Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
mirki, jestem w trakcie przebranzowienia na it, z innej branzy "inzynieryjnej". programowania ucze sie jakos 5 miesiecy, natomiast cv i tak juz od ponad miesiaca rozsylam
zostalem zaproszony na rozmowe na stanowisko "okolo it" w firmie ktora produkuje oprogramowanie do mojej poprzedniej branzy 3 tygodnie temu, potem dostalem test do wykonania, i dzis dostalem info ze test wykonany poprawnie. bede mial finalna rozmowe w przeciagu tygodnia
stanowisko polega na zadzadzaniu rozwojem aplikacji z punktu widzenia mojej branzy, bede pisal proste skrypty w pythonie itp, ale kto inny bedzie je na produkcji wdrazal "lepiej"

i teraz zastanawiam sie - brac na 100% jak kasa bedzie ok? bo mi zalezy zeby wbic jednak do programowania a nie zostac potem jakims PMem czy product managerem, a tak to sie moze skonczyc. dodam ze praca zdalna co mi sie bardzo podoba

czy moze to jest idealna okazja?
#programowanie #pracait #programista15k

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim moze sie myle, ale wydaje mi sie ze firma postawila ma Ciebie ze wzgledu na atut tego, ze miales expa w branzy, do ktorej oni beda pisac nowe rzeczy. Inne osoby po kursach nie beda miec pewnie takiej domenowej wiedzy z tej branzy inzynieryjnej.
Generalnie musisz odpowiedziec sobie jaki miales inny odzew z rynku. Jak sa chetni na rozmowy to spoko, ale ja na poczatku kariery IT wzialbym ta robote,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie napisałeś jaka branża. Ale jak nie masz innych ofert na stole to bym wziął. Z tego stanowiska możesz się potem próbować dostać na programistę jak już będziesz wewnątrz firmy. Albo startować do innych firm na programistę (tu już zależy jak nazwą Ci stanowisko), najwyżej na rozmowie trochę pościemniasz, że głównie trzaskałeś techniczne taski. Ogólnie to wyrób sobie CV w IT, rozmowy techniczne na programistę możesz się nauczyć przechodzić
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: bierz jak sie udalo zaczepic, zobaczysz co i jak. A zawsze mozesz sobie zrobic "awans poziomy" z para-programisty na programiste (jak im bedzie zalezec i normalna firma to powinni sie zgodzic zebys wiecej kodzil nawet jakbys mial czasem tam wiedza branzowa komus pomoc) jesli na tym Ci zalezy. W CV wpiszesz sobie co Ci bedzie pasowac a exp bedzie lecial.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jako osoba przebranżowiona niestety będziesz miał ciężko pierwsze kilka lat, bo nic nie potrafisz i jesteś tylko kosztem dla firm. Musisz przestawić myślenie i nie myśleć czy aktualne warunki umowy ci odpowiadają tylko czy za kilka lat będziesz umiał programować, bo tylko to daje ci szansę abyś mógł decydować o swoim życiu zawodowym.
  • Odpowiedz