Wpis z mikrobloga

Jak to jest, że "lewacy" tak bardzo upodobali sobie, by zniszczyć obecną cywilizację, która rozwija się już kilka tysięcy lat. Na miejsce starej moralności, chcą utworzyć "nową" moralność sytuacyjną, tzn. moralne jest to, co partia uznaje za moralność.
Jednym z frontów jest tzw. prawo do aborcji, co w rzeczywistości oznacza, zabicie dziecka... człowieka. Oczywiście spór jest tylko ideologiczny, bo żadna ze stron, nie może udowodnić moment, w którym mówimy o człowieku. Prawa strona twierdzi, że od zapłodnienia, a lewa strona, że? Uczciwie trzeba stwierdzić, że niektórzy chcą od 12 tygodnia, a niektórzy do urodzenia. Żadna ze stron nie rzuca żadnym dowodem, kiedy mówimy o człowieku, więc gdzie jest prawda? Czy to źle, by przyznać, że skoro nie wiemy, moralnie jest założyć, że życie zaczyna się od poczęcia?

Teraz ja! Popieram całym sercem Konfederację, ale gdyby jej nie było, poparłbym PiS i tylko dlatego, że ważniejszym dla mnie jest czyste sumienie, niż potencjalna strata gospodarcza. Jeżeli linia podziału przechodzi przez te pole minowe, muszę opowiedzieć się po tej stronie, kosztem wygody, gdyż moja moralność jest ważniejsza, niż to co mogę włożyć do gara. Decyzja jest o tyle łatwiejsza, że PiS i PO nie różnią się w rozdawnictwie, a jedynie w programach światopoglądowych, więc niech giną.

Nie mogę jako facet zagłosować na #lewica, czy #po i przystawki z #psl, #polska2050 - gdyż ONI degradują mnie jako mężczyznę i chcą odebrać mi moją rolę społeczną, nie dając mi nic w zamian i odbierając wszystko. Chcecie równości? To szukajcie jej w wieku emerytalnym i obowiązkowej obronie ojczyzny, nie mówiąc o sądach i opiece ojcowskiej, gdzie trwają dramaty, których nie mogę sobie wyobrazić, będąc szczęśliwym ojcem trójki dzieci.

#bekazlewactwa #bekazpodludzi #konfederacja #bekazpo #neuropa #konserwatyzm #polityka
p.....r - Jak to jest, że "lewacy" tak bardzo upodobali sobie, by zniszczyć obecną cy...

źródło: status-embrionu

Pobierz
  • 74
@Little_Makak: To co mówisz podchodzi pod jakieś anarchiczne poglądy, uciekanie się do takiego argumentu to jak ludzie uciekający się do Hitlera kiedy uświadomią sobie, że przegrywają dyskusję :D Fakt, aborcja do pewnego czasu jest ok, bo to tylko zlepek komórek, ale nie wiadomo do końca dokładnie, kiedy to staje się żywym człowiekiem. W ogóle same narodziny to ingerencja w drugiego człowieka, bo nie wiesz czy urodzi się zdrowym, silnym Chadem, jak
@Little_Makak: Lepiej zakręcić kołem fortuny i skazać je na potencjalne cierpienie. Wóz albo przewóz, zabawa nieswoim życiem, a po mnie choćby i potop xd Nie będzie dylematów moralnych jeśli się będziesz zabezpieczał lub zrobisz wazektomię. Pewnie masz dzieci i jesteś przed faktem dokonanym, to wmawiasz innym na siłę jakie to fajne. Jakbym swoją siostrę słyszał.
RiverStar - @Little_Makak: Lepiej zakręcić kołem fortuny i skazać je na potencjalne c...

źródło: Aborcja

Pobierz
byku, nie podoba Ci się aborcja to jej nie rób, daj innym podejmować decyzje takie jakie uważają za słuszne

@Sandrinia: Czyli wolność w podejmowaniu "słusznych" decyzji? Jeżeli podejmiesz decyzję o "abortowaniu" urodzonego dziecka, bo diecezja będzie wg. ciebie słuszna, to też mam tylko się przyglądać? Z tak określonego zdania, wynika ten sens.
Cywilizacja upada vol 50

@bzyku95: Upada, to nie jest wymysł, czy coś, tylko prawda. Podkopywane są trzy filary, na których została stworzona i bez nich musi runąć. Filary to, grecki stosunek do prawdy, prawie rzymskim i etyce chrześcijańskiej. To nic odkrywczego.
To prawda, ale pomimo tego nadal można formułować argumenty w oparciu o fakt, że nie wiemy czy to jest człowiek.

