Wpis z mikrobloga

• 3
@LeopoldStuff +310
Wykopki chcą długo żyć, cofać swój zegar biologiczny i zachować optymalną formę fizyczną? W tym i kolejnych wpisach znajdziecie na to przepis ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Swego czasu sporo czasu poświęciłem na przesłuchanie podcastów takich panów jak David Sinclair, Andrew Hubermana, Andy Galpin plus parę innych pobocznych źródeł
  • Odpowiedz
  • 3
@MajsterOfWihajster: a kto powiedział, że stosuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A tak serio to stopniowo w temat się wciągam, ale bez pośpiechu w swoim czasie. Póki co przerzuciłem się z żoną na intermittent fasting 8-18 a często nawet 6-20 i może z czasem będzie jeszcze bardziej restrykcyjnie. Z tej zmiany jestem zadowolony. Czy wzdłuża mi to życie to nie wiem :), ale z praktycznego punktu widzenia jest to fajny tryb
  • Odpowiedz
Dodatkowo warto ograniczyć spożywanie produktów o dużej zawartości białka

@LeopoldStuff: Ile białka to za dużo białka? Jest jakaś zalecana porcja na kg ciała w świetle tych badań?
  • Odpowiedz
  • 0
@C8H18: przede wszystkim chodzi o ograniczenie przyswajania aminokwasów o rozgałęzionych łańcucha bocznych (BCAA) które znajduje się przede wszystkim w mięsie bo to aktywuje mTor. Białka roślinne z tej perspektywy są bardziej zalecane.
Jakie wartości konkretnie białek, jakiego typu, w jakich proporcjach niestety nie podam. Sam Sinclair stosując dość rygorystycznie i testując na sobie już od wielu lat te praktyki ograniczył się do jednej dużej wegetariańskiej uczty dziennie. Ale sam podkreśla
  • Odpowiedz
@LeopoldStuff: Ok, dzięki. Oglądam czasami wspomnianych przez Ciebie panów, szczególnie AH, ale nie przykuwałem zbytnio uwagi do tego tematu. Polecam poczytać także o wpływie beta-alaniny na proces starzenia.
  • Odpowiedz