Wpis z mikrobloga

Zobaczcie jak INPOST robi z ludzi idiotów !
Witajcie - chciałem opisać moje dzisiejsze doświadczenia z firmą INPOST.
W woli wyjaśnienia - jestem małym producentem urządzeń elektronicznych.
14.04.2023 wysłałem paczkę - na prośbę kupującego skorzystałem z usług firmy kurierskiej INPOST.
Urządzenia takie jak na fotografii poniżej zapakowane są w woreczek z folii bąbelkowej.

A następnie wkładane wraz z wypełniaczem do kartonu o wymiarach 13x18x6,5 cm
Następnie ten karton wkładany jest do dużego kartonu (w tym wypadku) o wymiarach 20x20x30 cm. Przestrzenie pomiędzy małym kartonem a dużym szczelnie została wypełniona wypełniaczem kartonowym, folią bąbelkową itd.
Na zdjęciach tego nie widać ale mały karton umiejscowiony jest dokładnie w środku dużego i równo z każdej strony otoczony wypełniaczem.
Tak przygotowana paczka została dostarczona do paczkomatu.
Jaki było moje zdziwienie gdy klient tuż po odebraniu wysłał do mnie te zdjęcia.

Szybka analiza tematu - ktoś przejechał po paczce - gdyż nawet plastikowa obudowa (ABS) popękała. No ale nic - przecież ubezpieczam zawsze przesyłki - więc uspokoiłem klienta że zgłosimy reklamację i na pewno "będzie dobrze".

No niestety nie jest dobrze - gdyż INPOST odrzucił reklamację . Jako powód podał - zbyt słabe zabezpieczenie paczki !

Przepraszam że wylewam tu swoje żale - ale jak już pisałem trochę wysyłam paczek i zdarzyło mi się złożyć reklamację - ale nigdy tak ewidentnie nie była to wina przewoźnika. Zatem nie polecam - INPOSTU. Do tej pory myślałem że to poważna firma - ale bardzo się myliłem. Nie wiem jak jeszcze można by zabezpieczyć przesyłany sprzęt (poza zalania go zbrojonym cementem).
bluebit - Zobaczcie jak INPOST robi z ludzi idiotów !
Witajcie - chciałem opisać moje...

źródło: inpost

Pobierz
  • 138
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bluebit: ciekawe jak wg inpost wygląda prawidłowe zabezpieczenie przesyłki, może trzeba tam wrzucać stalowe kolce żeby kurier sobie r------ł na nich opone? przecież po samym kartonie widać że paczka nie była odpowiednio transportowana chyba trzeba by ją otoczyć ołowianymi płytami żeby uchronić zawartość przed kurierem inpost
  • Odpowiedz
@bluebit: ogólnie mi raz inpost zgubił paczkę o potwierdzonej wartości 300 zł (paczka zawierała produkt zakupiony przez klienta poprzez allegro, opłacona również przez allegro), oddali 200 bo na tyle mają umowę z ubezpieczycielem xD
  • Odpowiedz
Zamawiam sporo pierdół z Aliexpress do paczkomatów inpost, idzie wszystko w kopertach bąbelkowych, np. ładowarka do baterii, całkiem spora, ona tylko w fabrycznym kartoniku i to z kolei w kopercie z bąblami. I kuźwa tu nigdy nic nie było zniszczone:) To wygląda jakby paczki w kartonach były gorzej traktowane.
  • Odpowiedz
@bluebit: to pudełko na zdjęciach od odbiorcy wygląda jak by ktoś nim najpierw grał w piłkę a potem się na nie przewrócił. Jak odwołanie z materiałem zdjęciowym nie pyknie to będzie grubo.
Ogólnie sam korzystam z Inpostu najchętniej bo w mojej okolicy dobrze mi wszystko dostarczają. Ale jak Inpost zobaczył foto przed i po i stwierdził że nie widzi problemu to raczej jakiś żart.
Pytanie czy klient to odebrał od
  • Odpowiedz
  • 4
@severh: Paczka pojechała paczkomat-paczkomat. Wysłałem zdjęcia w pierwszym formularzu. Mają tam wszędzie kamery. Mają także dokładną datę otwarcia skrzynki - z odrobiną dobrej woli mogli by sprawdzić w jakim stanie wjechała do paczkomatu i w jakim wyjechała (to nie zgięcie rogu - myślę że nawet na kiepskiej kamerze będzie widać) - ale ONI nie chcą - olewają kompletnie temat.
  • Odpowiedz
  • 1
@crest: Zewnętrzne kartony - stosuje z recyklingu, ale po zdjęciach sądzę że mogła być to jedna fala - ale było po kilka / kilkanaście cm wypełnienia i karton wyglądał solidnie. Zresztą urządzenie waży z 300 gram - więc upadek nie zniszczył by tak tego kartonu
  • Odpowiedz