Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki z #depresja, bylem na pierwszej sesji psychoterapii. No i nie wiem czy mi to cos dalo. Bardziej to mam wrazenie ze pogadalem sobie 50 minut i wybulilem 200 zl. Czy wy czujecie ze #psychoterapia cos daje? czy musze pochodzic wiele razy zeby to rozwazyc?

#pytanie #smutek

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim zależy. Jak masz diagnoze po testach lub od psychiatry z konsultacji i idziesz tylko na konkretny nurt psychoterapii dobry pod diagnoze to te spotkania są dziwne z początku a później robi się coraz lepiej. Jeśli nie masz żadnej diagnozy od psychiatry ani nie robiłeś nigdy testów na zaburzenia osobowości to po prostu te pierwsze 3-6 miesięcy spotkań na psychoterapii będzie tak naprawdę rozeznaniem jak Cię leczyc i dopiero po tym
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @Maxior99 akurat nie samotnosc, ale raczej problemy z samoocena, sytuacja itd. choc z zewnatrz ludziom wydaje sie ze mam super zycie

@Kitku_Karola nie mialem diagnozy, po prostu zapisalem sie pierwszy raz w zyciu na psychoterapie

to jak to powinienem
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 3
✨️ Autor wpisu (OP): @Maxior99 swoja droga dziwny jest ten swiat, ja ci ciagle zazdroszcze zarobkow (widzialem twoje wypowiedzi w kilku watkach), a dziewczyne mam, ty jak widze cierpisz na samotnosc, nikt nie moze byc do konca zadowolony : /

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował:
  • Odpowiedz
@mirko_anonim nie wiem jak ba NFZ ale na stronach w prywatnych ośrodkach zdrowia psychicznego są często zakładki z diagnostyka lub oferta duagnoz i tam często są użyte słowa diagnoza zaburzeń osobowości, neuropsychologiczna, osobowości, autyzmu, ADHD. Można coś wybrać samemu albo pójść do psychiatry by ten na konsultacji wybrał Ci który test powinieneś zrobić. Po takiej diagnozie masz papiery jak Ci poszło na tych testach, jakie masz deficyty nad którymi warto pracowac
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: psychoterapeuta bezpośrednio nie jest od tego, aby sprawić, byś poczuł się lepiej i nie czuł smutku. często mam wrażenie, że ludzie idąc na terapię czy spotkanie, oczekują po pierwszej sesji cudów, wręcz magicznej pigułki z gotowymi rozwiązaniami, i receptą na szczęśliwe życie. to raczej tak nie działa. psychoterapia to przede wszystkim proces nawiązywania relacji z psychoterapeutą i pracą nad sobą. często długą pracą. i bywa, że jest to proces
  • Odpowiedz