Wpis z mikrobloga

Cześć, jest ktoś komu udało się ostatnio dostać na juniora w IT i chciałby podzielić swoim doświadczeniem?

Przez ostatnie 2-3 tygodnie wysłałem ponad 100 CV, z czego zaproszenie dostałem na jedną rozmowę z HRem (po której nie dostałem odzewu) i na żadną rozmowę techniczną. To jest najbardziej demotywujące - gdybym odpadał na rozmowach technicznych wiedziałbym że musze po prostu przyuczyć się teorii, a w tej sytuacji nie mam pomysłu co mogę poprawić.

Mam trochę doświadczenia jako freelancer, robię swoje projekty, cały czas ucze się czegoś nowego - jednym słowem moje CV nie jest najgorsze, a wygląda to tak jakby nie brali mnie pod uwagę.

Jakieś pomysły co robię nie tak? Jak ktoś będzie chciał to mogę podrzucić cv

#pracait #it #pracbaza #programista15k
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Go0fy11: brak doświadczenia zawodowego, w tym roku i pewnie w kolejnym będzie ciężko ci się załapać.
Firmy bardzo ograniczyły zatrudnianie, przede wszystkim na juniorskich stanowiskach. Nie przechodzisz pierwszego etapu odsiewu przez HR bo nie spełniasz wszystkich ich punktów z checklisty

* Znajdz jakiś program stazowy i próbuj się tam załapać, to jest czasem dobra droga do zostania w firmie i porządny wpis w CV
* Podepnij się do jakich opensource
  • Odpowiedz
@Bejro Bez sensu dodawać więcej info do sekcji edukacji, bo nie ma to za dużego znaczenia i jego średnia mało kogo będzie obchodzić, a jak będzie to niech sobie zobaczy na linkedin. No i poza tym CV stałoby się dłuższe i nie zmieściłoby się na jednej stronie, co moim zdaniem kiepsko by to wyglądało.
Jedyne z czym się zgodzę to brak krótkiego wstępu jego osoby, który można byłoby wcisnąć na samym
  • Odpowiedz
@Go0fy11: pod względem merytorycznym to posłuchaj kogoś z branży, bo ja się nie znam, ale pod względem wizualnym to w sumie wszystko. Layout, koloryt, brakuje eyecatcherów, być może tak uciąłeś screena, ale brakuje klauzuli RODO (nawet jak jest online, to i tak warto dołączyć). Ogólnie CV to twoja wizytówka, im ciekawsza, tym łatwiej zapadniesz w pamięciu u osoby decyzyjnej.
  • Odpowiedz
@Go0fy11: Znalazłeś aż 100 ofert pracy, czy wysyłałeś na pałę? Niestety ofert dla Juniora nie ma, ludzie za bardzo nie zdają sobie tego sprawy, niestety ci co nawet już pracują w IT. Sam się pytałem ich czy może mają jak wkręcić jakoś polecić, to oczywiście u nich w projekcje nic nie ma , ale mówią na pewno są ogłoszenia poszukaj na stronie. Mówię im no ale nic nie ma od
  • Odpowiedz
Po prostu zawód programisty już nie jest tak dobry, jak jeszcze kilka lat temu, zwłaszcza w przypadku stosunku zarobków programistów do reszty zawodów i ta sytuacja będzie się tylko pogarszała

@Reretos: IMO stosunek zarobków programisty do reszty zawodów jest taki jak był kilka lat temu. Masz jakieś ciekawe statystyki na ten temat? Znam seniorów którzy mieli po 8-10 lat doświadczenia i tak gdzieś w latach 2020-2022 ich zarobki wzrosły o
  • Odpowiedz
@some_ONE: Nie, to po prostu moje jakieś przekonanie. Porównuję sobie ile zarabiają znajomi w finansach, lekarze itp. i różnica nie jest jakaś znacząca na korzyść programistów. Już powoli wydaje mi się, że kończą się czasy, gdy na programowaniu dało się zarobić trzy razy więcej od innych zawodów z wyższym wykształceniem w dużych miastach (oczywiście mówię o normalnym programiście, dla wymiatacza sky is the limit). Szczególnie, że programiści mają często kiepski
  • Odpowiedz
@Reretos: Spoko, ogólnie z większością się zgadzam. Też znam chociażby radców prawnych czy korepetytorów (poziom licealny) i zarobki jakoś nie odbiegają od tych z "eldorado" jakim jest IT (spokojnie w granicach 15-20k do ręki biorą).
A podejrzewam, że taki korepetytor to jednak ma lepszy work-life balance niż większość programistów. Nikt mu nad głową nie siedzi i nie dopytuje dwa razy dziennie jak tam status taska, bo deadline jest na piątek.
  • Odpowiedz
Jak jesteś studentem, to idziesz w wakacje na staż to jednego z wielu korpo i tyle

@RapIArbuzy: xD

Najpierw te korpo muszą staże otworzyć, a przy obecnych cięciach i stagnacji branży to jest spora szansa, że staży nie będzie. Moje korpo w zeszłym roku miało kilkadziesiąt (a może i ponad 100) osób na stażu. Wiesz ile w tym roku? 0.

Twoj komentarz to jak powiedzenie komuś: "żeby przestać być biednym,
  • Odpowiedz
@RapIArbuzy: no są firmy co rekrutują, ale raz, że jest ich mniej niż jeszcze w zeszłym roku, a dwa, to nie jest "po prostu idziesz i tyle", bo przez to że jest ich mniej, to stawiają wymagania i nie biorą ludzi z ulicy. Jak to ładnie podsumował kolega pracujący w Nokii, oczywiście pół żartem: "coś się zmieniło, bo już nie wystarczy mieć pulsu żeby dostać pracę, trzeba w końcu coś
  • Odpowiedz
@zmarnowany_czas: Od zawsze to tych korpo było dużo osób na jedno miejsce, nawet w comarchu było po 10 osób na jedno miejsce już lata temu, a to jeden z największych programów stażowych w Polsce. Mówię, jeżeli nie potrafisz załapać się na taki staż, to eldorado już odjechało. Wiem jaki jest poziom techniczny młodszych roczników i odnoszę wrażenie, że poziom techniczny wciąż spada. Więcej chętnych, mnie potrafią, poziom wejścia na staż
  • Odpowiedz
@lentilek: Nie bez powodu idzie się na studia do Krakowa, Warszawy, Wrocławia. Poza tym nikt nie broni studiować w innym mieście i na czas wakacji pojechać do innego, tak aby odbyć staż.
  • Odpowiedz
@RapIArbuzy: a ja odnoszę wrażenie, że rośnie, bo rosną wymagania. Jak ja zaczynałem ponad 7 lat temu, to umiałem pythona i nic więcej i się dostałem. Teraz jak nie znasz kilkunastu narzędzi i 2 języków programowania, to się szukaj miejsxa na stażu.

Nie bez powodu idzie się na studia do Krakowa, Warszawy, Wrocławia

Idzie się tam, bo są tam uczelnie, w mniejszych miastach edukacja konczy się na średniej, więc nie
  • Odpowiedz