Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Jak pójdę prywatnie do neurologa, bo od pół roku boli mnie codziennie głowa jak wstaje i powiem, że chce skierowanie na jakieś prześwietlenie, bo boję się ze mam guza to mi je da? Czy jak rodzinny powie, że młody jestem to mam lepiej sypiać i poduszkę zmienić, skoro ciśnienie mam dobre i brak innych chorób

#pytanie #999 #medycyna #niebieskiepaski #rozowepaski
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak pójdę prywatnie do neurologa, bo od pół roku boli mnie codziennie głowa jak wstaje i powiem, że chce skierowanie na jakieś prześwietlenie, bo boję się ze mam guza to mi je da?

@wez_idz_sobie: skierowanie moze dac, ale nie na NFZ. bedzie mogl badanie zrobic odplatnie
  • Odpowiedz
@wez_idz_sobie: spróbuj najpierw drogę NFZ: rodzinny- poproś o skierowanie do neurologa, ale posłuchaj co ma Ci do powiedzenia, rodzinny też może jeszcze Ci podpowie jakie badania zrobić wcześniej i przynajmniej co się da to Ci da na NFZ. Jak okaże sie, że bez sensu, możesz iść prywtnie do neurologa i przynajmniej zweryfikować to co powie Ci rodzinny. Ból głowy może wynikać naprawdę z przeróżnych rzeczy. Sam też zastanów się co
  • Odpowiedz
https://www.wykop.pl/wpis/69483307/jak-kupie-cisnieniomierz-na-nadgarstek-to-one-sa-o/
I od czterech tygodni nic z poradami otrzymanymi, aby iść do lekarza, nie zrobiłeś?
Pisałem:

Jeśli głowa boli codziennie, to się nie zastanawiaj nad ciśnieniomierzem, tylko leć po skierowanie do neurologa i na TK!

Jak chcesz płacić prywatnie, to da się - łącznie lekarz i TK będzie jakieś 1000zł. Ale w te 4 tygodnie to już byś przynajmniej odliczał dni do wizyty.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@wez_idz_sobie: idź na sor i powiedz, powiedz też że kilka ostatnich dni pogorszenie a terminy na wizytę długie... Znam osoby którym się tak udało. Na sor wtedy robią TK, tylko idź na sor do szpitala w którym jest oddział neurologiczny
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Dzyszla: Byłem u lekarza kolejny raz, a on stwierdził że jestem zdrowy. Próbowałem załatwić to na nfz. Ale już nie mma siły

@Ghuleh: u mnie na sor się umiera bo jest jedne lekarz i tylko nieprzytomnych przyjmują xD

@cala_w_trawie: ja wiem, że to może być coś różnego, ale wolę sprawdzić najpierw pod kątem raka, potem szukać problemu jak już będzie pewność. Potem się okazuje, że jest
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@wez_idz_sobie: jedź do innego miasta, albo zrób rezonans prywatnie ¯\_(ツ)_/¯ znam przypadki że to był faktycznie guz.. ale równie dobrze to może być zwykła migrena.
  • Odpowiedz
@wez_idz_sobie zmian lekarza. Jak ja prosiłem tylko o lek na migrenę, to lekarz mi się pytał, czy byłem u neurologa. Poza lekiem dostałem skierowanie, a ten na pierwszej wizycie (4 tygodnie czekania) dał skierowanie na tomograf. Potem na doplera. Po roku znów TK. I w końcu uznał, że to migrena.

@Ghuleh dzień w dzień to raczej nie migrena, poza tym ona często daje więcej symptomów niż sam ból.
  • Odpowiedz
@wez_idz_sobie: tak jak @Dzyszla napisał, zmień lekarza. W ramach nfz masz jedną darmową zmianę w roku (przepisanie się), a potem cos tak parę groszy się płaci jak kolejny raz- poszukaj który lekarz u Ciebie w mieście ma dobre opinie i tam sie przepisz albo podpytaj na osiedlu czy gdzie tam mieszkasz "osiedlowych babć" - serio one najlepiej wiedzą (tak, wiem żeby nie było ze trzeba jechać 3 dni koniem
  • Odpowiedz
@cala_w_trawie na szczęście na NFZ można też wybierać, a są jeszcze lekarze, którzy nie oleją. Przynajmniej ja się olany nie czuję, bo faktycznie to jest kolejną choroba, która można tylko objawowo leczyć, a że nie miałem często ataków, to stwierdziliśmy, że zostawiamy. Niemniej, dostałem np kilka sugestii co do diety, które mnie zaskoczyły. Na szczęście od czasu, gdy zacząłem brać zastrzyki na inną nieuleczalną chorobę, to migreny ustąpiły w 98%.
  • Odpowiedz