Aktywne Wpisy

diamondhands +18
#iran czy tylko ja mam wrażenie że istnieje jakas blokada informacyjna z tej wojny? trudno o jakieś sprawdzone informacje, wszędzie zalew ai slop, nie wiadomo do końca jak to wszystko jest skoordynowane

Stichija +4
Się nadajecie do tarcia chrzanu

Prawnicy i spece od laptopów Wykopu: zmieniam pracę z uwagi na skrajnie toksyczne warunki pracy. Jestem obecnie w okresie wypowiedzenia i przebywam na dwutygodniowym urlopie. Mój szef prosił, abym oddał laptopa i telefon służbowy, więc zwróciłem je natychmiast.
Wczoraj (czyli w niedzielę) szef wysłał mi SMS, że laptop jest uszkodzony i wycenił uszkodzenie na 1000 zł. Zagroził mi, że obetnie to 1000 zł z mojego wynagrodzenia lub mam samodzielnie naprawić uszkodzenie.
Wskazano mi czas do wtorku.
W mojej umowie nie ma nic wspomnianego o laptopie, jest jedynie mowa o telefonie, aczkolwiek odbiór laptopa podpisywałem (brak informacji o stanie laptopa).
1) Nie przypominam sobie tego uszkodzenia, lecz nie umiem udowodnić, że nie powstało z mojej winy. Jest to uszkodzenie obudowy. Chcę się tylko upewnić czy mam jakieś pole manewru w związku z tym, że mogę się bronić (odwłonaie?) czy też muszę wziąć to na klatę.
2) Czy może ktoś pomóc mi wycenić uszkodzenie? Jeżeli tak, napiszcie w komentarzu, ja wyślę foto na priv, już poza Anonimem.
#prawo #prawopracy #komputery #laptopy #naprawalaptopow
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@kiszczak wygłupiając się z groźbą zawiadomienia o wyłudzeniu (co to jest wyłudzenie? chodzi o oszustwo?) tylko wyjdzie na idiotę. Kluczowe jest to, że nawet jeśli nasrał na tego laptopa, to pracodawca niczego nie może sobie z wynagrodzenia potrącić. Jeśli chce czegoś od niego dochodzić, to musi go pozwać i udowodnić szkodę przed sądem.
@PanKapibara: no właśnie ma kluczowe znaczenie, bo jeśli ktoś podpisał papier, że odbiera laptopa bez żadnych uszkodzeń to OP ma problem z głowy
OP here. Nie było żadnego protokołu oddania, przyniosłem go do biura i zostawiłem.
Jakie kroki powinienem podjąć? Czy potrącanie kwoty z wynagrodzenia jest nielegalne? Na jaki
Pogarsza sprawę czy jest mu na rękę?