Aktywne Wpisy

jegertilbake +118
Sprzedaż czasu liniowo za pieniądze to niewolnictwo z dodatkowymi krokami
Wczoraj pojawił się wpis na tagu #antynatalizm odnośnie braku chęci do pracy przez jednego ziomka. Oczywiście jak to na wykopie skoro OP wyraża swoje stanowisko to trzeba mu zaprzeczyć, choćby pisał najbardziej oczywiste rzeczy. Jednak w pewnym momencie zauważyłem, że chyba niektórzy piszą na poważnie swoje wysrywy tak więc wyjaśniam kilka prostych faktów, które umknęły tym osobom:
1) Żyjemy w systemie
Wczoraj pojawił się wpis na tagu #antynatalizm odnośnie braku chęci do pracy przez jednego ziomka. Oczywiście jak to na wykopie skoro OP wyraża swoje stanowisko to trzeba mu zaprzeczyć, choćby pisał najbardziej oczywiste rzeczy. Jednak w pewnym momencie zauważyłem, że chyba niektórzy piszą na poważnie swoje wysrywy tak więc wyjaśniam kilka prostych faktów, które umknęły tym osobom:
1) Żyjemy w systemie
źródło: image-50
Pobierz
lecho182 +77
A mogłem włonczyć myślenie i posłuchać specjalistów finansowych z wypoku i wypisać się z PPK. Następnie po 5 latach jeszcze raz włonczyć myślenie i jeszcze raz złożyć specjalny dokument do HR i jeszcze raz się wypisać z PPK. Naszczęscie jestem leniwym, niemyślącym lemingiem i daje się okradać rzondowi!
Ciekawe jaki zwrot ze własnej składki na PPK mają Ci świadomi specjaliści finansowi z wypoku?
PS. Dalej nie mogę uwierzyć, że 75% uprawnionych do
Ciekawe jaki zwrot ze własnej składki na PPK mają Ci świadomi specjaliści finansowi z wypoku?
PS. Dalej nie mogę uwierzyć, że 75% uprawnionych do
źródło: image
Pobierz

Mam dwie listy, które wyglądają mniej więcej tak:
ListaA=[['1987-04-23', 'Adam', 5],['1987-02-07','Wojciech',3],...]
I listaB, która składa się z list [data, imię]
Czy istnieje jakiś prosty sposób, by przenieść trzecią wartość z listyA filtrując jednocześnie po dacie i imieniu do listyB, bez zagnieżdżonych pętli?
źródło: comment_1673736485UtVNcnINJKq7vhXoDDLaPo.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
toReplace = listaA[2]
for element in listaB:
if element == toReplace[0:1]:
element=toReplace
uzupełnij wcięcia bo wypok cannot into space
@KomendaGlownaPolicji: a panu Czatowi GuPTa dziękujemy za obszerną odpowiedź ( ͡° ͜ʖ ͡°)
toReplace = listaA[2]
for i,element in enumerate(listaB):
if element == toReplace[0:2]:
listaB[i]=toReplace
Czyli byś miał np
Birthdate = person.birthdate
Zamiast
Birth_date = person[0]
przyklad:
import pandas as pd
df1 = pd.DataFrame(ListaA)
df2