@archubuntu: Jednak etyka mi podpowiada, że nie mogę strzelić, nie wiedząc tego. Jest taka zasada w użyciu materiałów wybuchowych, przy drążeniach chodników, skał, czy burzeniu budynków. Możesz odpalić ładunki, upewniwszy się, że w miejscu detonacji, nie ma już żadnych ludzi. Teraz strzałowy ma do wyboru. Strzelam, choć nie wiem, czy wycofano
dobra, wytłumacz mi czemu obecna cywilizacja = twoje polityczne upodobania

@Wink: Ciężko wytłumaczyć, ale załóżmy analogicznie, że fundamentem jest filozofia grecka, rzymskie prawo i etyka chrześcijańska (czyli de facto, fundamenty cywilizacji łacińskiej), teraz cywilizacja to twój dom który na tych fundamentach stoi, a w tym domu mieszkasz ze swoją rodziną. Nie chciałbyś, aby ci się zawalił na głowę?

Załamanie cywilizacji, to czasy chaosu i nie chcę, by rodzina przez to przechodziła,
Właśnie o to chodziło w mojej wypowiedzi i tej analogii. Może trochę źle ją ująłem.

@archubuntu: Nie no, to zrozumiałem z tymi myśliwymi, ale dość niejasno ująłeś dylemat i odpowiedzialność moralną :)
szkoda tylko, że władze szpitala same zadeklarowały niewykonywanie aborcji powołując się na papaja czy inne czary.

@Klim4s: To nie jest prawda. W chwili zagrożenia życia pacjentki, w takich szpitalach dokonują aborcji, a nawet są do tego zobligowani prawnie. Proszę, by nie robić z lekarzy jakichś debili, którzy nie rozumieją tak jasnej wykładni prawnej, bo taką rozterkę mogą mieć, co najwyżej jakieś julki, ale nie wykształcony lekarz.
jest wykazany ponad wszelką wątpliwość moment powstania świadomości, przyjmuje się 12 tygodni.

@maciejg: No to poproszę o jakieś badania, które rozjaśnią wszelkie wątpliwości, od której to godziny, minuty i sekundy, mamy do czynienia z człowiekiem, a kiedy ze "zlepkiem komórek".

Do tego chcę dodać, że feministki walczą też o to, by aborcja była możliwa, aż do urodzenia dziecka. Parafrazując, chcesz im odebrać możliwość wyboru?
Dlaczego stawiasz swoją moralność ponad 'moją'? Dlaczego, skoro ty uważasz aborcję za 'zło totalne' narzucasz wszystkim innym swoje zdanie?

@danie_blyskawiczne: Uważam, że gwałty, czy morderstwa, to także zło totalne. Tym samym, uważam, że mam moralne prawo, by narzucić tę moralność, wszystkim. Z twojej wypowiedzi wynika, że tu każdy ma mieć swoją "moralność".
@podatnik_fundator: No nie. Aborcja płodu z wadami letalnymi, czy aborcja z powodu zagrożenia życia matki to wyłączny wybór rodziców. Jeśli matka chce urodzić takie dziecko ponieważ wierzy w Boga i wie że Bóg dla każdego ma plan, to nikt przecież nie ma z tym żadnego problemu. Może urodzić i będzie objęta taką samą opieką medyczną jak każda inna matka. Analogicznie, jeśli życie lub zdrowie matki jest zagrożone i chce ryzykować i
@Werdna: @inflacja_biedaku: Bo wiadomo, że aborcja to taki przyjemny i fajny zabieg jak masaż w spa a nie ostateczność. Szczerze zupełnie nie wiem nawet jak skomentować wasze zdania.

@archubuntu: W twojej analogii o myśliwych brakuje odniesień do kwestii gwałtu/wad ciężkich/letalnych płodu, więc nie jest ona zbyt dobra.

Utarty na zachodzie kompromis 12 tygodni nie ma konkretnego biologicznego czy moralnego uzasadnienia.

@Shuwaks: Ma jak najbardziej uzasadnienie wiele różnych grup
W twojej analogii o myśliwych brakuje odniesień do kwestii gwałtu/wad ciężkich/letalnych płodu, więc nie jest ona zbyt dobra.

@Tagnk: Wiem. Traktuję ją jako analogię do zastosowania w dyskusji o aborcji na życzenie.
@podatnik_fundator NIE jest wykazany. czy cytując "niechcący" pominąłeś przeczenie?

układ nerwowy zaczyna się rozwijać między 17 a 20 tygodniem. dlatego do 12 z całą pewnością nie ma mózgu, czucia, a co dopiero świadomości. i do 12 tygodnia aborcja powinna być dostępna na żądanie, bez pytania, bezpłatnie.