Wpis z mikrobloga

Cześć,

przygotowałem kalkulator raty w programie bezpieczny kredyt.

Przed publikacją wskaźnika przez BGK dopłata będzie obliczana na podstawie 120% wskaźnika WIRON z 1 lipca 2023 r., a po publikacji wskaźnika przez BGK już na jego podstawie. Wskaźnik BGK to 90% średniego ważonego oprocentowania kredytów z czasowo stałym oprocentowaniem.

Wskaźnik opracowywany przez BGK będzie publikowany w terminie 45 dni po upływie każdego kwartału kalendarzowego. Oznacza, że kredyty uzyskane w okresie do czasu publikacji wskaźnika BGK będą miały inne dopłaty, niż te udzielone po publikacji wskaźnika BGK.

Aktualizacja oprocentowania i również dopłat nastąpi po pierwszych 5 latach. Przez pierwszych 10 lat kredyt będzie spłacany w harmonogramie rat malejących z oprocentowaniem stałym, a po 10 latach w harmonogramie rat równych z oprocentowaniem zmiennym. Występuje tutaj ryzyko zmiany raty po pierwszych 5 latach i po 10 latach. Jest to graficznie przedstawione w zaawansowanych wersjach kalkulatora.

Kalkulator dostępny jest w trzech wersjach:

Uproszczonej https://kredytdwaprocent.pl/kalkulator/
Zaawansowanej przed publikacją wskaźnika https://kredytdwaprocent.pl/przed/
Zaawansowanej po publikacji wskaźnika https://kredytdwaprocent.pl/po/

Jestem również w trakcie przygotowywania obszernej analizy projektu ustawy wprowadzającej Bezpieczny Kredyt 2%. Będzie to ponad 100 pytań i odpowiedzi. Pełną analizę projektu ustawy umieszczę na wykopie po zakończeniu analizy moich interpretacji przez radcę prawnego.

Osoby chętne do samodzielnej lektury znajdą ustawę pod adresem https://www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=3096 . Z uwagi na to, że projekt ustawy o pomocy państwa w oszczędzaniu na cele mieszkaniowe wprowadza zmiany w ustawie z 1 października 2021 r. o rodzinnym kredycie mieszkaniowym to oba akty prawne należy interpretować łącznie.

Jeśli macie dodatkowe pytania dotyczące programu, to zapraszam do ich zadawania.

W przyszłym tygodniu pojawi się porównanie zdolności przy ryczałcie i podatku liniowym.

marcpol - Cześć,

przygotowałem kalkulator raty w programie bezpieczny kredyt. 

Prze...

źródło: kalkulator

Pobierz
  • 229
@marcpol: czyli nie tworząc gospodarstwa domowego w rozumieniu tej ustawy taka para może legalnie ze sobą mieszkać nie obawiając się utraty dopłat, tak?

@Malchos: Tak jest to w tej chwili interpretowane.

@marcpol mogę prosić od odpowiedz na moje pytanie. Co w wypadku jak osoba jest spadkobiercą dwóch nieruchomości ale żadnej nie ma 50% udziału?

@lomzing: Wydaje mi się, że już odpowiadałem na to pytanie. Ustawa dopuszcza możliwość skorzystania z
Bez sensu, z partnerką chcieliśmy skorzystać z tego programu, ale nie mamy ślubu ani dziecka więc zostaje nam zwykły kredyt.

Druga kwestia, że wszyscy o tym trąbią i ludzie podnoszą ceny, a budżet tego programu na ten rok w średnim wariancie zapewnia w najlepszym wypadku parę tysięcy kredytów co przy liczbie ponad miliona kredytów rocznie w ostatnich latach jest kroplą w morzu.
Załapać się na dopłaty będzie trudno ale szum medialny spowoduje
@marcpol: Czy w przypadku gdy żona ma akt własności domu, jednak pracujemy i na stałe mieszkamy w innym mieście to rozumiem, że dyskwalifikuje to mimo wszystko z programu? Dom jest dość stary, ale zamieszkany przez inne osoby.
@marcpol
Czy w przypadku kredytu na mieszkanie z umowy deweloperskiej (wypłata kredytu przez około rok w transzach)
można zrezygnować z karencji, tak aby już od początku spłacać raty kapitałowo-odsetkowe i jednocześnie otrzymywać dopłaty?

Czy można w okresie karencji poprzedzającym pierwsza ratę kapitałowo-odsetkową, dokonać nadpłaty (dokonać spłaty części kapitału)? Zakładając że nie przekroczymy przewidywanej raty po uwzględnieniu dopłat.
@marcpol: Czy w przypadku gdy żona ma akt własności domu, jednak pracujemy i na stałe mieszkamy w innym mieście to rozumiem, że dyskwalifikuje to mimo wszystko z programu? Dom jest dość stary, ale zamieszkany przez inne osoby.

@mateqt: Tak, posiadanie prawa własności domu stanowi wykluczenie do skorzystania z programu.

