Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Prawnicy i spece od laptopów Wykopu: zmieniam pracę z uwagi na skrajnie toksyczne warunki pracy. Jestem obecnie w okresie wypowiedzenia i przebywam na dwutygodniowym urlopie. Mój szef prosił, abym oddał laptopa i telefon służbowy, więc zwróciłem je natychmiast.

Wczoraj (czyli w niedzielę) szef wysłał mi SMS, że laptop jest uszkodzony i wycenił uszkodzenie na 1000 zł. Zagroził mi, że obetnie to 1000 zł z mojego wynagrodzenia lub mam samodzielnie naprawić uszkodzenie.

Wskazano mi czas do wtorku.

W mojej umowie nie ma nic wspomnianego o laptopie, jest jedynie mowa o telefonie, aczkolwiek odbiór laptopa podpisywałem (brak informacji o stanie laptopa).

1) Nie przypominam sobie tego uszkodzenia, lecz nie umiem udowodnić, że nie powstało z mojej winy. Jest to uszkodzenie obudowy. Chcę się tylko upewnić czy mam jakieś pole manewru w związku z tym, że mogę się bronić (odwłonaie?) czy też muszę wziąć to na klatę.

2) Czy może ktoś pomóc mi wycenić uszkodzenie? Jeżeli tak, napiszcie w komentarzu, ja wyślę foto na priv, już poza Anonimem.

#prawo #prawopracy #komputery #laptopy #naprawalaptopow

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim Odpowiadasz, że podczas zdawania sprzętu był on w doskonałej formie, a dowodem na to jest to, że osoba która go od Ciebie odebrała nie wskazała Ci żadnego uszkodzenia. W związku z powyższym podejrzewasz próbę wyłudzenia o czym powiadomisz odpowiednie organy ścigania.
  • Odpowiedz
@Stealth to nie ma znaczenia dla jego odpowiedzialności, a że brał laptopa to pracodawca udowodni z łatwością.
@kiszczak wygłupiając się z groźbą zawiadomienia o wyłudzeniu (co to jest wyłudzenie? chodzi o oszustwo?) tylko wyjdzie na idiotę. Kluczowe jest to, że nawet jeśli nasrał na tego laptopa, to pracodawca niczego nie może sobie z wynagrodzenia potrącić. Jeśli chce czegoś od niego dochodzić, to musi go pozwać i udowodnić szkodę przed sądem.
  • Odpowiedz
to nie ma znaczenia dla jego odpowiedzialności, a że brał laptopa to pracodawca udowodni z łatwością.

@PanKapibara: no właśnie ma kluczowe znaczenie, bo jeśli ktoś podpisał papier, że odbiera laptopa bez żadnych uszkodzeń to OP ma problem z głowy
  • Odpowiedz
@FuckYouTony jak nie ma protokołu, że laptopa dostał, to nie ma problemu, że nie ma protokołu oddania. Choć oczywiście najlepiej, gdyby go miał. Sęk w tym, że pracodawca niczego nie może potrącić w takiej sytuacji, nawet jeśli obiektywnie ma rację (OP wyrządził szkodę), a o 1000 zł się nikogo nie opłaca pozywać.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: kto takie rzeczy piszę sms'em ? powazny człowiek przedstawia protokół zdania/przekazania sprzętu i to tu powinny pojawić się uwagi, druga sprawa jako pracownik w ograniczonym zakresie odpowiadasz za narzędzia pracy, występuje naturalne zużycie etc. Potrącanie z pensji to żart
  • Odpowiedz