Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
30 lvl singiel, korpośmieć 8600 brutto here. Przed chwilą wszedłem dla beki na kalkulator #kredyt2procent w #pkobp i wyliczył mi, że mam zdolność na 500k kredytu. To rzeczywiście prawda? Myślałem, że obecnie warunki są dużo bardziej wyśrubowane. Jeśli się zgadza, to dziękuję Pan Kaczyński i tuż po urlopie szukam swojego kurnika w wojewódzkim. A może jednak lepiej poczekać wraz z @mickpl jak rozwinie się sytuacja na rynku w najbliższych miesiącach?
#nieruchomosci

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 2
✨️ Autor wpisu (OP): @poison101 wg mnie lepiej wziąć krechę niż dalej kisić się na wynajmie i przepalać oszczędności. A co do cen, to chyba lepiej nie będzie. Osobiście wydaje mi się, że za tę kwotę da się kupić jakieś dwupokojowe mieszkanie poza ścisłym centrum. Lepsze takie mieszkanie niż 3 pokoje na prowincji w gminnym/powiatowym.

• Odpowiedz
A może jednak lepiej poczekać wraz z @mickpl jak rozwinie się sytuacja na rynku w najbliższych miesiącach?

@mirko_anonim: i co będzie kolejny spadkowicz na tagu? Lepiej kup to mieszkanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @opewnieJerzy po same kule?
@Louis_de_Pointe_du_Lac tak całkiem na serio, to myślałem czy nie czekać do wiosny, ponieważ mam trochę innych spraw na głowie które chciałbym zamknąć w pierwszej kolejności.
@Rinter w spadki raczej nie wierzę, ale obecnie z tego kredytu wg mnie wychodzi kapiszonik zamiast to the moon.
@the_good_guy najmuję, i to pokój. Myślałem o kawalerce, ale płacenie 3k za coś co nie jest moje
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Najem to ostateczność, chyba że firma będzie Ci za to płaciła. Ogólnie tracisz wtedy kasę, okres najmu nie buduje Twojego majątku, po wyprowadzce zostajesz z niczym, a do tego pakujesz hajs w kieszeń kogoś, kto najprawdopodobniej za te pieniądze kupi kolejne mieszkanie, więc nakręci dalej rynek, więc kiedyś kupisz jeszcze drożej.
  • Odpowiedz
8600 brutto

@mirko_anonim: weź daj link do tego kalkulatora, bo ja tam widzę tylko kwotę mieszkania i wkład. Ja zmieniam pracę i celuję w 5k netto ale słabo to idzie, ciekawe czy dostałbym z jakimś większym wkładem własnym kredyt wtedy?
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @razzor91 miesięczny dochód netto 6k (tyle mam, 8600 było podane w przybliżeniu), suma obecnych rat 0, suma limitów 0, 0 osób na utrzymaniu, singiel. Kalkulator pokazuje mi 495k w przypadku zdolności do 30 lat, a 500k na 35 lat. Sam się dziwię, wszędzie mówiono że 1k netto zarobków to jakieś 50k zdolności, choć dla BK2% miało być trochę lepiej. Ale chyba nie aż tak.
Najlepiej jakby
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Wydaje mi się, że coś źle to pokazuje i zdolność masz o jakieś 100k mniejszą. Mam podobną sytuacje finansową i banki mnie informują o zdolności na poziomie od 320 - 380k przy 20% wkładzie własnym
  • Odpowiedz