@marcpol: Czyli otrzymanie dwóch nieruchomości w spadku nawet w tak "śladowych ilościach" jak 1/32 i 1/42 wyklucza z kredytu 2%?
Czy w przypadku kredytu na mieszkanie z umowy deweloperskiej (wypłata kredytu przez około rok w transzach)

można zrezygnować z karencji, tak aby już od początku spłacać raty kapitałowo-odsetkowe i jednocześnie otrzymywać dopłaty?

Czy można w okresie karencji poprzedzającym pierwsza ratę kapitałowo-odsetkową, dokonać nadpłaty (dokonać spłaty części kapitału)? Zakładając że nie przekroczymy przewidywanej raty po uwzględnieniu dopłat.

@nutshell_: Ustawa tego nie precyzuje, zależy to od polityki konkretnego banku.
@markier: Ja nadal nie rozumiem... Pierwotny czy wtórny i tak trzeba będzie remontować w tej kwocie. Jak chcesz mieszkanie 60m za 700k już wykończone to ze 40km od miasta wojewódzkiego. Nie kupisz z rynku pierwotnego mieszkania 60m2 za 500k w okolicy centrum 0_o
@marcpol w październiku biorę ślub. Ja mam mieszkanie, ale narzyczona niema. Czy jak dostanie BK2% przed ślubem to po ślubie mogę dołączyć do tego kredytu jako wspolwłaściciel czy może ona musi sama w całości go spłacić i będzie jedynym właścicielem?
@marcpol w październiku biorę ślub. Ja mam mieszkanie, ale narzyczona niema. Czy jak dostanie BK2% przed ślubem to po ślubie mogę dołączyć do tego kredytu jako wspolwłaściciel czy może ona musi sama w całości go spłacić i będzie jedynym właścicielem?

@debesciak1: Najprawdopodobniej dołączenie do długu nie będzie możliwe w takim przypadku - naruszyłoby to zasady udzielania kredytów w programie.

Czy dobrze rozumiem, że w przypadku budowy domu:

w przypadku własnej niezabudowanej
@marcpol: cześć, dzięki wielkie za wpis i kalkulator! Pytanie z perspektywy osoby na #emigracja - czy przychód pochodzący w całości z innego państwa, oraz zagraniczna rezydencja podatkowa w jakikolwiek sposób wpłynie na możliwość skorzystania z programu? Czy są jakiekolwiek inne wymagania poza obywatelstwem, wiekiem, kupnem pierwszej nieruchomości, oraz lokalizacją mieszkania na które zostanie wzięty kredyt (zakładam że musi być na terenie Polski) w tym kontekście?
@marcpol

@marcpol Jesteś w stanie mi podpowiedzieć czy jak obecnie mieszkam z narzeczoną w jej kawalerce to będę mógł sam na siebie wziąć ten kredyt? Sam nigdy nie posiadałem żadnego mieszkania

@Emdowu: Tak, będziesz mógł skorzystać z programu. Według definicji z ustawy o rodzinnym kredycie mieszkaniowym nie tworzycie w tej chwili gospodarstwa domowego.

Fakt, że jestem pełnomocnikiem (to nie jest konto wspólne) konta bankowego narzeczonej i na to konto wpływa moje
@marcpol: dzięki za odpowiedź. To jeszcze jedno pytanie, jeśli dobrze rozumiem to w przypadku budowy dom całość nie może przekroczyć 1 mln zł. Czy jeśli np.: dysponuję działką (300k), staram się o kredyt 600k, to jako wkład własny mogę dorzucić 100k zł jako środki przeznaczone na budowę? Chodzi o sytuację gdy bank uzna że nie wybuduję domu za 600k z kredytu...

@krzysiekTalar: Ustawa nie precyzuje takich przypadków, najprawdopodobniej jednak takie
Suma kwoty kredytu i wkładu własnego nie może przekroczyć 1 000 000 zł. W przypadku budów rozpoczętych przed dniem wejścia w życie ustawy maksymalne kwoty kredytu nie mogą przekroczyć 100 000 zł (single) i 150 000 zł (małżeństwa i osoby z dziećmi).

@marcpol: Możesz rozwinąć temat tego 1 mln?
Załóżmy że biorę kredyt 500 tys. na budowę domu, mam działkę wartą np 200 tys. i czy w takiej sytuacji mogę jeszcze
@marcpol: Hej, moje pytania są takie:

1. Załóżmy, że wezmę kredyt na mieszkanie, ale w międzyczasie będę większość czasu spędzał w domu rodzinnym gdzie mieszkam obecnie z różnych powodów. Czy jeśli nie wynajmuję żadnego mieszkania a te stoi większość czasu puste, to jak rozumiem grożą mi potencjalne reperkusje i odcięcie dopłat? Jak to ma wyglądać w praktyce - wiadomo?

2. Czy w przypadku wzięcia kredytu na budowę domu obowiązują mnie limity