Aktywne Wpisy
klamovsky +3
Czy 54m2 na dwie osoby to już git metraż czy chów klatkowy? #nieruchomosci #kredythipoteczny
Wczoraj na wypoku przeczytałem, że mieszkanie w mieście wojewódzkim nie jest dla zwykłych szaraczków tylko specjalistów, programistów itd, reszta przecież może mieszkać w powiatowych jak im się ceny nieruchomości nie podobają.
I tak się cały czas zastanawiam, kto takich specjalistów i programistów obsłuży w sklepie? Kto posprząta im biuro? Kto wywiezie śmieci? Kto ugasi im kurnik deweloperski w razie pożaru?
Wszyscy zostańmy programistami, kupmy po parę kurników i wynajmujmy je sobie nawzajem,
I tak się cały czas zastanawiam, kto takich specjalistów i programistów obsłuży w sklepie? Kto posprząta im biuro? Kto wywiezie śmieci? Kto ugasi im kurnik deweloperski w razie pożaru?
Wszyscy zostańmy programistami, kupmy po parę kurników i wynajmujmy je sobie nawzajem,
#nieruchomosci #mieszkanie #finanse
@93michu93: umówmy się że jest migracja w obu kierunkach. Ludzie co sie dorobili i znudzili zgiełkiem uciekają na przedmiescia poza granice miast(młodzież odwrotnie). Formalnie wiekszości dużym miastom nie bardzo przybywa ludności(Wrocław jest wyjątkowy) ale jakimś cudem ceny m2 w tychże miastach ciągle rosną i są sporo wyzsze niz w powiatowych.
@Anakee: jakie muzea masz w Wawie? 1% tego co w Londynie czy Nowym Jorku?
Zajebiście. Chodź sobie nawet codziennie, mam to w dupie. Nie rozmawiamy o tobie, a o przeciętnej osobie. Nie jesteś przeciętny, super, gratuluje. ludzie ma #!$%@? na imax i równie dobrze oglądają filmy
@93michu93: ja ka razie tak się nie dzieje i jak cała Polska ma ujemny przyrost mieszkańców (szczególnie średnie 50-200k mieszkańców) to główne miasta (Wawa, Kraków, Poznań, Wrocław itp) mają dodatnie saldo migracyjne i takie same przewidywania. Na pewno na kolejne 5 lat, potem trend już się robi szerszy pomiędzy min
Żyj sobie szlachcicu dalej i obrażaj innych dalej, czuj się lepszy. Bez odbioru.
PS. Wszystko co opisywałeś "duże misto jest lepsze" było argumentowane manipulacjami, wyolbrzymieniami i skrajnościami. Gdyby faktycznie były lepsze, nie
@Anakee: ale jakie ambicje? Jak ty grasz w golfa, a ja w pilke to jestem gorszy? To samo mowili profesorowie Lwowscy o Banachu xD
Jak ty jesz jakies oliwki z Wloch, a dla mnie jedynie na pizzy jak ich malo to sa zjadliwe to tez jestem gorszy?
Nie zaslanialbym sie wymaganiami i ambicja, a raczej podejsciem
@93michu93: nie jesteś gorszy, tylko masz mniejsze oczekiwania i ambicje. To co innego.
@Anakee: inne priorytety prawdopodobnie, dla mnie wazniejsza jest rodzina, wyjscie do parku, zagranie ze znajomkami w pile w niedziele wieczorem, jakas ksiazka historyczna wieczorem albo zadanko na hackerranku. Staram sie robic w zyciu tylko to co lubie, byc moze ty tez. Powiedzialbym, ze to sa wieksze oczekiwania xD
Dzis latwiej jest zaszyc sie w robocie na 12h niz miec
@93michu93: praca zdalna to IT,
@Anakee: no i wlasnie trzeba sie znajdywac w tych 11% (Swoja droga myslalem, ze wiecej). Ja od lutego 2020 bylem w biurze z 5 razy bo sie umowilismy z ziomkami, zeby sie zobaczyc i pogadac. Tyle.
@93michu93: Właśnie sobie porównałem. Ta restauracja to jakaś maleńka franczyza, która może sobie pozwolić na zmienny cennik w zależności od lokalizacji, podobnie jak mały, rodzinny biznes. Ceny pizzy premium między tymi dwoma wskazanymi przez Ciebie lokalizacjami(Wrocław i Ostrów Wielkopolski) różnią się o ok. 2-4zł. Czyli różnica od 5% do 10% na pizzy. Gdyby lokal był w samym
@Zarrakash: ta restauracja to jest topka, jezeli chodzi o wloskie jedzenie w obu lokalizacjach.
@Zarrakash: kiedys bylo nawet wiecej, ale masz te 2-4zl, na innych potrawach bedzie jeszcze wieksza. Restauracje w duzych miastach sa duzo
@93michu93: pracuję w IT i w czasie pandemi też pracowałem zdalnie. Obecnie pracuję hybrydowo (bo mogę) i tego samego oczekuję od mojego
@93michu93: Wawa to jakies 40km na 25km. Dużo miasta nie widziałeś :)
@Anakee: i to jest najgorsze, nie wiem kim jestes ale jak Julka z HR pisze, ze trzeba do biura bo wzrasta produktywnosc to juz wiem do jakiego pudeleczka ja wrzucic.
@93michu93: zwykłym Mirkiem co skończył polibudę, potem dekadę robił w bankach w IT, a teraz robi i zarządza małym zespołem w IT :) 100% zdalnej pracy to ślepy zaułek i będzie powoli znikało w przyszłych latach. Mamy w firmie ludzi co mieszkają po 200 czy 300km od Wawy i tez co jakiś czas muszą być w biurze.
@93michu93: widziałeś chyba najsłabsza. Jak nie mieszkałem jeszcze w Wawie i przyjeżdżałem tu na delegacje to poruszałem się w podobnych rejonach i zawsze miałem z tyłu głowy: Jak tu można żyć, to nie jest miejsca do życia...
Potem się przeprowadziłem jak dostałem ofertę o 100% lepszą za ten sam zakres obowiązków, poznałem miasto i mi sie
@Anakee: dlaczego? Wg mnie to przyszlosc. Ja wolalbym mniej zarabiac byle tylko pracowac zdalnie. Nadal duzo ofert dostaje na linku full remote.
@Anakee: masochizm, sa tak slabi, ze nic innego nie potrafia znalezc, rodzin nie maja,