Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy jest tutaj ktoś kto stosuje tretinoinę? Retinoidy stosuję stricte antiaging, ale mam cerę niegdyś trądzikową, a dziś skłonną do zanieczyszczania. Aby przygotować skórę przez 7 miesięcy stosowałam adapalen który moja skóra tolerowała dobrze, od maja wprowadziłam tretinoinę w stężeniu 0,25%. Juz po tygodniu zaczął się wysyp z którym się liczyłam że może wystąpić, teraz po 8 tygodniach jest lepiej, ale wciąż wyskakują mi pojedyncze zapalne wypryski.

Biję się z myślami co mam robić, bo wiem że te wypryski to niekoniecznie "oczyszczanie", tylko reakcja zapalna skóry na silną substancję aktywną. Dużo o tym czytam i po 2 miesiącach skóra powinna już przejść etap retynizacji i nie reagować w ten sposób. Wiem że przedłużający się etap wysypu to może być wywołany tradzik z podrażnienia i trzeba potrafić powiedzieć stop, ale nie wiem czy już jest ten moment czy jeszcze czekać do osiągniecia granicznego momentu 12 tygodni stosowania.

Wypryski pojawiają się głównie na brodzie i żuchwie w okolicach ust, są to pojedyncze zmiany pojawiające się dzień po zastosowaniu środka, reszta twarzy reaguje bardzo dobrze. Na dzien dzisiejszy moja częstotliwość stosowania to 2-3 razy w tygodniu (2 dni przerwy pomiędzy aplikacjami), więc stosuję powoli.

Jeśli jest tutaj ktoś kto ma doświadczenie stricte z tretinoiną to bardzo proszę o radę.

#dermatologia #kosmetyki #mirabelkopomusz

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Ja walę tretynoinę od lat.

Po pierwsze stosuj bardzo cienką warstwę.
Po drugie, jeśli występują podrażnienia czy jakiekolwiek zaczerwienienia, zmniejsz częstotliwość. Nawet jeśli to będzie raz w tygodniu, wciąż OK. Powoli będziesz ją zwiększać.
Po trzecie, jeśli stosujesz Acnatac, to tam jest też klindamycyna, która jest trochę kupą. To antybiotyk, którego dłuższe stosowanie może skutkować głupimi zmianami skórnymi (np. podobnymi do ugryzień owadów, zmiany grzybicze itd.). Rzadko, ale mogą
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Tu OPka bez kodu. Dzięki za odzew. Stosuję cieniutką warstwę, metodą kanapkową, 30 min po myciu. Nie chciałam stosować Acnatacu ze względu na tę klindamycynę, zdecydowałam się na Retirides. Nie mam żadnego podrażnienia i zaczerwienienia powierzchni skóry, jedynym skutkiem ubocznym są te wypryski trądzikopodobne na brodzie i żuchwie, myślisz że to jest forma podrażnienia? Powinnam jeszcze zmniejszyć częstotliwość do np. 3 lub 4 dni przerwy?

• Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Niby na początku może wystąpić wysyp, tak mówią. U mnie go nie było. Elegancko wyczyściło twarz.
No ale możesz spróbować rzadziej.

I coś do nawilżania i odbudowy twarzy, tretynoina "zdziera" wierzchnią ochronną warstwę skóry.

I koniecznie SPF
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Tu OPka. Tak, wszystko robię ze sztuką, ochrona przeciwsłoneczna, panthenol, centella, ceramidy, kw. hialuronowy. Punktowo bardzo pomaga mi LRP Effaclar A.I. no ale wiadomo że nie chodzi o zaleczanie ale o przyczynę. Zmniejszę częstotliwość do 3 dni przerwy i poczekam do momentu 12 tygodni. Mam nadzieję że te wypryski to końcówka wysypu i w ciągu najbliższych tygodni się to unormuje. Z adapalenem nie miałam żadnego wysypu, ale to
  • Odpowiedz