Wpis z mikrobloga

Czytałem tu wiele wpisów, że z Konfederacji się wyrasta. Pytałem już pare razy i bez odpowiedzi - jak człowiek wyrasta z Konfy, to do głosowania na jaką partię dojrzewa i dlaczego?

Ja będąc mając 16-26 lat byłem hejterem Konfederacji. W życiu zdarzało mi się głosować (w wyborach prezydenckich i parlamentarnych) na PO, PSL i Kukiza. Teraz mam 28 lat i przypominam sobie kryzys za PO, a obecnie widzę władzę PiSu oraz debilny wyścig w do którego dołaczyła się KO "Kto rozda więcej". I ja wyrosłem z głosowania na KO, na PiS nie ma mowy więc zostaje mi Konfederacja na którą prawdopodobnie zagłosuje.

#polityka #konfederacja
  • 68
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@cebularz_szkorbutnikowy napisałem i o tym, że 5k to był wtedy kosmos i napisałem też, że za najniższą w 2009 czyli 870 netto żyłem skromnie ale bezstresowo. porównałem i jedna i druga kwotę do dzisiejszych cen bo nie zgadzam się z twoją opinią że teraz za najniższą krajową można kupić o X więcej niż wówczas. chyba, że mówię o koszyku zakupów złożonym z musztardy, podpasek czy innych lokomotyw.
  • Odpowiedz
Z całego środowiska lubię w miarę Dziambora, ale Memcen postanowił go wyrzucić xD

@kapitan_spaulding: Dziambor sam odszedł. A Mentzen ma takie same poglądy praktycznie, więc powinieneś głosować na Konfederację. Platforma dryfuje tam gdzie są wyborcy i jest to w tej chwili wyborca centrowy lekko lewicujący. Problem polega tylko i wyłącznie na tym, że jest to w c--j daleko od Dziambora. Poza tym PO nie może zrealizować niczego prawicowego, bo nie
  • Odpowiedz
Ba na chwilę taką dużą zmianę poważnego problemu przedstawiła z gruntu rzeczy jedynie Konfa ze swoimi propozycjami częściowej odpłatności i wprowadzenia konkurencji ubezpieczycieli w służbie zdrowia.

@Herubin: A czym to się różni od systemu amerykańskiego? No może oprócz tego, że tam jest parę publicznych NFZtów

Nie wiem też skąd NFZ jak mówimy o ZUS, ale
  • Odpowiedz
@cebularz_szkorbutnikowy: coś się nie klei ta twoja historia, kilkanaście lat temu nie było konfederacji a narodowcy z korwinistami się żarli. Był powiedzmy taki twór pomiędzy, nazywał się chyba prawica RP Marka Jurka, trochę mniej szurski niż konfederaci
  • Odpowiedz
@cebularz_szkorbutnikowy: ja wyrosłem z głosowania na wszystkie korwinowskie twory w sumie tak po przekroczeniu dwudziestki i aktualnie nie mam kompletnie na kogo głosować :/ Być może na konfę zagłosowałbym chyba tylko wtedy, kiedy.... nie, sorry - nigdy bym nie zagłosował, bo nie dość, że to banda populistów, to jeszcze do tego szurów. PiS to dajcie spokój, Tusk też mnie niczym nie przekonuje, a reszta to szkoda gadać. Po prostu nie
  • Odpowiedz
A czym to się różni od systemu amerykańskiego? No może oprócz tego, że tam jest parę publicznych NFZtów

@fervi: Eee wszystkim? Pomijając już, że system amerykański jest mocno specyficzny bo łączy monopol na leki zapewniony regulacjami rządowymi, system prawny skutkujący horrendalnymi odszkodowaniami i ograniczeniami edukacyjnymi które go wypaczają to nawet na etapie samego ubezpieczenia to porównanie jest bez żadnego sensu?

Różne systemy konkurencji ubezpieczeniowej gdzie za kwotę rozdzieloną przez państwo
  • Odpowiedz
@Herubin: Nom, tylko oczywiście system w Holandii ma swoje wady, jak np. szpital może być na zadupiu, dodatkowo potem trzeba twoje wizyty rozliczać.

