Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bezi1538: też to mam, to znaczy nie znam się na fizyce tak mocno żeby z ludźmi gadać o jakiejś ciemnej materii o gęstości X :)
ale rozmowa w moim wykonaniu to często wymiana jakichś informacji, ciekawostek itp. a z ludźmi się gada na jakieś takie trywialne tematy typu co się jadło i gdzie się było na wakacjach
akurat na samochodach się nie znam, ale zawsze jak ktoś się zna i
  • Odpowiedz
@Bezi1538: jeżeli masz 30 lat i całe życie miałeś takiego rodzaju problemy z komunikacją jak opisujesz, to jest to bardzo mocna przesłanka wskazująca na spektrum autyzmu. Przekazywanie specjalistycznych ciekawostek na specyficzne tematy i brak możliwości odnalezienia się w typowych konwersacjach. Warto się zainteresować tematem bo nie wygląda to tak stereotypowo jak niektórzy uważają i osoby z ponadprzeciętnym IQ i takim a nie innym profilem spektrum mogą nigdy nawet o tym
  • Odpowiedz
@HeavyMagicMissle: według mnie może to pozwolić na bardzo intensywny rozwój osobisty i rozwiązanie wielu problemów życiowych. Dzięki diagnozie i jednocześnie intensywnej edukacji na ten temat można zrozumieć całą masę subtelnych niuansów w swoim zachowaniu i funkcjowaniu oraz zrozumieć ich źródła. Można zrozumieć czego się raczej nie zmieni, a co można poprawić bazując na nowej perspektywie. Można wdrożyć pewne adaptacje środowiskowe, ustalić nowe i lepiej przystosowane cele, a dzięki temu zwiększyć
  • Odpowiedz
@HeavyMagicMissle diagnoza sutyzmu może dać Ci listę deficytów nad którymi warto popracować by się nauczyc lepiej komunikować z otoczeniem lub lepiej dobierać sobie znajomosci. Z mojego życia to diagnoza mi odkryła ze inaczej myśle i na inne rzeczy zwracam uwagę przez co potrafię inaczej interpretować rzeczywistość niż mój rozmówca a przez to wyjść na osobę nieprzyjemna,czepialska czy nudna. Np. Idę ze znajomymi na imprezę i podczas tej rozmowy poruszony jest jakiś
  • Odpowiedz
@kaszkada w jaki sposób ta farmakoterapia działa? Jestem autystyczna i u mnie leki od psychiatry to jedyne co zrobiły to pozwalały mi zasnąć bez zatyczek do uszu i to tez nie każdej nocy (mam nadwrażliwość słuchowa na cykliczne dźwięki i mam tez stwierdzona mizofonie). Ogólnie to szału nie było po lekach u mnie ^^’ więcej mi psychoterapia dała ale dopiero ta po diagnozie z osoba specjalizująca się w autystycznych osobach bo
  • Odpowiedz
Kolejnym przykładem nieporozumień autystykow z innymi to jest wtedy gdy osoba neurotypowa zamiast nam powiedzieć wprost ze nas lubi i ceni to obiecuje nam ze coś kiedyś zrobimy razem by nakreślić mocniej akcent na to jak nas lubi. Autystyk zrozumie ze sie umowiliscie coś razem zrobić ale bez konkretnego terminu i będzie dopytywać o termin a tamta osoba już nie pamięta tej obietnicy bo to dla tej osoby nie była obietnica tylko
  • Odpowiedz
@Bezi1538: Przede wszystkim nie słuchaj tego p---------a, żeby robić jakieś testy na autyzm, bo raz to jest koszt 1000zł+, a dwa to nic ci nie da. To że masz inne zainteresowania to nie znaczy, że musisz mieć autyzm. Najlepiej to nie pytaj na tym portalu o takie rzeczy, bo też mi podobne bzdury sugerowano, co się w ogóle nie przełożyło na rzeczywistość.
  • Odpowiedz