Kurczę, Mirki, mam podbramkową sytuację i może ktoś z Was będzie mógł mi pomóc.
Przez nieuwagę wykupiłam w pociągu miejsce dla ozn, a teraz widzę, że w pociągu nie ma już żadnych innych wolnych miejsc, takich "standardowych". Przeczytałam regulamin, ale nigdzie nie widzę żadnej informacji, która wskazałaby odpowiednie działanie w takiej sytuacji. Intercity na maila wysłało mi odpowiedź typu: nie powinnaś kupować tego miejsca, powinnaś zwrócić ten bilet.
Ale kurczę, strasznie mi zależy na tym przejeździe - to jedyny pociąg tej relacji, który jeździ raz dziennie... Czy ktoś z Was orientuje się, czy mimo wszystko mogę pojechać z tym biletem? Podejrzewam, że moje roztargnienie nie może być podciągnięte jako "niepełnosprawna umysłowo"...
@PierwiastekZla a co ma być w regulaminie? Regulamin jasno wskazuje kto takie miejsce może wykupić. Jeżeli nie jesteś uprawniony do zajęcia tego miejsca to nie masz prawa na nim jechać
@wykopnet: mimo wszystko wiele osób wykupuje miejsca dla osób z rowerami, a jadą bez roweru. Gdyby nie była to wyjątkowa sytuacja, zwróciłabym ten bilet bez wahania.
Ale kupiłeś dla osoby niepełnosprawnej czy dla opiekuna? Jeśli jako niepełnosprawny to ze zniżką? Jak nie ma miejsc to kupuję bilet jako opiekun, nigdy nie było z tym żadnego problemu.
@PierwiastekZla: To miejsce jak miejsce, jeśli pamiętam, jak nikt go nie weźmie przed odjazdem, to samo wchodzi do ogólnodostępnej sprzedaży. Poza tym możesz na przykład być po złamaniu nogi, nikt tego nie sprawdzi. Albo mieć skręconą kostkę.
@kolejowyturysta: Wybrała po prostu miejsce na schemacie dla osoby z niepełnosprawnosciami. Nie zniżkę, tylko miejsce.
@kolejowyturysta: nie, nie, żadnej zniżki tam nie było. To miejsce dla osób z niepełnosprawnością, ale bez wózka inwalidzkiego, jak doczytałam po fakcie.
@KamilOnline: tak, też widziałam ten zapis o 48 godzinach przed wyjazdem, że wtedy miejsca wchodzą do ogólnej puli. No nic, mam nadzieję, że nie będzie z tego żadnego problemu. Strasznie mi głupio, bo może ktoś potrzebujący faktycznie tego miejsca się nie załapie, ale z drugiej strony
@PierwiastekZla: Jest taki Mirek, który chyba jest konduktorem, przejrzyj tag bo napewno są tu jakieś jego wpisy i spróbuj zawołać, może udzieli Ci jakiejś pewnej informacji.
@PierwiastekZla: możesz jechać, OzN czyli osoby z niepełnosprawnością to nie tylko osoby na wózkach, pod taką niepełnosprawność zaliczane są też np. tymczasowe kłopoty z poruszaniem się. Na 99% nikt w pociągu się nie przyczepi, a nawet jeśli to zawsze możesz powiedzieć, że masz jakiś uraz mechaniczny i tyle.
Dwa, że te miejsca są zwalniane do sprzedaży 48h przed odjazdem pociągu jeśli nikt inny ich nie wykupił, więc jedyne czym się
Przez nieuwagę wykupiłam w pociągu miejsce dla ozn, a teraz widzę, że w pociągu nie ma już żadnych innych wolnych miejsc, takich "standardowych". Przeczytałam regulamin, ale nigdzie nie widzę żadnej informacji, która wskazałaby odpowiednie działanie w takiej sytuacji. Intercity na maila wysłało mi odpowiedź typu: nie powinnaś kupować tego miejsca, powinnaś zwrócić ten bilet.
Ale kurczę, strasznie mi zależy na tym przejeździe - to jedyny pociąg tej relacji, który jeździ raz dziennie... Czy ktoś z Was orientuje się, czy mimo wszystko mogę pojechać z tym biletem? Podejrzewam, że moje roztargnienie nie może być podciągnięte jako "niepełnosprawna umysłowo"...
#intercity #pociagi #pkp #pomocy #podroze
Jak nie ma miejsc to kupuję bilet jako opiekun, nigdy nie było z tym żadnego problemu.
@kolejowyturysta: Wybrała po prostu miejsce na schemacie dla osoby z niepełnosprawnosciami. Nie zniżkę, tylko miejsce.
@KamilOnline: tak, też widziałam ten zapis o 48 godzinach przed wyjazdem, że wtedy miejsca wchodzą do ogólnej puli. No nic, mam nadzieję, że nie będzie z tego żadnego problemu. Strasznie mi głupio, bo może ktoś potrzebujący faktycznie tego miejsca się nie załapie, ale z drugiej strony
Dwa, że te miejsca są zwalniane do sprzedaży 48h przed odjazdem pociągu jeśli nikt inny ich nie wykupił, więc jedyne czym się