Wpis z mikrobloga

@covid_duck: Nie chcę mi się już po raz kolejny rozpisywać: głosowanie na "partie chwili" jaką jest polska2050 to jest proszenie się o następnych debili w sejmie. Zero zaufania politycznego, totalne anonimy na listach wyborczych. Tak samo jak z takimi kukizowcami, czy wcześniej palikociarzami.
  • Odpowiedz
Czemu mieszasz w dyskusji różnymi krajami, pokazujesz tylko zalety jak rasowy manipulant?

@Bulletproof-50: a co jest nie tak ze Słowacją? To była odpowiedź na argument, że nasza gospodarka nie jest konkurencyjna, nadążaj
  • Odpowiedz
Poczytaj i porównaj z listą konkurencyjności gospodarek.

@rybsonk:podajesz art z przed 8 lat i ja mam go czytać i analizować?

skompromitowałeś sie już wcześniej twierdząc że kryzys Grecji był spowodowany między innymi przez to że mieli euro.

Jaką ty masz wiarygodność. Zerową dla mnie.
  • Odpowiedz
wspólna waluta to nie jest utrata suwerenności bo każdy jakoś tam na nią wpływa.

@Bulletproof-50: no bo to nie jest utrata suwerenności, nigdy sam nie będziesz decydował. Czy na złotówkę masz jakikolwiek wpływ?
  • Odpowiedz
skompromitowałeś sie już wcześniej twierdząc że kryzys Grecji był spowodowany między innymi przez to że mieli euro.

@Sarza01: chłopie, to ty tak twierdzisz xD już się gubisz totalnie, idź odpocznij i wróć jak będziesz się czuł na siłach

podajesz art z przed 8 lat i ja mam go czytać i analizować?

@Sarza01: no i w czym problem? To było 7 lat po wejściu Słowacji do strefy euro. Konkurencyjność
  • Odpowiedz
We hope that it was made clear from our analysis that apart from the endoge-nous structural problems of countries like Greece and other EMU periphery econo-mies, a fair amount of the current problems could be attributed to the functioning of eurozone itself.

@rybsonk: masz tutaj w opracowaniu naukowym, może przeczytaj jeszcze raz jeśli nie rozumiesz. Możesz też sobie przetłumaczyć na spokojnie słowo po słowie.

od razu Ci wytłumaczę - eurozone
  • Odpowiedz
chłopie, to ty tak twierdzisz xD

@Sarza01: no ja + najczęściej cytowani w google naukowcy ze swoim badaniem naukowym. Kontra TY xD
i twoje debilne teksty że problem eurozne to nie problem z euro xD
  • Odpowiedz
@Sarza01: nawet w tym zdaniu masz podkreślone, że Grecja już przed wstąpieniem miała duże problemy. Zafałszowała też skalę zadłużenia. Oczywiście, że ich problemy zostały spotęgowane przez wejście do strefy euro ale nie przez samą walutę a przez mechanizmy fiskalne które wywlekły na światło dzienne trupy z szafy i nie pozwoliły dłużej fałszować realnego długu (co zresztą Polska również robi)
  • Odpowiedz
czemu Litwa Estonia i Łotwa mają dwa razy większą inflacje niż w Niemczech i o 25% większą niż w Polsce? To są negatywne skutki czy nie?

@Sarza01: Długoterminowo nie jest możliwe utrzymanie takich różnic inflacji pomiędzy krajami. Tak jak wewnątrz Polski inflacja w Krakowie była parę razy większa od inflacji w Gdańsku. Pewne różnice cen mogą występować szczególnie produktów lokalnych jak mieszkania/usługi ale większość koszyka będzie dążyła do równowagi. Jakby
  • Odpowiedz
jakie problemy?

@Sarza01: ty czytasz co wklejasz?

We hope that it was made clear from our analysis that apart from the endogenous structural problems of countries like Greece and other EMU periphery economies

Rozumiesz to zdanie czy ci wytłumaczyć?
  • Odpowiedz
że Grecja już przed wstąpieniem miała duże problemy

@rybsonk: ale może jakiś timeline?

Grecja weszła do eruozone w 2001 roku, a Ty mi na potwierdzenie, że miała problemy wcześniej cytujesz badanie naukowe po kryzysie z lat 2009-2013? ty zamiast mi przytykać to weź się ogarnij.
  • Odpowiedz