Aktywne Wpisy
WielkiNos +26
Eh... zazdrosny i zaborczy mężczyzna - marzenie wielu kobiet. Taki to na pewno kocha i nie zdradza, a, że sam jest mężczyzną to i wie po sobie, że inni mężczyźni patrzą się na każde kobiece piersi bez stanika. Ojciec z resztą potwierdza.
#logikaniebieskichpaskow #niebieskiepaski #logikarozowychpaskow #savoirvivre #stanik
#logikaniebieskichpaskow #niebieskiepaski #logikarozowychpaskow #savoirvivre #stanik
enterprize +74
Najtańsze karty pamięci na rynku 128GB to niecałe 20zł. W przypadku karty 1TB to mniej niż 100zł. Różnica wynosi ok. 80zl. A teraz popatrzmy na ceny telefonów apple:
15 Pro 128GB 5999 zł
15 Pro 256GB 6599 zł
15 Pro 512GB 7799 zł
15 Pro 1TB 8999 zł
Telefony różnią się tylko wielkością wbudowanej pamięci ale różnica w cenie to... 3 000zl
( ͡° ͜ʖ ͡° )つ─
15 Pro 128GB 5999 zł
15 Pro 256GB 6599 zł
15 Pro 512GB 7799 zł
15 Pro 1TB 8999 zł
Telefony różnią się tylko wielkością wbudowanej pamięci ale różnica w cenie to... 3 000zl
( ͡° ͜ʖ ͡° )つ─
W październiku miałam okazję brać udział w akcji "Trenuj z wojskiem". Było to jednodniowe szkolenie zapoznające cywilów (obu płci) z wojskiem, które odbyło się w CSWL w Poznaniu. Te wprowadzające zajęcia obejmowaly:
- zapoznaie z bronią (zlozenie, rozłożenie karabinu, ładowanie magazynka)
- ćwiczenie postawy strzeleckiej
- strzelanie na symulatorze Snieznik
- zapoznaie z rodzajami granatów, zasady bezpieczeństwa, rzut granatem treningowym
- elementy taktyki, poruszanie się oddziału w warunkach kontaktu z wrogiem (był dym i huk)
- elementy survivalu, w tym nauka rozpalania ognia
- pierwsza pomoc, prowadzenie resuscytacji, w tym na defibrylatorze, przenoszenie rannego
- elementy walki wrecz
- praca z mapa, podstawy używania kompasu i busoli
- reagowanie na alarmy, ewakuacja do schronu
- ochrona przed skażeniami, rodzaje zagrożeń i ochrona osobista (maski p. gaz.)
Same pożyteczne i przydatne umiejętności. Wojskowi szkoleniowcy to byli ludzie na poziomie, sympatyczni i otwarci, nastawieni na nauczenie czegos grupy setki ludzi. Każdy sobie wzajemnie pomagal i atmosfera była bardo pozytywna.
Zatem, jako ktoś, ko miał do czynienia ze szkoleniem wojskowym z poziomu totalnego cywila, kompletnie nie wiem, czego się tak boicie xd
#obowiazkowecwiczeniawojskowe #wojsko #armia #polska #oswiadczenie
@ciemnienie: Właśnie mam dwójkę i nie wyobrażam sobie że będą się wychowywać bez któregoś z rodziców - co Ty na to? nadal jestem tchórzem?
manipulowanie informacjami pod własną tezę? świetnie Wam idzie
Odnotowuję- super przygoda, 150 duży pinionc, nałuczysz siem
pobór
1. «powołanie do wojska; też: przeprowadzany przez komisję przegląd osób obowiązanych do odbycia zasadniczej służby wojskowej»
powołać — powoływać
1. «wyznaczyć kogoś do pełnienia jakiejś funkcji lub do objęcia stanowiska»
2. «ustanowić, stworzyć, zorganizować coś»
3. «wezwać kogoś do pełnienia służby wojskowej»
Proszem, natomiast odwracasz kota ogonem. Czyli jednak pobór nie jest potrzebny i da się to załatwić służbą ochotniczą?
może nie ma sensu się spierać o definicję, ale żebyśmy gadali o tym samym.
Jeśli przez "pobór" rozumiesz też po prostu przyjmowanie ochotników na szkolenia, do służby i do pozostawania w rezerwie, to jestem jak najbardziej za i się zgadzamy.
Nie odpowiedziałaś na moje pytanie
@ciemnienie: pewnie tego, że 30 dniowe szkolenie zawierać będzie dokładnie to samo co Twoje jednodniowe, tylko rozłożone na 30 dni ;)
@ciemnienie: Czego się boimy? Kary aresztu za nie stawienie się na ćwiczenia. Przecież oni nas do tego zmuszają przemocą.
A powiedz mi teraz, czy w trakcie ćwiczeń czułaś się dobrze ze świadomością, że ewentualnym wysiłkiem wojennym kierują ludzie z obrazka poniżej, którzy do powierzonych im rządów podchodzą uczciwie i
@uirapuru: Strzelałem z pistoletów, rewolwerów, pistoletów maszynowych, karabinów szturmowych, karabinów wyborowych Accuracy International, różnych modeli i kalibrów, więc tak średnio mi się wydaje.
Dlatego że mam wiedzę jak to działa to wiem też, że żeby efektywnie posługiwać się bronią na polu walki potrzeba wyrobienia pamięci mięśniowej, odpowiednich instynktów, nawyków, opanowania w obliczu
Nasze realia trochę się zmieniły po lutym 2022. Śpisz od tego czasu?