Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy jeżeli mam łącze światłowodowe 1000/1000 i na speedtescie rzeczywiście tyle wychodzi, ale tylko do serwera dostawcy, a do pozostałych np serwerów Orange/Upc 500/300, 600/200, 700/400 itd. to jest to normalne czy jestem robiony w H?

Gry też się pobierają różnie np ≈70MB (≈560mbps)

#swiatlowody #internet

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Nie jest to normalne i tak samo miałem w orange. Lecą w kulki, sprawdź jaką masz minimalną gwarantowaną prędkość w umowie. Normalne jest że będziesz miał mniej w testach, ale nie połowę mniej. i sprawdzaj na speedtest.pl nie speedtest.net zakładam, że sieć domowa jak i urządzenie nie są wąskim gardłem i są wydajne i w momencie testów nie masz obciążonej sieci.
  • Odpowiedz
@LuckyLuke_2776: o czym ty piszesz? zaden operator nie gwarantuje ci predkosci poza swoja siecia do innych speedtestow czy serwerow, juz nie mowiac o tym, ze sam speedtest wewnatrz sieci operatora to jeden z najwiekszych walkow, podniecanie sie cyferkami ktore nie swiadcza o jakosci uslugi
  • Odpowiedz
o czym ty piszesz? zaden operator nie gwarantuje ci predkosci poza swoja siecia do innych speedtestow czy serwerow

@krzywy_kanister: A dokładnie to, co czytasz. Nie chce mi się szukać umowy z Orange, by zacytować dokładnie, ale jest tak, jak piszę, chociaż akurat nie dotyczyło światłowodu. Miałem podpisaną umowę z Orange na 100 Mb/s, speedtest.pl pokazywał 12Mb/s. Zadzwoniłem na support i zerknąłem w umowę, i okazało się że minimalna gwarantowana prędkość
  • Odpowiedz
@LuckyLuke_2776: sam sie zastanow co piszesz bo op pisal o serwerach speedtest wlasnych i dostawcy a nikt ci tez nie gwarantuje pro speedtest.
swoja droga znowu piszesz brednie bo to co opisales wyglada jak neostrada a nie swiatlowod ktory przy kazdym wariancie predkosci ma ta same cene, niezaleznie od tego czy masz 1-10mbs czy 80.
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: doczytaj miras, bo widać że mało wiesz.

W przypadku Orange prędkość minimalna i zwykle dostępna również zależą od wybranej oferty. W przypadku prędkości poniżej 100 Mb/s prędkość zwykle dostępna wynosi 70 proc. maksymalnej, od 100 do 600 Mb/s jest to już 90 proc. Nieco inaczej wygląda sprawa z prędkościami minimalnymi (gwarantowanymi). Te podawane są już w wartościach bezwzględnych (np. 50 Mb/s dla łącza 100 Mb/s). Jednocześnie jednak w większości
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: i cytat z pro speedtest pl

Aplikacja jest certyfikowanym mechanizmem monitorowania i umożliwia przeprowadzenie pomiarów certyfikowanych oraz wygenerowanie Raportu z certyfikowanych pomiarów jakości usługi dostępu do Internetu. Raport można wykorzystać m.in. w postępowaniu reklamacyjnym do wykazania stałych i powtarzających się rozbieżności pomiędzy faktycznym wykonaniem usługi dostępu do Internetu, a wskazanymi w umowie wartościami.
  • Odpowiedz