mogę te próbki oddać do godziny 10, to bym musiał wolne wziąć w pracy żeby na kocie siki polować.
Weterynarze potrafią samemu pobrać mocz i powinienem o coś takiego prosić?
Jakieś rady? help ()
#weterynaria #koty
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kriszuo: w sytuacji kiedy nie udaje się inaczej wet może pobrać mocz bezpośrednio z pęcherza. Zwierzak musi być napojony przed wizytą żeby było co pobierać…
  • Odpowiedz
  • 0
@mr_root: Ciężko, kot się kręci w kuwecie i pilnuje, żeby nikt mu z tyłu tyłka nie stał.

@oh_cherry Jak mu dam mokrej karmy i jeszcze jakieś płynne przysmaki w formie pasty jakiś czas przed wyjściem do weta to będzie to wystarczające? Na siłę go z piciem nie zmuszę, a na to się zawsze skusi.
  • Odpowiedz
@Kriszuo: rozcieńcz mokrą karmę solidnie, moze taki sosik wypije.. pewnie bym probowala przed wyjsciem na jakis czas ograniczyc dostep do kuwety zeby nie siknal przed wetem, ale wiem, ze moje koty wstrzymają i nie zasikają transportera - ale nie kazdy kot tak ma…
  • Odpowiedz