Cześć, jest ktoś komu udało się ostatnio dostać na juniora w IT i chciałby podzielić swoim doświadczeniem?
Przez ostatnie 2-3 tygodnie wysłałem ponad 100 CV, z czego zaproszenie dostałem na jedną rozmowę z HRem (po której nie dostałem odzewu) i na żadną rozmowę techniczną. To jest najbardziej demotywujące - gdybym odpadał na rozmowach technicznych wiedziałbym że musze po prostu przyuczyć się teorii, a w tej sytuacji nie mam pomysłu co mogę poprawić.
Mam trochę doświadczenia jako freelancer, robię swoje projekty, cały czas ucze się czegoś nowego - jednym słowem moje CV nie jest najgorsze, a wygląda to tak jakby nie brali mnie pod uwagę.
Jakieś pomysły co robię nie tak? Jak ktoś będzie chciał to mogę podrzucić cv
@zmarnowany_czas: Poziom nie rośnie, to mity juniorów, którzy nic nie potrafią. XD No sorry, ale widziałem poziom świeżych absolwentów z chociażby system designu, to jest dramat. Nie wiem czy to kwestia reformy edukacji, ale młode roczniki częściej uwalają przedmioty i to mam bezpośrednie informacje od osób prowadzących ćwiczenia na AGH xD Nie mam pojęcia jaka jest korelacja, ale to jest dramat z poziomem technicznych młodych osób. Co z tego że zna
Kuźwa, te X lat temu jednak do stażu w tych korpo co wymieniłem trzeba było całkiem dobrze znać podstawy, design patterny
@RapIArbuzy: mój staż był w Nokii, znałem tylko Pythona (i to z perspektywy czasu patrząc, znałem go dość miernie) i było wystarczające ( ͡°͜ʖ͡°) drugi kolega podobnie, ale tylko w Javie, to wszystkiego uczył się w czasie stażu i wtedy tłumaczyli mu te rzeczy,
Nie, to po prostu moje jakieś przekonanie. Porównuję sobie ile zarabiają znajomi w finansach, lekarze itp. i różnica nie jest jakaś znacząca na korzyść programistów. Już powoli wydaje mi się, że kończą się czasy, gdy na programowaniu dało się zarobić trzy razy więcej od innych zawodów z wyższym wykształceniem w dużych miastach (oczywiście mówię o normalnym programiście, dla wymiatacza sky is the limit). Szczególnie, że programiści mają często kiepski work life balance,
LINK DO RESTREAMA-PRZECZYTAJ ZASADY Restreamowy Amber Gold: -plusujesz ten wpis -dodajesz komentarz -wysyłam pierwszym osobom link na PW -oni wysyłają otrzymane linki komentującym niżej -Ty po otrzymaniu linku robisz to samo -każdy biorący udział wygrywa #famemma
Przez ostatnie 2-3 tygodnie wysłałem ponad 100 CV, z czego zaproszenie dostałem na jedną rozmowę z HRem (po której nie dostałem odzewu) i na żadną rozmowę techniczną. To jest najbardziej demotywujące - gdybym odpadał na rozmowach technicznych wiedziałbym że musze po prostu przyuczyć się teorii, a w tej sytuacji nie mam pomysłu co mogę poprawić.
Mam trochę doświadczenia jako freelancer, robię swoje projekty, cały czas ucze się czegoś nowego - jednym słowem moje CV nie jest najgorsze, a wygląda to tak jakby nie brali mnie pod uwagę.
Jakieś pomysły co robię nie tak? Jak ktoś będzie chciał to mogę podrzucić cv
#pracait #it #pracbaza #programista15k
@RapIArbuzy: mój staż był w Nokii, znałem tylko Pythona (i to z perspektywy czasu patrząc, znałem go dość miernie) i było wystarczające ( ͡° ͜ʖ ͡°) drugi kolega podobnie, ale tylko w Javie, to wszystkiego uczył się w czasie stażu i wtedy tłumaczyli mu te rzeczy,