Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #copilot #chatgpt #sztucznainteligencja

W sumie jak to jest z tym Copilotem i prawami autorskimi? Co jak Copilot zasugeruje kod z jakiejś otwartoźródłowej biblioteki na jakimś GPL? Sprzedając wtedy taki soft trzeba pokazać resztę kodu źródłowego (jeżeli p-------m nazwe licencji to wybaczcie). Znaczy wiadomo boilerplate i inne takie to wiadomo, że usprawnia, tak samo jak debugowanie, ale czy jest gwarancja, że nie wygeneruje to takie kodu, który jest na licencjach różnych, a pełno tego na githubie.

Wydaje mi się, że Copilot w korpo na ten moment to jest mocno szara strefa, ale wyprowadźcie mnie z błędu jeżeli się mylę.
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Need:
Nie ma gwarancji.
W sądzie w USA bodajże toczy się batalia czy cokolwiek wygenerowane przez AI może być sprzedawane i o jakich prawach autorskich tu mowa. Póki co szara strefa + copilot skanuje, analizuje i wysyła kod do „bezpiecznego” miejsca na githubie, więc, to też pewnym firmom nie będzie pasować.
  • Odpowiedz
@Need: Od lat trwają spory w sądach na ile duży kawałek jest unikalny. W muzyce wytwórnie czasami spierają się o 3-5 sekundowy fragment ściezki dźwiekowej. Nie wiem na ile to jest z tekstem, jak długi fragment musi byc identyczny żeby to był plagiat? Czy jeśli w firmie napisze jakiś algortym a potem napisze w domu wszystko tak samo z głowy, czyli proces i wynik bedzie taki sam ale kod inny
  • Odpowiedz
Czy ChatGPT wypluwający fragmenty dopasowane w specyficzny sposób do zastosowania to kopia?

@zibizz1: Sęk w tym, że Copilot oraz Chat GPT4 często kopiują funkcje w całości np. z SO. Kolejny problem jest taki, że odpowiedź może być nieaktualna. Copilot wypluł identyczną funkcję. GPT4 ją lekko zmodyfikował, lub raczej skopiował skądinąd.

https://web.archive.org/web/20200215063503/https://stackoverflow.com/questions/105034/create-guid-uuid-in-javascript/2117523#2117523
pa6lo - >Czy ChatGPT wypluwający fragmenty dopasowane w specyficzny sposób do zastoso...

źródło: uuidv4

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@zibizz1:

Napisanie algorytmu to jedna rzecz, jego implementacja to druga, da się to wyłapać przez specyficzne nazewnictwo zmiennych, kropkę lub spację w określonym miejscu wydaje się kwestią czasu kiedy jakiś nieuważny pracownik w swojej niewiedzy zastosuje gdzieś 1:1 fragment kodu z GPL i pozew na grube miliony masz gotowy. Nie wiem dokładnie ile musiałoby być skopiowane, ale generalnie w korporacjach lubią mieć dupochrony na wszyskto i z doświadczenia mówiąc to
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
przez nagły wypływ technologii okazało się że potrzebna jest masa regulacji prawnych

@kolekcjoner_szekli:

bo prawda jest taka, że nasz system legislacyjny oraz kultura nie nadążają za technologią i z tego co widzę autorzy resaearchu od AI nie do końca to rozumieją, bo burzą się na 6 miesięczne moratorium co jest niczym.

Zupełnie nie rozumiem skoro to technologia będąca wstanie zmieniać całe społeczeństwa, a której tempo zmian jest ogromne w ciągu
  • Odpowiedz
@Need: Tak, jak przepisy. Moim zdaniem zaraz wejdą do użytku jakieś znaczniki html w których bedzie mozna okresilić że to jest zastrzezone i nie wolno tego pobierać i przetwarzać, a jak ktoś bedzie to łamał no to bedzie zgłaszanie i droga sądowa. Nic innego mi nie przychodzi do głowy
  • Odpowiedz