Wpis z mikrobloga

• 26
@haha123 Ludzie już mają mniej pieniędzy, co widać po krajowej turystyce. Był inflacyjny szał na konsumpcję, teraz jeszcze ostatni ładują się w nieruchomości. Skończy się popyt na usługi budowlane, to cała gospodarka siądzie tak, jak w Hiszpanii po 2008 r.
  • Odpowiedz
@Dlkvv: Popyt konsumencki trochę siadł, ale generalnie jeszcze zostały pieniądze z covida. Ludzie nie zdają sobie sprawy jak potworną kasę wtedy wysypano na rynek XD
  • Odpowiedz
Skończy się popyt na usługi budowlane, to cała gospodarka siądzie tak, jak w Hiszpanii po 2008 r.

@Dlkvv: A co sie takiego złego w Hiszpanii stało? Według google zarobki wciąż tam są wyższe niż u nas, jedynie bezrobocie wysokie z tego co wiem.

Ale nam wysokie bezrobocie raczej nie grozi - patrząc po ilości obcokrajowców w naszym kraju.
  • Odpowiedz
  • 9
@Xvenowski

A co sie takiego złego w Hiszpanii stało?

Nic się nie stało. Gospodarka im siadła i teraz co trzeci młody jest bez perspektyw na znalezienie pracy xD
  • Odpowiedz
@haha123: oooo i są Czesi którzy "sobie poradzili" dzięki agresywnej polityce monetarnej wg. niektórych najpopularniejszych wykopowych ekspertów mogliśmy się uczyć od naszych południowych braci. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
. Będziesz szukać pracy za granicą, albo błagać lokalnego Janusza o jakąkolwiek robotę.

@Dlkvv: A co wtedy z masą obcokrajowców, którzy tutaj pracują? Nagle mam uwierzyć, że wszyscy wrócą do siebie/wyemigrują gdzieś indziej i w Polsce będą praktycznie sami Polacy tak jak przed 2004 rokiem?
  • Odpowiedz
  • 0
Źle się zestarzało, według danych podanych dzisiaj pensje znowu rosną szybciej niż inflacja.

@DrCieplak: spoko spoko, daj znać jak już odrobimy stratę z raportu OECD. Strata 7%, a więc realne wynagrodzenia muszą wzrosnąć dokładnie o 1.0752688172 (zaokrąglijmy do ~8%), abyśmy poziomem dobrobytu POWRÓCILI do wcześniejszego stanu.

Powrócili, a gdzie tam do tego, aby żyło
  • Odpowiedz
@haha123: brzmisz sensownie ale życie mnie nauczyło, że jest na odwrót niż mówią na wykopie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Mieliśmy mieć już KRACH ZAŁAMANIE DRUGĄ HISZPANIE na rynku nieruchomości w marcu 2020 jak wszedł lockdown.
Dziś widać, że kto nie kupił wtedy ten już może nie dać rady.
Jesienią 2022 czytałem, że w 2023 to dolar będzie po 6 PLN i ostatni gasi światło.

Wszystkie wizje na przyszłość mają ten minus,
  • Odpowiedz