Wpis z mikrobloga

Mirki, coś sobie wczoraj zrobiłem przy martwym ciągu.

Standardowo się rozgrzałem, zrobiłem 2 serie wstępne i wsiadłem na typowy dla siebie ciężar. Przy pierwszej serii roboczej poczułem mocny ból w odcinku lędźwiowym kręgosłupa. Odpuściłem dalsze serie, zrobiłem coś na bicka i się zawinąłem.
Myślałem, że ból zaraz przejdzie, ale jest cały czas to samo, jak nie gorzej. Przy chodzeniu i siedzeniu ból jest do zniesienia, ale jakiekolwiek schylanie się jest wykluczone. Na szczęście leżenie na plecach jest w miarę bezbolesne, ale przy zmianie pozycji budzę się z bólu...
Macie pomysły co mi się stało i jak tymczasowo załagodzić ból?

Na oficjalną diagnozę trzeba będzie trochę poczekać, bo dopiero dzisiaj zapiszę się na rtg kręgosłupa.

#mikrokoksy #mirkokoksy #silownia #kregoslup #medycyna
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Macie pomysły co mi się stało i jak tymczasowo załagodzić ból?

@f0rtnight: kup sobie to, ceny są różne od 70 do 200 zł

też początkowo byłem sceptycznie nastawiony ale to działa, teraz używam tej maty prawie codziennie, gorący termofor pod plecy tam gdzie boli też pomoże
Niestety nie przestanie Cię całkowicie boleć dopóki nie zlikwidujesz napięcia mięśni w tamtym miejscu, może to trochę potrwać (nawet kilka tygodni jeśli nie będziesz
Zaqwsxe - >Macie pomysły co mi się stało i jak tymczasowo załagodzić ból?

@f0rtnight...

źródło: obraz_2023-04-27_082801563

Pobierz
  • Odpowiedz
@f0rtnight: Widziałem opinię bodybuildera, mówiącą by nie robić martwych ciągów bo w bilansie korzyści i wad zdecydowanie przeważają wady. Kolega po martwym ciągu skończył na stole operacyjnym wcześniej trując się pół roku ketanolem.
  • Odpowiedz
@f0rtnight: miałem kiedyś podobnie, gdzie kilka dni utrzymywał sie mocny ból i w zasadzie leżenie było do zniesienia. Koniec końców okazało sie że mam małe przepukliny.

Anyway, polecam zapisanie sie do gabinetu rehabilitacyjnego na zabiegi typu: laser, prądy, krioterapia i manulane masaż, po seri kilku zabiegów to mi rzeczywiścio pomogło zredukować ból i powrócić do normalnej dyspozycji
  • Odpowiedz
@f0rtnight: #!$%@?, chyba wypadł dysk. Zrób dwa testy: w leżeniu prosto na plecach podnieś do góry wyprostowaną nogę i sprawdź, czy poczujesz ból. Drugi, wciągnij trochę zmielonego pieprzu i kichnij, jeśli przy kichnięciu poczujesz kłujący ból w dole kręgosłupa - to jest #!$%@? - rwa kulszowa.
Jest tu tag o rwie, o dyskopatii, do tego parę filmów od Marka Purczyńskiego na YT, warto to ogarnąć.
  • Odpowiedz
@f0rtnight: miałem to samo, też po martwym, i wyszło że mam zmniejszoną przestrzeń międzykręgową między dwoma kręgami lędźwiowymi. Odkąd mam twardy materac z powiedzmy górnej półki i czasem rozciągnę plecy ćwiczeniami McKenzie (na polecenie fizjo), to nic nie boli.

Idź na RTG kręgosłupa, a póki co to jakieś dobre przeciwbólowe i przeciwzapalne na receptę.
  • Odpowiedz
@f0rtnight gościu, wykup sobie raz w tygodniu trening z dobrym trenerem to pokaże ci odpowiednią technikę plus może za duży ciężar masz.
polecam ogarniętego trenera, bo technika zależy też od tego jakie masz ciało. ja np niektórych ćwiczeń nie mogę w ogóle wykonywać albo robić jakieś inaczej technicznie.
nawet fizjo są różni i pomasuje pomasuje a potem znowu będziesz mieć kontuzję.
  • Odpowiedz
@f0rtnight: miałem tak samo, krązek miedzykregowy lekko sie przemiescil i uciska na nerw; lezec (ew. lekki ruch), obserwować, mi przeszło po 4-5 dniach; potem zaczalem cwiczyc martwy na trapbarze, od ponad roku nic nie boli i jest lepiej niz bylo, ale trzeba uwazac i robic wszystko z dobra technika, bo jak jebnie jeszcze raz to albo sie poprawi, albo nie i wtedy w krytycznym przypadku moze skonczyc sie nawet operacją
  • Odpowiedz
@f0rtnight PIERWSZA rzecza jaką powinieneś zrobić to przeczytać to https://wykop.pl/wpis/47252261/mam-doslownie-grube-setki-stron-w-pdfach-na-kompie

Najgorsze co możesz zrobić dla kręgosłupa, to w ogólnym rozrachunku czasowym przestać ćwiczyć siłowo. Po rozpoznaniu schorzenia u specjalisty, wyleczeniu bólu, trzeba odpowiednio dostosować pod siebie plan treningowy, który będzie służyć Ci zapobiegawczo urazom kręgosłupa (u większości ludzi w ciemno będzie to katowanie tylnej taśmy + tona ćwiczen na brzuch).
  • Odpowiedz