Aktywne Wpisy
mam__pytanie +776
#wykop40plus #wykop30plus #zwiazki #dzieci
Siedzę sobie, myślę i dochodzę do wniosku, że nasralem sobie do życiorysu.
Kiedyś 90 procent mojego czasu zajmowała rozrywka i planowanie rozrywki.
Potem poznałem obecna żonę. na początku chyba było fajnie, coraz trudniej sobie przypomnieć.
Ale od urodzenia dzieci to koszmar.
Potem doszła roszczeniowość i handel dupa (waluta wymienna jak jesteś posłuszny)
Potem nawet to było #!$%@?, aż wreszcie przesadziła i któregoś dnia powiedziała, że już tego nie
Siedzę sobie, myślę i dochodzę do wniosku, że nasralem sobie do życiorysu.
Kiedyś 90 procent mojego czasu zajmowała rozrywka i planowanie rozrywki.
Potem poznałem obecna żonę. na początku chyba było fajnie, coraz trudniej sobie przypomnieć.
Ale od urodzenia dzieci to koszmar.
Potem doszła roszczeniowość i handel dupa (waluta wymienna jak jesteś posłuszny)
Potem nawet to było #!$%@?, aż wreszcie przesadziła i któregoś dnia powiedziała, że już tego nie
TavarishPiesov +140
Wieprzowe jelito cienkie, ozor oraz ucho. Wszystko gotowane w osolonej wodzie, do tego sos słodkie chilli z kolendrą.
#gotujzwykopem #keto #gotowanietomojapasja
#gotujzwykopem #keto #gotowanietomojapasja
Ja rozumiem, że senior to już jednym palcem wchodzi bardziej w procesy biznesowe (chociaż dalej obraz seniora w głowie mam jako guru znającego na wylot narzędzia i techniki które wykorzystuje aby rozwiązać problem), ale patrząc na to gdzie musiałem dzisiaj grzebać i co mi zostało wytknięte to mam ochotę zapaść się pod ziemię bo w głowie tworzę sobie od razu scenariusz co by było jakbym rekrutował się do Allegro albo jakiejś innej firmy gdzie jest ostra orka, a potem co najwyżej na start jak się uda fartem to zostaniesz przyjęty jako junior.
Na szczęście gość, który robił mi to review okazał się być na tyle w porządku, że wytłumaczył co robię nie tak i podesłał próbki z pokazem jak to powinno być wykonane. Ale tutaj znowu - w głowie tworzy mi się obraz takiego osobnika, co najpierw #!$%@? cię od stóp do głów, a potem EWENTUALNIE (jeśli nie przeżyjesz załamania nerwowego, w skrajnym przypadku nawet próby samobójczej lub zasiania w głowie poczucia, że powinieneś zmienić zawód) wytłumaczy.
#programista15k #programowanie
@ly000: To się ustawia na CI, że build nie przechodzi, a nie zwraca feedback z code review, że spacje się nie zgadzają.
@ly000 no właśnie mam wrażenie, że tego seniora dostałem za ogarnianie tego jak co mniej więcej działa na dość sprawnym poziomie i zauważanie potencjalnych zagrożeń gdzie coś może się wysypać pod pewnymi
@matwes: 99% programistów z concurrency w Javie ma niewielkie doświadczenie, więc nie jesteś wyjątkiem.
@ly000: Tylko 100%? Nie macie problemów ze stabilnością? U nas jest 200% (każdy test jest dla pewności testowany innym testem), a i tak czasem trafiają się bugi.
Nie, jeśli nie zrozumie co istniejący kod robił. Czytelność i prostota kodu to też ważna rzecz. Mieliśmy takiego jednego seniora co pisał w tak zagmatwany sposób, że czasami można było kilka dni stracić tylko na to aby zrozumieć w ogóle co jest czym i jak działa. W końcu za
Pisanie metrowych funkcji np. te 1000 if-ow oznacza, że kolejny człowiek będzie się przebijał przez gąszcz, któremu nikt nie poświęcił linijki komentarza. Albo funkcja/metoda mieści się na ekranie albo ktoś potem (autor również) będzie miał hemoroidy.
Niestety jak ktoś robi ciagle głupoty to jego
Z jednej strony bardziej rozumie problemy biznesowo i bazodanowo czego oni przez kilka lat jeszcze nie pojma, ale technicznie od strony kodu mnie niszczą wiedzą...
pracuje 13 lat, jestem seniorem i tak - zdarzają się dni, że daje ciała w prostych rzeczach.
Czasami mam przeczucie, że czegoś brakuje, coś trzeba dorobić i wtedy próbuje co najmniej kilka razy sam poszukać, bo z takim stażem głupio zawracać innym głowę, a jak się uda samemu to jednak jest satysfakcja. Bywa jednak, że nie znajduje odpowiedzi albo nie jestem pewny to wtedy nie wrzucam PR w ciemno, tylko
@zibizz1: w jakich firmach pracowałeś, że masz takie doświadczenia? W większości firm w jakich byłem wszyscy mieli na to #!$%@?. Jak już się dostałeś na jakieś stanowisko to na nim zostawałeś i nikt cię nie ruszy. Bo zresztą po co. Taka osoba nie zacznie pracować przez to lepiej, więc rozchodzi się tylko o wysokość pensji. W większości przypadków i tak za ten czas płaci klient albo
@sotilas: nie lubię odpowiadać na to pytanie. Zresztą, to jest Wykop, tutaj co byś napisał to zawsze znajdzie się ktoś, kto wyśmieje i będzie gadał, że za mało bo zarabia 2137 dinarów kuwejckich na godzinę. Zarabiam może i mało jak na wykopowe standardy, ale wystarcza mi z nawiązką ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@sotilas: pisałem trochę wyżej odpowiadając wcześniej komuś.
A kto nie napisał nietestowalnego gówna niech pierwszy rzuci kamieniem xD
Znasz pewnie więcej innych rzeczy, procesy biznesowe, jak gadać z klientem - w IT jest tyle tematów że nie da się znac wszystkiego