#programowanie #webdev #react #javascript #frontend #programista15k Za parę dni mam pierwszy w zyciu live coding na rozmowie rekrutacyjnej. Powiem szczerze, ze troche stresik jest, bo jak pisze kod to zawsze krążę w między Google, StackOverflow i ChatGPT, a tu tego nie będzie. Ma ktoś podrzucić z doświadczenia jakies zadanka ktore moga pojawic sie na takiej rozmowie?
Póki co ćwiczę na Leetcode, ale szukam tez takich bardziej praktycznych jak ponizsze: - napisz komponent ktory pobierze dane z api i zmapuje w tabelę - napisz komponent prostego formularza z przechowywaniem stanu w useState
Ma ktoś podrzucić z doświadczenia jakies zadanka ktore moga pojawic sie na takiej rozmowie?
@Viktor7874: To zależy. Możesz dostać jakiś mały projekt i na bierząco będziesz musiał go przejrzeć, powiedzieć co byś poprawił, jakie są błędy i np. dopisać kilka testów.
@Viktor7874: jesteś pewien? ChatGPT to wiadomo że przegięcie, ale normalne firmy pozwalają na live codingu używać Google I Stack Overflow. Raz że inne podejście jest nieżyciowe, dwa że to czego kandydat szuka i w jaki sposób używa tego co znajdzie też może o nim wiele powiedzieć
@Marmite: w życiu nie spotkałem się z firmą, która by na to pozwlała, a trochę tych rekrutacji w życiu przeszedłem. widocznie wszystkie firmy były nienormalne.
@ly000: serio? Ja mam odwrotnie, bo że wszystkich rekrutacji, które w życiu przeszedłem, raptem na 3 był live coding, ale na każdej było powiedziane ze można sobie coś wygooglać w razie potrzeby.
Jestem ciekawy jak to motywowali. IMO to głupie bo powinni sprawdzać umiejętności kodzenia, a jedną z jego składowych jest wyszukiwanie informacji, a nie obkucie wszystkich możliwych API na blachę, no ale co kto lubi. Tym bardziej że tak
@Viktor7874: Po cholerę w ogóle jest ten live coding? W pracy też cały czas ktoś gapi ci się w monitor i ocenia wszystko na bieżąco? xD Kolejny durny wymysł HRów
@Viktor7874 Jeśli nie będziesz mógł korzystać z Google to coś jest mocno nie tak, ale do meritum. Ja miałem zrobienie searchbara z przyciskiem, paginacja i historia wyszukiwania. Zrobiłem tylko searchbar co wystarczyło do dostania pracy, Ogolnie tak jak napisałeś głównie bym się skupił na wyciągnięciu danych z API i pokazaniu ich w jakiś sposób.
@dean_corso: tydzień temu na rozmowie w Warszawie w dużej firmie dali mi kartkę papieru do pisania kodu i to na stanowisko 12k net. Oczywiście argument, że ma co dzień używam frameworków i bibliotek do łącznia z bazą i pisania kodu był dla nich nie do przyjęcia.
@budyn: rozumiem, ale mogli powiedzieć przed rozmową mogli powiedzieć, że używają stacku sprzed ok 15 lat - cały kod jest pisany bez żadnego frameworka, łącznie z zapytaniami.
Za parę dni mam pierwszy w zyciu live coding na rozmowie rekrutacyjnej. Powiem szczerze, ze troche stresik jest, bo jak pisze kod to zawsze krążę w między Google, StackOverflow i ChatGPT, a tu tego nie będzie. Ma ktoś podrzucić z doświadczenia jakies zadanka ktore moga pojawic sie na takiej rozmowie?
Póki co ćwiczę na Leetcode, ale szukam tez takich bardziej praktycznych jak ponizsze:
- napisz komponent ktory pobierze dane z api i zmapuje w tabelę
- napisz komponent prostego formularza z przechowywaniem stanu w useState
@Viktor7874: To zależy. Możesz dostać jakiś mały projekt i na bierząco będziesz musiał go przejrzeć, powiedzieć co byś poprawił, jakie są błędy i np. dopisać kilka testów.
@Viktor7874: jesteś pewien? ChatGPT to wiadomo że przegięcie, ale normalne firmy pozwalają na live codingu używać Google I Stack Overflow. Raz że inne podejście jest nieżyciowe, dwa że to czego kandydat szuka i w jaki sposób używa tego co znajdzie też może o nim wiele powiedzieć
Jestem ciekawy jak to motywowali. IMO to głupie bo powinni sprawdzać umiejętności kodzenia, a jedną z jego składowych jest wyszukiwanie informacji, a nie obkucie wszystkich możliwych API na blachę, no ale co kto lubi. Tym bardziej że tak
Kolejny durny wymysł HRów
Komentarz usunięty przez autora
Oczywiście argument, że ma co dzień używam frameworków i bibliotek do łącznia z bazą i pisania kodu był dla nich nie do przyjęcia.