mirko_anonim
✨ Obserwuj #mirkoanonim
Pomóżcie proszę mirabelce w napisaniu pracy licencjackiej, zbieram pseudonimy kierowców F1 i omawiam je na przykładzie mojej pracy "Rajdy formuły pierwszej w popkulturze".

Poniżej załączam krótki rozdział na zachętę omawiający pseudonimy i ich pochodzenie

1. Pseudonimy sytuacyjne - bazujące na zachowaniu i zdarzeniach na torze:
Carlos Sainz - "Źwirolub" (Sainz często wypadał z toru i lądował w tzw pułapkach żwirowych - co eliminowało go z dalszego wyścigu)
Max Verstappen - "Max Crashstappen" (Max powodował dużo niebezpiecznych sytuacji na torze które niejednokrotnie prowadziły do stłuczki)
Valtteri Bottas - "Pies" (Valtteri posłusznie wykonywał rozkazy od zespołu, często szkodząc sam sobie - "posłuszny jak pies")

2. Pseudonimy rasistowskie - bazujące na rasie, pochodzeniu i kolorze skóry kierowcy:
Lewis Hamilton - "Oponeo"
Yuki Tsunoda - "Kitajec", "Widelcosceptyk" (Nawiązujące do jego pochodzenia - Japonii)

3. Pseudonimy zależne od majętności zawodnika - często kierowcy z bogatych rodzin (tzw. "pay drivers") są nazywani "Oskarkami", zwykle w połączeniu z miejscem pochodzenia w celu rozróżnienia pomiędzy nimi:
Charles Leclerc - "Monakijski Oskarek"
Lance Stroll - "Kanadyjski Oskarek"

4. Uniwersalne pseudonimy - używane dla kierowców, którzy jeżdżą gorzej, lub powodują niebezpieczne sytuacje na torze. Wśród najpopularniejszych należy wymienić "ogur"(pisane celowo z błędem ortograficznym) oraz "dzban". Często tworzone są neologizmy mieszające te słowa z imionami i nazwiskami kierowców, bądź ich pochodzeniem:
Sergio Perez - "Ogurez"
Daniel Ricciardo - "Dzbanardo"
Alex Albon - "Tajski ogur"

5. Pseudonimy odnoszące się do wyglądu kierowców - bazujące na cechach fizycznych lub wieku kierowców:
Oscar Piastri - "Zakolak"
Fernando Alonso - "Starszy Pan"
Yuki Tsunoda - "Liliput"

Macie może jeszcze jakieś przykłady które mogłabym wykorzystać w mojej pracy? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Oglądam od połowy zeszłego sezonu ale bardzo się wkręciłam
#f1

─────────────────────

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

1
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
WielkiPowrut88
@mirko_anonim oponeo nie wzięło się od koloru skóry rasisto! Lance stroll nie jest oskarkiem. Jego ksywa to emenems!
20
Dzikus_Z_Detroit
@mirko_anonim oponeo nie jest rasistowskie, bambo można za takie uznać. Poza tym bardziej Daniel Guwnlado.
20
SpongeBobertKanciastoRenki
@mirko_anonim: Verstappen - Seba
Bottas - Pies
Hulkenberg - Zeropodiumowiec
Russel- Gekon

Jako najwięksi eksperci z dziedziny F1 powinniśmy tę pracę recenzować także dla każdego z tagu po jednym wydrukowanym egzemplarzu w miękkiej oprawie
15
Dzikus_Z_Detroit
@mirko_anonim Alonso to dziad z Oviedo
14
WielkiPowrut88
@mirko_anonim co za poroniony pomysł. Niemniej zalecam powrót do nauki bo połowa pseudonimow jest bledna A druga ma nieprawidłowy opis. Nastepnym razem użyj opcji szukaj. Najbardziej kuriozalny jest Tsunoda i kitajec. Gdzie po 1 tsonoda to Japończyk a kitajec to pejoratywne określenie chińczyka. A po 2 najczęściej występuje pod pseudonimem Tsubasa, Tsunami ewentualnie Kubika idiot.

Ech coraz wiecej amatorów pcha się do zabawy
11
JednaRenkaJedenKaleka
@mirko_anonim: Od narzekania na opony gdy wykręcał później najszybsze czasy
10
WielkiPowrut88
@mirko_anonim kanadyjska parowa? Uśmiechnięty Australijczyk? Zeronso? Z jakich odmętów tagu czy czerpiesz te niszowe propozycje?
9
WielkiPowrut88
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
8
sberatel
Rajdy formuły pierwszej

@mirko_anonim: ty nawet nie wiesz o czym piszesz, nawet mi cię nie żal 2/10
8
johnkashtan
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
6
fordern
Oscar Piastri - "Zakolak"

Fernando Alonso - "Starszy Pan"

Yuki Tsunoda - "Liliput"

@mirko_anonim: Piastri raczej był nazywany Oskarkiem, od
5
mariusz95gd
@mirko_anonim: Robert Kubica - Jednoręki Bandyta
2
mirko_anonim
Anonim (nie OP): > Yuki Tsunoda - "Kitajec", "Widelcosceptyk" (Nawiązujące do jego pochodzenia - Japonii)
Nikt tak nie mówi na Tsunodę xD Jak już to Tsunami albo Kamikaze

─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: wykopowy_brukselek
2
mirko_anonim
✨ Autor wpisu (OP): @johnkashtan: @WielkiPowrut88: Przecież ja to z tagu wziełam xD

A jak te wyglądają?
Hamilton: czokolatino, bambo
Perez: czekotubka, sergiusz,
1
r.....p
r.....p
@WielkiPowrut88: może ma jakiegoś discorda? Ja tam nie zaglądam, ale wiem że istnieje ( ͡º ͜ʖ͡º)
1
r.....p
r.....p
@WielkiPowrut88: na discordach to samo pisze o wykopie ( ͡º ͜ʖ͡º)
1