Aktywne Wpisy

Proszę o szczere odpowiedzi #zwiazki
Po jakim czasie mieszkania razem wypadałoby się oświadczyć?
- Po roku 1.6% (1)
- Po dwóch latach 10.9% (7)
- Po trzech latach 10.9% (7)
- Po czterech latach 1.6% (1)
- Po pięciu latach 6.3% (4)
- Po sześciu latach 6.3% (4)
- Nigdy 62.5% (40)

InnyWymiar90 +10
źródło: temp_file4580251848123929250
Pobierz

Mam szybkie pytanie. Dostaję nieregularne płatności w krypto za pomoc przy utrzymaniu pewnej platformy. Kwoty rzędu mniej więcej $500-$2000. Część trzymam na jakichś nowo założonych walletach (może kiedyś wypłacę w bitomatach), a czasem leci to od razu na mój portfel w CEX (Binance itp.).
W jaki sposób to ogarnąć jeżeli chodzi o urząd skarbowy? Wszystko to co leciało na CEX, po wymianie na fiaty (Binance VISA > Revolut > EUR > PLN) zapisywałem, i zapłaciłem od tego 19% w corocznym pit (w tym roku jak i w poprzednim). Nie są to jakieś duże kwoty.
Czy może pojawić się kiedyś sytuacja, że będę musiał wytłumaczyć randomowe transakcje przychodzące na mój portfel Binance/Kucoin? Czy Pani Halinka z US zaakceptuje wtedy fakt, że to siano jest np. z yield farmingu albo innego wymyślonego DeFI gówna? Albo co w sytuacji, gdy ktoś bez powodu przesyła mi jakąś kwotę w krypto, np. $10k? Czy wystarczy ująć to w PIT, zapłacić 19% i to wszystko?
#kryptowaluty #podatki #pit #gielda
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
//edit:
Oczywiście jak kupisz penthouse za krypto coiny, to pośrednio wychodzisz na FIAT bo kupujesz nieruchomość o jakiejś tam wartości. Co w szambie krypto to w szambie krypto, wyjście do świata finansjery
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero