Wpis z mikrobloga

Cześć, jest ktoś komu udało się ostatnio dostać na juniora w IT i chciałby podzielić swoim doświadczeniem?

Przez ostatnie 2-3 tygodnie wysłałem ponad 100 CV, z czego zaproszenie dostałem na jedną rozmowę z HRem (po której nie dostałem odzewu) i na żadną rozmowę techniczną. To jest najbardziej demotywujące - gdybym odpadał na rozmowach technicznych wiedziałbym że musze po prostu przyuczyć się teorii, a w tej sytuacji nie mam pomysłu co mogę poprawić.

Mam trochę doświadczenia jako freelancer, robię swoje projekty, cały czas ucze się czegoś nowego - jednym słowem moje CV nie jest najgorsze, a wygląda to tak jakby nie brali mnie pod uwagę.

Jakieś pomysły co robię nie tak? Jak ktoś będzie chciał to mogę podrzucić cv

#pracait #it #pracbaza #programista15k
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Go0fy11 znajomi którzy studiują informatykę i musieli zaliczyć praktyki szukali firm w okolicy na google maps itp. i wysyłali do nich maile. No i po miesiącu każdy miał mniej więcej parę opcji do wyboru.
Troche zdziwiony byłem że tak łatwo przyszło im znalezienie pracy w tych czasach kiedy niby juniorów nikt nie chce.

Ogólnie to mam wrażenie że mało firm wystawia oferty na juniorów bo im się nie chce ale jak
  • Odpowiedz
@Go0fy11: React to najbardziej oblegana technologia, gorszej na wejście do branży nie można sobie wybrać. Więc na pewno w to bym nie szedł. Sam programuję w nim programuję i planuję przeskoczyć na inną technologię, bo rynek się zapełnia i już dla midów jest ciężej z pracą.
  • Odpowiedz
dodatkowo jest gorsza sytuacja w braży, która zapewne trochę czasu potrwa w trakcie której zapotrzebowanie na juniorów jest bardzo niskie, bo zwalniani są ludzie z doświadczeniem po których mogą sięgnąć firmy szukające nowych pracowników
  • Odpowiedz
@Go0fy11: Jedya rzecz jaka mi przychodzi do głowy, to taka że masz CV w amerykańskim stylu, czyli proste o czarno-białe, a w PL jest trochę moda na takie z canvy. Dobyć może mógłyś bardziej wyraźnie zaznaczyć, że jesteś studentem bo bycie studentem to duży plus w obecnych czasach.
  • Odpowiedz
@Go0fy11: Jakim cudem wysłałeś ponad 100 CV? Wysyłałeś CV do wszystkich firm, które istnieją? Ja nawet nie widzę tylu ogłoszeń na juniora w JavaScript na takim nofluffjobs (w innych językach jeszcze mniej ogłoszeń).
Moim zdaniem nic nie robisz źle, po prostu urodziłeś się w złym czasie, 8 lat wcześniej i dzisiaj wywyższałbyś się razem z resztą programistów na wykopie. Po prostu zawód programisty już nie jest tak dobry, jak jeszcze
  • Odpowiedz
@Go0fy11: Mi udało się zacząć właśnie pierwszą pracę w IT. Ogólnie wysłałem 4 CV i tyle. To co mogę powiedzieć na podstawie tego co piszesz to:
-Nie pchałbym się w oblegany Web Dev gdzie w sumie kto pierwszy ten lepszy.
-Unikaj ogłoszeń i szukaj namiarów na rekruterów od znajomych lub z uczelni.
-Masz w CV sekcję Education a nic w niej nie ma. Pokaż tam projekty, nagrody, stypendia i może
  • Odpowiedz
@Bejro: A co jak nie jest najlepszym studentem z nagrodami itp? Statystycznie mało kto jest najlepszym studentem i to wynika z samej definicji bycia najlepszym studentem
  • Odpowiedz
@Reretos: Nie chodzi mi o bycie stricte jakimś numerem jeden. Trzeba pokazać po prostu, że robi się dużo rzeczy ale w taki sposób aby starać się to udowodnić. A jak nie to pierwszeństwo w dostaniu pracy mają Ci którzy to udowodnią. A jak ktoś przez całe studia nie był w kole, nie był na żadnych zawodach, nie brał udziału w konferencjach, nie dostał stypendnium rektora ani razu, ani zupełne nic,
  • Odpowiedz
@Bejro: Każdy ma jakieś inne wymagania, wszędzie gdzie byłem na rekrutacjach wyglądało to inaczej. Część seniorów na rozmowach technicznych w ogóle nie widziało CV kandydata, a na pewno nie przeglądało, wiem bo pytali ogólnie o projekty, które miałem w CV i byli zdziwieni, że w ogóle takie coś robiłem.
Zresztą na różnych uczelniach są równe poziomy i stypendium rektora na jednej niewiele znaczy na innej. Śmiem twierdzić, że każdy kto
  • Odpowiedz
@Go0fy11 jestem Senior Test Leadem w QA i prowadzę rekrutacje techniczne. Twoje CV jest może i treściwe, ale potwornie nudne. Ja wiem że to nie powinno mieć znaczenia, ale wyobraź sobie że mam przejrzeć 100 takich tygodniowo. Myślisz że twoje by mi zapadło w pamięć?
  • Odpowiedz
  • 0
@Reretos Nie chodzi zupełnie o faktyczną wartość osiągnięć w czasie studiów ale to, że cała sekcja jest pusta. A jeśli ktoś nie ma zupełnie nic do wpisania pod studiami to jest to raczej red flag dla rekruterów. Druga sprawa to to, że seniora od rekrutacji może to nie obchodzić, ale panią z HRu już tak, a to ona screenuje kandydatów. Szczególnie, że to CV studenta a nie mida z doświadczeniem.
  • Odpowiedz
@Bejro: cv jest napisane jest ok @Go0fy11: jeśli chodzi o react brakuje Ci w CV znajomości libek od stanów jak np rtk i jakiejś do asynchroniczych jak rtkq lub react query no i znajomości jakiejś libki z kompometami jak mui chociażby jakbyś chciał iść w stricte w aplikacje, jeśli jakieś stronki jak sklepy wypadało by znać nextjs z react query.

Brałem udział w sprawdzaniu cv na juniora do
  • Odpowiedz