Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Siemanko mirasy,

rozglądam się za nowym samochodem, planowo do końca wakacji chciałbym ogarnąć temat. W teorii budżet to 50-60k ale kupno za gotówkę to ostateczność, rozważam leasing konsumencki bo i tak pewnie będę zmieniał auto za jakieś 3-4 lata. Pytanie do Was na co zwrócić uwagę, żeby mnie nie oskubali na różnych opłatach, które i tak nie wiele zmienią bo np ogarniam OC/AC na własną rękę a w umowie będzie naliczona jakaś magiczna prowizja z tego tytułu itp. Domyślam się, że to też zależy od banku, z którym się podpisze finalnie umowę. Obecnie zaczepiłem się na automarket od PKO, wszystko wygląda przejrzyście. Historia pojazdu, przegląd, stan itd. ale wiadomo jak wychodzi w praktyce xD Miał ktoś doświadczenia z braniem auta w leasing konsumencki akurat tam? A jak nie to jakiego dostawcę polecacie?

Druga sprawa to sam samochód. Jestem singlem bez kaszojada i bez psa więc jakieś SUV-y, kombiaki odpadają, celuje w sedana. Głównie jazda po mieście, co któryś weekend jakaś dłuższa traska (+100km). Przyzwyczajony jestem do manuali ale to nie jest kryterium must have. No i z takich sensownych opcji myślałem o Fordzie Mondeo MK5, Audi A4, BMW F30. Chociaż o beemkach to się naczytałem już tyle złego, że mam wrażenie to połowa to urban legend, bo jednak ludzie nimi jeżdzą xD

Chętnie posłucham doświadczonych graczy, czy ten leasing ma sens i czy modele, w które celuje to spoko wybór czy może polecilibyście coś innego? Wiadomo, że z autami trochę jak z klubami piłkarskimi, dla jednego Audi śmierdzi kupą, a drugi powie, że nigdy nie wsiadłby do Fiata xD Ale decyzję podjąć trzeba.

#pytanie #motoryzacja #samochody #leasing #samochodyuzywane #kupnosamochodu

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Chociaż o beemkach to się naczytałem już tyle złego, że mam wrażenie to połowa to urban legend, bo jednak ludzie nimi jeżdzą xD

@mirko_anonim: bo to MARKA PREMIUM i nawet jak trzeba wydać 20k-30k rocznie na naprawy to zagryzają zęby i płacą xd

Za taką kasę szukałbym czegoś z grupy vag z DSG ale nie audi, bo nie ma po co przepłacać za markę. Jak chcesz sedana to octavia, jak
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mondeo jest dużym autem, A4 i F30 też jakoś małe nie są. Na twoim miejscu szukałbym czegoś w klasie kompakt: Golf, Astra, Focus, Audi A3, ew. BMW 1, może BMW X1 albo X2 itd. Łatwiej się takim śmiga po mieście.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Skoro jesteś singlem i nie potrzebujesz dużego auta, to celuj w segment B w tym budżecie. Zwykle nie są to porywające pojazdy, ale portfel Ci bardzo podziękuje. A jak stwierdzisz, że jednak za małe, to zmienisz na jakiegoś kompakta za te 3-4 lata.
  • Odpowiedz