Wpis z mikrobloga

@KosmicznyPaczek: ale ludzie chcą tego gówna. Nie chcą się wysilać na myślenie. Maksimum skupienia to historyjki wyssane z palca na p0lkipl i innych podobnych. Ja już przystałem się dziwić wynikom wyborów i tego, na kogo ludzie głosują i z jakich pobudek (podpowiem: bo ładnie pan/i wygląda na zdjęciu albo ma śmieszne nazwisko).
  • Odpowiedz
  • 560
@KosmicznyPaczek: dlatego najlepsze internety to te do ok 2005r. gdzie większość społeczeństwa nawet nie zaglądała, a każdy kto umiał włączyć komputer i odpalić przegladarkę był "ynformatykem". Wtedy też każdego kto wypisywał głupoty nazywano "dzieckiem Neostrady" i głupota była do jakiegoś stopnia piętnowana. Teraz w czasach gdy każdy Seba, p0lka i Janusze 50+ swobodnie wypisują swoje wytwory chłopskiego rozumu, pojawił się też marketingowy potencjał głupoty który chce ich przyciągnąc i teraz
  • Odpowiedz
@KosmicznyPaczek: kiedyś to w gimbazie się wyzywali ludzie od części rowerowych i się mało kto obrażał. A teraz to jak wyzwiesz jakiegoś wysoko postawionego aktywistę to w ramach walki z nienawiścią zapewni ci solidną dawkę niezapomnianych wrażeń.
  • Odpowiedz
@KosmicznyPaczek: Z jednej strony ludzie chcą rozrywki, z drugiej ten cały przemysł contentu, appki, tiktoki, tuby, to wszystko jest projektowane w taki sposób aby złapać uwagę człowieka i nie pozwolić mu kliknąć gdzieś indziej. Każdy kto ma mózg jest w pewnym stopniu na to podatny, więc to nie jest tylko tak, że ludzie są głupi, ale są też celowo ogłupiani.
  • Odpowiedz
@Plp_: o to to! Kiedyś net był fajny bo trzymał jakiś poziom i nie było tylu ludzi - teraz stał się takim ściekiem gdzie dużo ludzi tworzy content dla kasy i firmy za to płacą, a nie dla samej przyjemności dzielenia się wiedzą.

Ale żeby nie było tylko narzekanie: macie pomysł czy w dzisiejszych czasach istnieje jakiś odpowiednik internetu z lat '00? Jakiś azyl dla wyselekcjonowanych ludzi bez marketingowego shitu?
  • Odpowiedz
moze to niepopularna opinia ale jakiś tydzien temu przesiadłem sie na bing i sie czuje jakbym sie cofnął o dobre 10 lat - wyszukiwarka pokazuje serio wyszukiwane rzeczy na stronach które zawoeraja wiedze a nie sponsorowany czy wypozycjonowany szajs, a strona główna zawiera same newsy ze swiata i artykuły popularnonaukowe bez zadnych perypetii influencerow itp. Nie namawiam do zmiany ale polecam każdemu sprobowac
  • Odpowiedz
@KosmicznyPaczek: kurczę, kolego, ja się z Tobą zgadzam, bo mam podobne odczucia, ale z ciekawości wszedłem w twój profil. Masa treści o magicalu. I Ty mówisz, że to Grażyny mnożą patologie w internecie. Nice try
  • Odpowiedz