Aktywne Wpisy
WielkiNos +244
Bananowa juleczka się striggerowała gąbką do zmywania.
#logikarozowychpaskow #bekazrozowychpaskow #bekaztwitterowychjulek #pieklokobiet #p0lka
#logikarozowychpaskow #bekazrozowychpaskow #bekaztwitterowychjulek #pieklokobiet #p0lka
Limeade +239
Dla wszystkich co radzą iść pracować na fizola, kłaść płytki, robić hydraulikę, albo zostać złotą rączkę. Wy chyba nigdy nie robiliście w pracy fizycznej. Praca fizola nie jest lekka. 8 lat przepracowałem na budowie, w zimie zimno, w lato gorąco, przez resztę roku leje deszcz i wieje wiatr. Robota w brudzie, kurzu, syfie i ubóstwie. Bez ogrzewania, bez dachu nad głową, albo bez okien. Towarzystwo nieciekawe, często starzy alkoholicy albo jakieś ćpuny
Jednym z frontów jest tzw. prawo do aborcji, co w rzeczywistości oznacza, zabicie dziecka... człowieka. Oczywiście spór jest tylko ideologiczny, bo żadna ze stron, nie może udowodnić moment, w którym mówimy o człowieku. Prawa strona twierdzi, że od zapłodnienia, a lewa strona, że? Uczciwie trzeba stwierdzić, że niektórzy chcą od 12 tygodnia, a niektórzy do urodzenia. Żadna ze stron nie rzuca żadnym dowodem, kiedy mówimy o człowieku, więc gdzie jest prawda? Czy to źle, by przyznać, że skoro nie wiemy, moralnie jest założyć, że życie zaczyna się od poczęcia?
Teraz ja! Popieram całym sercem Konfederację, ale gdyby jej nie było, poparłbym PiS i tylko dlatego, że ważniejszym dla mnie jest czyste sumienie, niż potencjalna strata gospodarcza. Jeżeli linia podziału przechodzi przez te pole minowe, muszę opowiedzieć się po tej stronie, kosztem wygody, gdyż moja moralność jest ważniejsza, niż to co mogę włożyć do gara. Decyzja jest o tyle łatwiejsza, że PiS i PO nie różnią się w rozdawnictwie, a jedynie w programach światopoglądowych, więc niech giną.
Nie mogę jako facet zagłosować na #lewica, czy #po i przystawki z #psl, #polska2050 - gdyż ONI degradują mnie jako mężczyznę i chcą odebrać mi moją rolę społeczną, nie dając mi nic w zamian i odbierając wszystko. Chcecie równości? To szukajcie jej w wieku emerytalnym i obowiązkowej obronie ojczyzny, nie mówiąc o sądach i opiece ojcowskiej, gdzie trwają dramaty, których nie mogę sobie wyobrazić, będąc szczęśliwym ojcem trójki dzieci.
#bekazlewactwa #bekazpodludzi #konfederacja #bekazpo #neuropa #konserwatyzm #polityka
Aborcja to jednak ingerencja w ciało i życie drugiego człowieka.
@Sandrinia: Czyli wolność w podejmowaniu "słusznych" decyzji? Jeżeli podejmiesz decyzję o "abortowaniu" urodzonego dziecka, bo diecezja będzie wg. ciebie słuszna, to też mam tylko się przyglądać? Z tak określonego zdania, wynika ten sens.
@bzyku95: Upada, to nie jest wymysł, czy coś, tylko prawda. Podkopywane są trzy filary, na których została stworzona i bez nich musi runąć. Filary to, grecki stosunek do prawdy, prawie rzymskim i etyce chrześcijańskiej. To nic odkrywczego.
@archubuntu: Jednak etyka mi podpowiada, że nie mogę strzelić, nie wiedząc tego. Jest taka zasada w użyciu materiałów wybuchowych, przy drążeniach chodników, skał, czy burzeniu budynków. Możesz odpalić ładunki, upewniwszy się, że w miejscu detonacji, nie ma już żadnych ludzi. Teraz strzałowy ma do wyboru. Strzelam, choć nie wiem, czy wycofano
@podatnik_fundator: Właśnie o to chodziło w mojej wypowiedzi i tej analogii. Może trochę źle ją ująłem.
@Wink: Ciężko wytłumaczyć, ale załóżmy analogicznie, że fundamentem jest filozofia grecka, rzymskie prawo i etyka chrześcijańska (czyli de facto, fundamenty cywilizacji łacińskiej), teraz cywilizacja to twój dom który na tych fundamentach stoi, a w tym domu mieszkasz ze swoją rodziną. Nie chciałbyś, aby ci się zawalił na głowę?
Załamanie cywilizacji, to czasy chaosu i nie chcę, by rodzina przez to przechodziła,
@archubuntu: Nie no, to zrozumiałem z tymi myśliwymi, ale dość niejasno ująłeś dylemat i odpowiedzialność moralną :)
@Klim4s: To nie jest prawda. W chwili zagrożenia życia pacjentki, w takich szpitalach dokonują aborcji, a nawet są do tego zobligowani prawnie. Proszę, by nie robić z lekarzy jakichś debili, którzy nie rozumieją tak jasnej wykładni prawnej, bo taką rozterkę mogą mieć, co najwyżej jakieś julki, ale nie wykształcony lekarz.
@maciejg: No to poproszę o jakieś badania, które rozjaśnią wszelkie wątpliwości, od której to godziny, minuty i sekundy, mamy do czynienia z człowiekiem, a kiedy ze "zlepkiem komórek".
Do tego chcę dodać, że feministki walczą też o to, by aborcja była możliwa, aż do urodzenia dziecka. Parafrazując, chcesz im odebrać możliwość wyboru?
@danie_blyskawiczne: Uważam, że gwałty, czy morderstwa, to także zło totalne. Tym samym, uważam, że mam moralne prawo, by narzucić tę moralność, wszystkim. Z twojej wypowiedzi wynika, że tu każdy ma mieć swoją "moralność".
@Bardzo_Wsciekla_Mebloscianka: Tak mimochodem... dziecko w brzuszku, TO NIE TWOJE CIAŁO i można to łatwo wykazać, poprzez testy DNA. Tak więc...
@archubuntu: W twojej analogii o myśliwych brakuje odniesień do kwestii gwałtu/wad ciężkich/letalnych płodu, więc nie jest ona zbyt dobra.
@Shuwaks: Ma jak najbardziej uzasadnienie wiele różnych grup
@Tagnk: Wiem. Traktuję ją jako analogię do zastosowania w dyskusji o aborcji na życzenie.
układ nerwowy zaczyna się rozwijać między 17 a 20 tygodniem. dlatego do 12 z całą pewnością nie ma mózgu, czucia, a co dopiero świadomości. i do 12 tygodnia aborcja powinna być dostępna na żądanie, bez pytania, bezpłatnie.