Natomiast musiałbyś napisać jakie problemy ma NFZ i jakie rozwiązał system znany z Holandii.

A to, że system w USA jest specyficzny to oczywiście zasługa urynkowienia systemu. Na razie konfederacja zapowiedziała rozkrok między NFZem (który ma być), a kasami chorych. Docelowo jednak NFZtu ma nie być i
  • Odpowiedz
@Jah00: Powiem ci tak. O ile boli mnie, że PO musi iść w socjal, tak rozumiem dlaczego to robi. Powiedzmy, że jest to poświęcenie na jakie jestem gotów żeby odsunąć PiS. Gdyby konfa prezentowała inny światopogląd to mógłbym to rozważyć. Ale nie jestem w stanie oddać głosu na gietrzwald boys ;) Do tego dochodzą jakieś protesty przeciw 5G i cała paleta teorii spiskowych od Brauna. Już pomijam kompletnie, że Mentzenowi
  • Odpowiedz
@Usmiech_Niebios: Co zrobisz, nikt inny z opozycji nie ma szansy wygrać. Oprócz konfederacji bożej ¯\(ツ)/¯ Najśmieszniejsze, że jak PiS wygrał pierwszy raz to mówiłem każdemu, że nic się nie zmieni, bo pispeło jedno zło. No się pomyliłem i to potężnie. Plus czego by nie mówić Tusk był ostatnim politykiem, który miał jaja żeby zrobić niepopularną reformę tj. wiek emerytalny.
  • Odpowiedz
@Usmiech_Niebios: To pytanie można analogicznie zadać tobie. Oczywiście, że są takie rzeczy, ale wtedy chyba bym po prostu nie poszedł na wybory. Chociaż bolało by mnie, bo uważam to za jakiś tam obowiązek. Gdyby Tusk nagle wystrzelił, że woli żeby pedo klepał dziewczynki po pupie niż lekcje wychowania seksualnego, to bym na niego nie zagłosował. To obiecuję. Gdyby wystrzelił z 70% podatkiem jak razemki to chyba też bym nie przebolał.
  • Odpowiedz
To pytanie można analogicznie zadać tobie.

@kapitan_spaulding: można, ale spojrzę jak na idiotę bo tego idiotycznego pomysłu konfa akurat nie pchała.
Można też zadać drugie pytanie, bo w końcu zadałem dwa - oczywiście, ale patrząc na np głosowanie w sprawie ustawy "antyprzemocowej" liczą się dla mnie czyny. Zignorowałeś to pierwsze pytanie swoją drogą.
Jest jakiś konkretny czyn z ostatnich lat za który zagłosujesz na Tuska?
  • Odpowiedz
@cebularz_szkorbutnikowy: Opisz ten kryzys za PO, ja pamiętam jak CBA szarpała się z dziennikarzami o jakieś komputery to wszystko. Ekonomicznie było zajebiście. Głosowałem n KNP przy słynnych 4.76% wtedy JKM mówił o niskich podatkach i masakrował wszystko w telewizji razem z Wiplerem. Wtedy było ok, bo na pierwszym planie była ekonomia, a Ja byłem zbyt tępy by zrozumieć jak działa świat i skąd się biorą pieniądzie. Wiele rzeczy które mówili
  • Odpowiedz
@Usmiech_Niebios: Ale ja nie ukrywam, że planuję zagłosować na mniejsze zło. Tuska nie ma nawet w sejmie, więc jaki czyn mam ci podać? Cieszy mnie jego deklaracja w sprawie aborcji - pewnie się nie dogadamy. Pomijając socjal, myślę że zgadzam się z powiedzmy 80% głosowań platformy. Z tymi covidowymi co do zasady również. Dobrze że teraz szukają jakiejkolwiek przeciwwagi i wyszli z podniesieniem kwoty wolnej od podatku. Jeśli masz tezę,
  • Odpowiedz