Wpis z mikrobloga

@Polasz: Co tam robi Palikot ze swoimi 175 mln. zł zadłużenia? Przecież on się zapożyczał nawet u swoich pracowników, a nie tylko udziałowców. To jest ten sukces? To ja chyba podziękuję, postoję ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kustosz_karuzeli_sperdolenia: Dlatego jest zakładany kapitał zakładowy spółki i tym kapitałem odpowiada w przypadku strat. Stąd też tyle spółek o kapitale 5 tys. zł. Tutaj kapitał był ok 0,5 mln, który nie jest w stanie pokryć nawet 0,5% strat. Do tego odsetki od pożyczek oprocentowane na 240%. Ten Palikot w tle to piękna antyreklama czegokolwiek xD
  • Odpowiedz
  • 1
@Polasz to ja p------e taki sukces, wolę żyć spokojnym i wygodnym życiem przeciętniaka, ale przynajmniej dożyć do 70-80 lat, a nie zdechnąć na zawał w wieku 55 lat xD
  • Odpowiedz
@kustosz_karuzeli_sperdolenia: no to tak do końca nie działa

Działania podejmowane przez członków zarządu mogą ich narazić na ryzyko poniesienia dotkliwej odpowiedzialności. Odpowiadają bowiem nie tylko za bieżące funkcjonowanie kierowanego przez siebie podmiotu.

Przepisy prawa przewidują, że w razie bezskutecznej egzekucji wobec spółki odpowiadają swoim majątkiem za jej zobowiązania wobec wierzycieli i zaległości podatkowe. Natomiast za niezgłoszenie wniosku o upadłość może im grozić nawet do roku pozbawienia wolności.

https://www.prawo.pl/biznes/zakres-obowiazkow-i-odpowiedzialnosci-czlonkow-zarzadu-spolki-nie-zawsze-jasny,68275.html
  • Odpowiedz
@AtoMan: Restaurator? W sensie mówisz o Ormiańskiej, która służyła do brania dotacji i tarcz covidowych na miliony, a którą sprzedał i która była typowym januszexem tak od cca 2018?
  • Odpowiedz