Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy zarabiając 35k £ rocznie w północno wschodnim UK to jeszcze robak czy już klasa średnia zarobkowo? Zarobki za sama podstawę full time.

#praca #zarobki #uk #emigracja

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

Kto ja?

• Robak 65.2% (90)
  • Klasa średnia 34.8% (48)

Oddanych głosów: 138

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gonzo91: ale wiesz ze srednia w UK to 33k, a na polnocnym wschodzie to okolo 30k?
14£ na godzine 40h to rocznie 29k funciakow.
Jesli idac ta logika to w Polsce kazdy kto zarabia ponizej 10k miesiecznie to robak.
35k rocznie bez nadgodzin to 17£ na godzine, pokaz mi taka stawke w Tesco czy na wozku widlowym.
Piszesz o overtime, przeciez OP tez moze robic overtime i zarobic jeszcze wiecej
  • Odpowiedz
@Krulsalomon a wiesz jaka jest różnica pomiędzy klasą średnią, a średnimi zarobkami?
Mieszkam 20 mil od hull, zarabiam ~35k£ rocznie, i za cholerę nie jest mi blisko do klasy średniej.
  • Odpowiedz
@Krulsalomon : Odpowiedź chatgpt na podstawie danych z lat 2019-2020 to już wtedy było prawie 38k.

According to the Office for National Statistics (ONS), the median household income in the UK was £30,500 in the financial year ending 20201. However, this figure varies by region, with London having the highest median income (£41,866) and the North East having the lowest (£29,521)2.

There is no official definition of what constitutes the middle
  • Odpowiedz
Przeciez w drugim tekscie wyraznie jest napisane ze chodzi o 37k HOUSEHOLDS, a nie single earner.

A reszta tekstu potwierdza o czym pisalem.
Tu z wikipedi;
Members of the established middle class, about 25% of British society, reported high economic capital, high status of mean social contacts, and both high highbrow and high emerging cultural capital. Well-represented occupations included electrical engineers, occupational therapists, social workers, midwives, environmental professionals, quality assurance and regulatory professionals, town planning
  • Odpowiedz
@gonzo91: ja nie wiem skąd ten pogląd, że podział na klasy jest równy. Moim zdaniem to 80% to klasa niska, 19% klasa średnia, 1% to klasa wyższa.
@Krulsalomon średnie dane są podawane dla średniego domostwa, w którym jest 2.36 osoby - dodaj to do swoich analiz
  • Odpowiedz
@Krulsalomon op pytał czy jest klasa średnia a nie czy jego wynagrodzenie jest średnie.
Jeżeli Ty uważasz, że klasa średnia to osoba, która jest w stanie się zakredytować na minimalnym depozycie w 3 bed to pozdro.
Dla mnie klasa średnia to osoby, które taki dom mają, samochód warty ~40k£ (nie ważne czy leasing czy własność), swoimi finansami mogą sobie pozwolić na branie solidnego ryzyka (kredyt na house to let, biznes), posiadają
  • Odpowiedz
@gonzo91: jaki problem jest w kupnie samochodu za 40k jesli pracuje dwojka jako household? Bo chyba zyjemy w jakims innym magicznym swiecie.
Napisal wyraznie ‘ klasa srednia zarobkowo ‘ - tak jest klasa srednia zarobkowa na terytorium calego UK, bez roznicy jaka masz opinie, statystyki nie klama.
A co jest zlego w minimalnym depozycie jesli zechce kupic dom szybko? Teraz procenty podskoczyly troche ale wczesniej to byla norma.
Przy 60k
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: klasa średnia dodatkowo może sobie pojechać na 2-3 miesiące urlopu co roku za granicę do ciepłych krajów, a desperaci muszą pracować cały rok i muszą siedzieć na śmiesznych kontraktach kosząc się w depresyjnej pogodzie pomiędzy listopadem a kwietniem.

Klasa wyższa to już w ogóle mieszka i zdalnie zarządza biznesem z zagranicy większość roku,

Klasa robotnicza i niższa, j---e cały rok w kolchozach i ma max 1 miesiąc urlopu w
  • Odpowiedz
Przy 60k rocznie to juz top 10% earnings, a nie zaden middle class.

@Krulsalomon: tylko zapomniałeś że zarobki to nie jedyny wyznacznik klasy średniej,
W UK mnóstwo ludzi odziedzicza w spadkach nieruchomości i biznesy, ziemię, więc ich majątek jest ogromny, a mogą zarabiać 30-40k£ bo im więcej nie potrzeba,
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: ja nie zapomnialem, wroc do pierwszego komentarza od czego dyksusja sie rozpoczela. Klase srednia jest ogolnie zbyt ciezko zdefiniowac w UK bo wyglada to troche inaczej niz wszedzie przyjete.

‘ @mirko_anonim Z uwagi na inflacje - robak. Tesco płaci 14/h + bonusy i overtime za picking na magazynie. Więc z overkami dolecą spokojnie ponad to. A wózkowy i bez tego. ‘

Jesli ktos twierdzi ze zarobki 35k czyli
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: @Krulsalomon gdzies ostatnio tez czytalem o zarobkach i bylo, ze przy sredniej 25% ludzi zarabia wiecej a 75% mniej
a mediana w UK za 2022 wynosila chyba £27k

wiec £35k poza Londynem nie jest zle (nie bedziesz paniczem ale spokojnie bedziesz mogl zyc)
  • Odpowiedz