Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#kredyt2procent #kredythipoteczny #nieruchomosci #bk2#prawo#finanse

Czy w związku z zapowiadaną likwidacją PCC od zakupu pierwszej nieruchomości a tym samym braku konieczności odprowadzenia podatku notariusz tak czy inaczej będzie zgłaszał ten fakt do urzędu skarbowego?

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: no ale jeśli zgłasza transakcje, to zgłosi sprzedaż mieszkania Kowalskiego dla anonima?
Wreszcie jakoś trzeba rejestrować transakcje tak aby wiadomo czy kupujący to jego pierwsze mieszkanie, a nie drugie.
No chyba, że na oświadczenie każdy na słowo będzie mówił, że to jego pierwsze, wtedy notariusz w sumie na słowo uwierzy i nie będzie zgłaszać nigdzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @szcz33pan: jesteś ekspertem w tej dziedzinie czy Twoja odpowiedź jest typu "wiem bo tak mi się wydaje?" Od kiedy to urząd skarbowy zajmuje się prowadzeniem ksiąg wieczystych? Oczekiwałem odpowiedzi od kogoś zorientowanego w temacie a nie gdybań "bo tak powinno być". Skoro coś wymaga opłaty podatku to się to zgłasza do US, jeśli nie to chyba logiczne, że nie. Proszę o wypowiedź eksperta a nie
  • Odpowiedz
dobrze rozumiem? PCC to jest ten podatek który się płaci jak się sprzeda zakupione mieszkanie w ciągu 5 lat i to jego chcą zlikwidować, czy to jakiś podatek przyzakupowy? Jest jakaś opcja żeby ominąć ten pierwszy?

@interpenetrate: PCC to podatek od czynności cywilnoprawnych. Likwidują dla pierwszej nieruchomości.
Podatek przy sprzedaży w ciągu 5 lat to podatek na PIT 39.

jesteś ekspertem w tej dziedzinie czy Twoja odpowiedź jest typu "wiem bo tak
  • Odpowiedz