Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam w pracy babkę, która 3 dni po tym jak dostała umowę na stałe wzięła zwolnienie bo zaszła w ciąże (ciąża nie była zagrożona, ale spoko, takie jest prawo).
Teraz po skończeniu macierzyńskiego odmawia powrotu do biura, ponieważ przeprowadziła się i ma 150 km drogi w jedna stronę. Mowi, ze chce pracować full zdalnie (w pracy mamy możliwość pracy hybrydowej 3 dni z biura, 2 w domu). Czy istnieje możliwość zwolnienia takiej osoby jeżeli nie stawi się w biurze?
#praca #pracbaza #korposwiat

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy istnieje możliwość zwolnienia takiej osoby jeżeli nie stawi się w biurze?

@mirko_anonim: Tak. Można to zakwalifikować jako porzucenia pracy przez pracownika i rozwiązać umowę bez okresu wypowiedzenia z powodu ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych – na podstawie art. 52 par. 1 pkt 1 Kodeksu pracy.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Dzieki. Za info. Serio, mamy kilka kobietek i ze wszystkimi idzie się dogadać.Idziemy i to bardzo dużo na ustępstwa. Różnica jest taka, ze one chcą pracować, a nie lecieć w kulki. Wiadomo,ze przy dziecku zdarzają się losowe sytuacje i z tym nie ma nikt problemu.
Ta, o której wcześniej pisałem ewidentnie wykorzystuje prawo, jakieś pisma od prawnika, ze ona chce full zdalna, nie ma zamiaru pojawiać się w
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Coś mi świta, że teraz w czasie pandemii zmieniono przepisy i matkom dzieci do lat 2? 4? nie można odmówić pracy całkowicie zdalnej. Ale to trzeba by się upewnić.
  • Odpowiedz
Trzeba by było uzasadniać dlaczego nie może zdalnie

@mirko_anonim: Okazjonalna praca zdalna i praca zdalna w pełnym wymiarze godzin to dwie różne kwestie.

ona chce full zdalna

mamy możliwość pracy hybrydowej 3 dni z biura, 2
  • Odpowiedz