Wpis z mikrobloga

Orientuję się ktoś czy jest jakiś sposób żeby zamontować sobie klimatyzator split samemu ? montowałem już kiedyś tak klimę na jednej ze swoich nieruchomości zanim weszła idiotyczna unijna dyrektywa i teraz trzeba kogoś z uprawnieniami a to koszt 1500 /2000 PLN . Nie bardzo mi się widzi płacić tyle za coś co mogę zrobić sam w jeden dzień. #nieruchomosci #budowlanka #budowadomu #mieszkanie
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wacek901: to niech ktoś z uprawnieniami ją tobie kupi, daj mu 200 zł i po sprawie. Gwarancję też musi ci ktoś podpisać swoimi uprawnieniami. Do długiego układu trzeba dobić czynnika albo robić przez ścianę.
  • Odpowiedz
  • 0
@Qullion Nie będzie nawet 3m . Myślałem że jest może jakaś stronka że ktoś z uprawnieniami podkłada umowę . Coś na zasadzie jak z medyczną M
  • Odpowiedz
@wacek901: znaczy co za darmo i bez sprawdzenia tego co tam stworzyłeś?
Nie wiem na co liczysz, ludzie na tym zarabiają. Za darmo to może cię ktoś jedynie pod trolejbus wepchnąć.
  • Odpowiedz
  • 0
@Qullion Niieee źle zrozumiałeś nic nie chce za darmo chce zapłacic za kwit a nie za montaż . Dlaczego mam płacić za montaż skoro sobie zrobię go sam. Ileś lat do tyłu było można . Zastanawiam się czy na Ukrainie nie można kupić urządzenia wysyłkowo i sobie samemu założyć bez żadnych uprawnień
  • Odpowiedz
  • 0
@Qullion Ludzie zarabiają na wielu rzeczach ja też mam swój biznes jednak nie zmuszam nikogo do korzystania z moich usług ta dyrektywa niestety zmusza
  • Odpowiedz
  • 0
@Qullion Mam kilka takich urządzeń zamontowanych jak będę miał taki kaprys to je wystawie na olx i sprzedam . Wtedy przyjdzie jakiś urzędowa z Brukseli i wlepi mi mandat że sprzedałem komuś swoją własnośc ? chyba nie
  • Odpowiedz
@wacek901 mordo ale ta dyrektywa tez jest ze względów bezpieczeńtwa, bądź co bądź ten czynnik jest łatwopalny, moim zdaniem ogarnij instalatora bez fakturki to będzie 23% taniej
  • Odpowiedz
  • 1
@bb89 jakiego bezpieczeństwa jak masz 4 szybkozłączki i wtyczkę do kontaktu . To tak jakbyś mi napisał że nie można koła w samochodzie napompować bo to niebezpieczne
  • Odpowiedz
@wacek901: myślałem, że chcesz by ktoś ci podpisał się uprawnieniami za darmo.

Szkoda tylko, że wiele ustaw zmusza ludzi do korzystania z takich czy innych usług i płacisz bez zająknięcia.

Skoro masz biznes i taki montaż klimy zdarza ci się co jakiś czas, może znajomym to czemu sobie tych uprawnień nie zrobisz. Dwa dni pracy i masz, żaden koszt. Za 1000 zł możesz już je mieć.

Nie wiem jak jest
  • Odpowiedz
  • 0
@Qullion Montaż klimy zdarza się w nieruchomościach które mam na wynajem to nie jest moje główne źródło dochodu . Po prostu nienawidzę przeplacać lub płacić za coś co mogę zrobić sam
  • Odpowiedz
@wacek901: a to ciekawe. Widocznie we Francji nie ma tych "lewackich" przepisów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
U mnie tak jest. Kupujesz normalnie, deklarujesz tylko że uruchomi to spec i tyle. A koleś przyjeżdża, bierze 150€ za uruchomienie
  • Odpowiedz
@wacek901: dobrze to rozumiem, też wiele rzeczy robię sam bo jest taniej.
Poszukaj tu i tam może ci ktoś to podpisze i ci kupi klimę, ale jeżeli taki montaż klimy zdarza ci się co jakiś czas to na twoim miejscu wolałbym sobie zrobić te uprawnienia i nikomu nie płacić. Po 3 klimach to i tak te pieniądze komuś zapłacisz, za zakup i podpis, a przy dzisiejszych kosztach życia około 10k
  • Odpowiedz