Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hej, planuję zamieszkać w Szczecinie. Aktualnie mieszkam około 150 km od Szczecina - powiatowa mieścinka bez perspektyw, poniżej 30k mieszkańców, najbliższe duże miasto to Poznań (130 km) no i Szczecin (150 km).

W Poznaniu studiowałam i kilka lat mieszkałam, ale z różnych względów mi tam nie pykło więc chcę spróbować czegoś innego. Bywałam u Was wiele razy, towarzysko czy turystycznie, ale nigdy nie spędziłam w tym mieście więcej niż kilka dni.

Stąd moje pytanie - które dzielnice są najlepsze do życia? Moje kryteria są dość proste. Po pierwsze dobra komunikacja miejska (jestem bez auta) - może być daleko Centrum, ale musi być dobra komunikacja. Bliskość lasu/parku - bo głupio jeździć przez pół miasta na jogging czy rolki :D No i bezpieczeństwo - nie chcę się użerać z patologią. Wstępnie wytypowałam takie osiedla jak Bukowe, Zdroje na Prawobrzeżu oraz Zawadzkie, Niebuszewo-Bolinko, Łękno, Arkońskie i Warszewo na Lewobrzeżu. Która z tych dzielni jest najlepsza? a może macie jakieś swoje pomysły, spostrzeżenia? :)

PS. Jeśli to ważne - budżet na mieszkanie to około 2k plus opłaty.

#szczecin

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Wszystkie miejsca, które wymieniłaś są spoko i spełniają Twoje warunki w sumie xd co do tej patologii to imo najgorzej z tym na prawym brzegu, bo na lewym jeśli pominiesz centrum i jego otoczenie to będzie ok
Jak dla mnie Niebuszewo-Bolinko ma klimat 10/10 tylko jeśli się zdecydujesz lepiej nie na Długosza i Niemierzyńskiej xd
  • Odpowiedz
@mirko_anonim z tych co dałeś niebuszewo bilinski i lekno. Reszta dramat skoro będziesz bez auta :) a tamte to praktycznie centrum

Ps takie liczby to zapewne lubuskie gdzieś w połowie drogi Gorzów/ zg ( ͡° ͜ʖ ͡°) a wiec dobry ruch
  • Odpowiedz
Osobiście powiedziałbym, że w Szczecinie poza może Skolwinem i Stołczynem to już nie ma jako takiej typowej osiedlowej patologii :). Owszem na każdym jak będziesz miał pecha to trafisz, ale generalnie pod tym względem nie jest już tak źle.

Jeśli miałbym rozważyć gdzie dziś mieszkać mam w Szczecinie to brałbym przede wszystkim pod uwagę pracę (no chyba, że pracujesz zdalnie). Bo jeśli poruszasz się tylko komunikacją miejską a pracujesz w centrum czy
  • Odpowiedz
@Micho_master Akurat tu masz linię 241 (dawne 81) z normalnym taborem, wystarczy zerknąć na stronę zditm z aktualną mapą i widać, że opóźnione są linie głównie operujące na północy i prawobrzeżu, a zachód w czasie. Za miesiąc dodatkowo oddają obwodnicę i ruch z krajówki pójdzie inną trasą niż komunikacja, odciąży się skrzyżowanie z do Rajkowa, które generowało zatory.
  • Odpowiedz
Jak nie chcesz patologii to wybieraj nowowybudowane osiedla. Tylko nie wiem czy budżet wystarczy. Dzielnica Nowe Miasto wydaje się dość schludna do biegania może wystarczy Cmentarz Centralny ( ͡° ͜ʖ ͡°). Nie wiem czy tam na rolkach można/wypada jeździć. Z Niebka będzie faktycznie bliżej do lasu/parki i pewnie taniej. Patologi aż takiej nie ma, osiedla są przestronne i zielone. Jak zależy Ci na życiu towarzyskim to odpuść sobie
  • Odpowiedz
@Misiopysioo: czemu Wałcz akurat? Pochodzę z tamtych okolic i uciekłem do Szczecina i trochę mnie to zaciekawiło:d

@mirko_anonim Szczecin ma to do siebie że z każdego miejsca jest dosyć blisko do jakiegoś parku/terenu zielonego ale myślę, że coś z tych tutaj by ci pasowało i spełnia kryteria "Niebuszewo-Bolinko, Łękno, Arkońskie i Warszewo". Ja mieszkam na arkońskim i sobie bardzo chwalę, kilka minut spacerem do lasu, zieleń w koło, cicho
  • Odpowiedz