Aktywne Wpisy

DaVinciEnjoyer53 +90
#wardega #stuu #konopsky #boxdel #blackpill #youtube #dubiel #p0lka #redpill czy ja jako jedyny widzę to że nikt nie potępia tych dziewczyn? w sęsie grają głupie a nie są, jak dlamnie specjalnie czekały żeby tylko móc wylać szambo i się wybić na czymś takim bo jak wartęga zapytał je dlaczego tyle czekały to zaczeła ta dziewczyna mataczyć że uu emocje ja się bałam, jakoś nie bała się jako 14 latka iść z obcym

tangofoxtrot +497
Niski wynik Konfy to oderwanie pisu od władzy, wysoki to albo koalicja albo przeciąganie konfiarzy na sztuki przez PiS, a ten może dać dużo (bo jak pokazał pakt Senacki z innych partii PiS-owi się nie uda przeciągnąć) taka prawda, Kaczyński liczy na wysoki wynik konfy bo inaczej przepadnie. 57% wyborców konfy jest za sojuszem z PiS więc pazerni liderzy nie będą mieć oporów zrobić koalicję czemu przed wyborami zaprzeczają żeby udawać opozycję.

#programista15k #programowanie #programista
Dzień wygląda tak:
0.5h Jakieś daily, gdzie mówisz co robisz.
0.5h inne losowe spotkanie
1h ktoś się coś ciebie pyta, albo ty dzwonisz do typa, który zna 20k linii kodu, które akurat ty potrzebujesz wykorzystać.
1h robisz taska, który na przykład polega na tym, że do tego kalkulatora dodajesz przycisk "plus", do tego
@OskarDw: co na takim losowym spotkaniu robiłeś?
Na czym
9:00 włączasz komputer, logujesz się przez vpna/wirtualkę, odpalasz job boarda, żeby zobaczyć jakie taski są do zrobienia(jirę, azure DevOps, różnie ludzie używają). I albo kontynuujesz zadanie z wczoraj albo bierzesz jakieś nowe, przypisując je do siebie. Ewentualnie jeśli task to jakieś małe code review to może zdążysz przed daily.
9:30 daily z zespołem, każdy opowiada co robił wczoraj, co robi dziś, czy jest na czymś
Omawiana może być na przykład architektura, może być planowany następny sprint, omówienie problemów zespołu. Zwykle w tym czasie przeglądam wykop i jak ktoś powie moje imię to skupiam uwagę.
Możesz takie rzeczy zrobić też na studiach. Testy manualne, po prostu sprawdzenie, czy działa jak należy, testy jednostkowe, testy integracyjne, testy systemowe, ale głównie pierwsze dwa.
@Blomex: to co mówią ci o których wspomniano w pierwszej odpowiedzi? Ci którzy udają, że coś robią?
Czy jeden task zajmuje przeważnie 1 dzień, czy może to trwać o wiele dłużej? Co w sytuacji jak nie wiesz jak wykonać taska?
Jedno "user story" (łącznie z testowaniem rozwiązania it'd) może trwać od połowy dnia do nawet 2 tygodni,
wstaje ~9 odpalam lapka, ide sie umyc, zrobić śniadanie.
do 10:15 sie rozgrzewam i wtedy mamy daily
po daily mniej wiecej do 14 siedze nad kodem dotyczacym aktualnego taska z malymi przerwami zeby odetchnac. Jak dostaje review to je robie reczej od razu.
pozniej spacer, obiad i drzemka. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
miedzy 16-17 jeszcze cos ogarniam nad taskiem i o 17 wylaczam kompa.
Standardowy dzień wygląda mniej więcej tak:
Przygotowanie:
- Odpalenie kompa i zalogowanie na wirtualke,
- przeczytanie wiadomości z grupowych konwersacji na które jesteś dodany i prywatnych na teamsach,
- przeczytanie maila,
- poodpisywanie i sprawdzenie planu dnia,
- zastanowienie się czy zrobisz coś przed daily czy się nie wyrobisz,
- daily czyli każdy opowiada co robił czy co będzie robić i z czym może potrzebować pomocy
Praca właściwa:
Albo bierzesz
@Patryk4: Nie, ale to działa w wiele stron, jak mi poducent/tester/grafik nie odpisuje to sie nie interesuje czy musieli wyjsc, czy sie obijają, kiedys mi odpiszą, ja w tym czasie robie cos innego. Jak ktoś robi słabą robote to nie wyjdzie po tym, ze go nie było na komunikatorze tylko po tym, że ktoś tą ich
Aktualnie jak popatrze w jire to mam 4 projekty do ogarnięcia.
Rózne są priorytety i stany godzinowe (czasem na projekt jest tylko 10h/miesiąc czasem więcej). Więc u mnie to wygląda tak:
Ogarniam czy są taski do zrobienia na "wczoraj". Jak tak, to kwestia dogania się co ma być zrobione i to robimy (zespołowo).
Potem to ogarniam inne, bo może "gdzieś się pali" i trzeba ogarnąć coś innego. Nie? To lece z
Mieliśmy wcześniej spotkanie raz w tyg 1h i prezentacje w środku tyg. Ewentualnie jakaś dogrywka albo jakiś szybki call jak coś nadprogramowo wpadało. A teraz też nam to wdrażaja i jest mega gównem. Zamiast 2-2.5h mamy praktycznie 5h+ spotkań około scrumowych
Dodatkowo problem z overemployment bo jednak hybrydowo i ciężko cisnąć daily z innej firmy w dniach gdy
W środku dnia mam też zaplanowane spotkanie z architektem, gdzie będziemy dyskutować o napisaniu nowego YouTube'a. Bardzo nas niestety cisną - mamy tylko godzinę na opracowanie całej