Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Pomóżcie proszę mirabelce w napisaniu pracy licencjackiej, zbieram pseudonimy kierowców F1 i omawiam je na przykładzie mojej pracy "Rajdy formuły pierwszej w popkulturze".

Poniżej załączam krótki rozdział na zachętę omawiający pseudonimy i ich pochodzenie

1. Pseudonimy sytuacyjne - bazujące na zachowaniu i zdarzeniach na torze:
Carlos Sainz - "Źwirolub" (Sainz często wypadał z toru i lądował w tzw pułapkach żwirowych - co eliminowało go z dalszego wyścigu)
Max Verstappen - "Max Crashstappen" (Max powodował dużo niebezpiecznych sytuacji na torze które niejednokrotnie prowadziły do stłuczki)
Valtteri Bottas - "Pies" (Valtteri posłusznie wykonywał rozkazy od zespołu, często szkodząc sam sobie - "posłuszny jak pies")

2. Pseudonimy rasistowskie - bazujące na rasie, pochodzeniu i kolorze skóry kierowcy:
Lewis Hamilton - "Oponeo"
Yuki Tsunoda - "Kitajec", "Widelcosceptyk" (Nawiązujące do jego pochodzenia - Japonii)

3. Pseudonimy zależne od majętności zawodnika - często kierowcy z bogatych rodzin (tzw. "pay drivers") są nazywani "Oskarkami", zwykle w połączeniu z miejscem pochodzenia w celu rozróżnienia pomiędzy nimi:
Charles Leclerc - "Monakijski Oskarek"
Lance Stroll - "Kanadyjski Oskarek"

4. Uniwersalne pseudonimy - używane dla kierowców, którzy jeżdżą gorzej, lub powodują niebezpieczne sytuacje na torze. Wśród najpopularniejszych należy wymienić "ogur"(pisane celowo z błędem ortograficznym) oraz "dzban". Często tworzone są neologizmy mieszające te słowa z imionami i nazwiskami kierowców, bądź ich pochodzeniem:
Sergio Perez - "Ogurez"
Daniel Ricciardo - "Dzbanardo"
Alex Albon - "Tajski ogur"

5. Pseudonimy odnoszące się do wyglądu kierowców - bazujące na cechach fizycznych lub wieku kierowców:
Oscar Piastri - "Zakolak"
Fernando Alonso - "Starszy Pan"
Yuki Tsunoda - "Liliput"

Macie może jeszcze jakieś przykłady które mogłabym wykorzystać w mojej pracy? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Oglądam od połowy zeszłego sezonu ale bardzo się wkręciłam
#f1

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @WielkiPowrut88: Kulturoznastwo na UWr, temat musiałbyć zaakceptowany przez promotora, a że wiedziałam że F1 ogląda to akurat mu się spodobało i piszemy, ciekawe tylko co będzie w stanie do mojej pracy wnieść

@Dzikus_Z_Detroit to skąd się w takim razie oponeo wzięło?

· Akcje:
  • Odpowiedz
@mirko_anonim co za poroniony pomysł. Niemniej zalecam powrót do nauki bo połowa pseudonimow jest bledna A druga ma nieprawidłowy opis. Nastepnym razem użyj opcji szukaj. Najbardziej kuriozalny jest Tsunoda i kitajec. Gdzie po 1 tsonoda to Japończyk a kitajec to pejoratywne określenie chińczyka. A po 2 najczęściej występuje pod pseudonimem Tsubasa, Tsunami ewentualnie Kubika idiot.

Ech coraz wiecej amatorów pcha się do zabawy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: No trochę nieścisłości to tam masz:
Max Verstappen: Crashtappen - bo się rozwalał jak był na początku kariery, .ew Costcappen
Dani Kvyat : Torpedo - Tak go nazwał Vettel, poszukaj na Youtube dlaczego ;)
Hamilton : Szynka (rzadziej), bo Ham 'hehe', a dużo częściej Oponeo (ew, Płaczek) i to nie jest rasistowskie. Hamilton miał w zwyczaju krzyczeć przez radio "BONO! MY TYRES ARE GONE!" A później wykręcać najszybsze kółka i ani
  • Odpowiedz